Novi insekt pronađen u Srbiji nazvan po Ðokoviću tanjug

Objavljeno: 07.10.2022. 12:39 Izmenjeno: 07.10.2022. 13:01

Upitan da li su prethodno kontaktirali Ðoković oko imenovanja insekta, Vesović je rekao da je jutros na instagramu objavio sliku i tagovao tenisera.

Novootkrivena vrsta insekta u Srbiji dobila je odnedavno ime po našem proslavljenom teniseru Novaku Ðokoviću zahvaljujući stručnom timu istraživača u kome su Nikola Vesović, Srećko Churčić i Dragan Pavićević.

Naučni saradnik Biološkog fakulteta u Beogradu Vesović rekao je  Tanjugu da se radi o insektu koji je pronađen u podzemnoj jami kod sela Gornja Košlja kod Ljubovije, u Zapadnoj Srbiji.

Prema njegovim rečima, u pitanju je specijalizovani podzemni tvrdokrilac iz porodice trčuljaka, predator koji se hrani sitnim beskičmenjacima svom okruženju.

„Specifičan je pošto je zbog života u večitom mraku izgubio oči i zbog nedostatka svetlosti pigmentacija je prilično redukovana“, istakao je Vesović.

Insekt pripada rodu Duvalius koji ima veći broj vrsta u Evropi i šire, a nova se zove – Duvalius Ðokovici.

Pošto su u više navrata pronalažene jedinke, poslednje krajem 2019. godine, materijal je konačno obrađen početkom 2022. i detaljnim poređenjima profesor Biološkog fakulteta Churčić, entomolog Pavićević i Vesović su ustanovili da imaju nešto novo.

O novootkrivenom insektu je napisan i nedavno objavljen naučni rad u istaknutom časopisu „Annales Zoologici Fennici“, koji je prošao neophodne recenzije, i Vesović ističe da je sada Duvalius Ðokovici „relevantna naučna vrednost“.

„Predložio sam da vrstu nazovemo po Dhjokoviću. To je čovek koji je mnogo učinio za ovu zemlju. Osećamo potrebu na ovaj način, na koji mi možemo, da mu se odužimo“, rekao je Vesović.

Posmatrajući kako osvaja gren slemove od svoje srednje škole i nakon sticanja doktorata, Vesović ističe da smatra da je Ðoković „jedan od najboljih svih vremena“.

Vesović je rekao da su za sada naišli na pozitivne reakcije okoline na imenovanje insekta i ističe da „poslednjih decenija naučnici često daju ime novim vrstama po nekoj poznatoj ličnosti“.

Upitan da li su prethodno kontaktirali Ðoković oko imenovanja insekta, Vesović je rekao da je jutros na instagramu objavio sliku i tagovao tenisera.

„Nadam se da će videti. Zoološka nomenklatura podrazumeva da imamo pravo davanja imena po nekom. Nije ni potrebno da ga pitamo, ali mislim da se ni neće ljutiti“, rekao je Vesović.

Ðoković: Novi insekt nazvan po meni!

Srpski teniser Novak Ðoković objavio je na svom instagramu sliku nove vrste insekta pronađenog u Srbiji koji je dobio ime po njemu.

Ðokovića je na instagramu tagovao Nikola Vesović član tima stručnjaka zaslužnih za pronalazak novog insekta nazvanog Duvalius Ðokovici, a teniser je to pozdravio sa oznakom za osmeh.

Naučni saradnik Biološkog fakulteta u Beogradu Vesović, profesor Biološkog fakulteta Churčić i entomolog Dragan Pavićević pronašli su

u podzemnoj jami kod sela Gornja Košlja kod Ljubovije, u Zapadnoj Srbiji, specijalizovanog podzemnog tvrdokrilca iz porodice trčuljaka, predatora koji se hrani sitnim beskičmenjacima.

Insekt pripada rodu Duvalius koji ima veći broj vrsta u Evropi i šire, a Vesović je rekao Tanjugu da je „specifičan pošto je zbog života u večitom mraku izgubio oči i zbog nedostatka svetlosti pigmentacija je prilično redukovana“.

„Predložio sam da vrstu nazovemo po Ðokoviću. To je čovek koji je mnogo učinio za ovu zemlju. Osećamo potrebu na ovaj način, na koji mi možemo, da mu se odužimo“, rekao je Vesović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 5°C

Slaba kiša

Petak
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana