Novi drvored ispred Štark Arene Beoinfo

Objavljeno: 09.01.2018. 12:48 Izmenjeno: 09.01.2018. 12:48

Na zelenoj površini ispred Štark Arene, JKP „Zelenilo – Beograd” do sada je zasadilo 234 stabla, a danas preostalih šest sadnica crvenolisnog javora.

foto Beoinfo

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić prisustvovali su danas sadnji novog drvoreda na zelenoj površini ispred Štark Arene.

Prema rečima Nikole Nikodijevića, ovom akcijom strategija pošumljavanja, čiji je cilj podizanje zelenih površina u Beogradu, nastavlja se i u 2018. godini.

– Na zelenoj površini ispred Štark Arene, JKP „Zelenilo – Beograd” do sada je zasadilo 234 stabla, a danas preostalih šest sadnica crvenolisnog javora.  Do sada je zasađeno lalino drvo, likvidambar, ginko biloba, kao i crvenolisni javor, a sadnice su visokog kvaliteta, obima do 20 do 25 centimetara – precizirao je Nikodijević.

On je podsetio da je JKP „Zelenilo – Beograd”, od 1. januara 2014. godine do danas, saniralo ili izgradilo 77 dečjih igrališta, 29 teretana na otvorenom, 35 sportskih terena, pet parkova za pse, 25 skverova ili platoa, i izvršilo kompletnu sanaciju tri parka – park „Đuro Strugar”, „Devojački park” i „Pionirski park”, a u toku je kompletna rekonstrukcija parka Ušće i Zemunskog parka.

Ministar Aleksandar Antić je zahvalio ovom preduzeću na sjajnom projektu, posluživši se tom prilikom jednom kineskom mudrošću koja kaže da „kada želite da razmišljate godinu dana unapred, vi posejete seme, a kada razmišljate deset godina unapred, onda posadite drvo”.

– Mi moramo svake godine da posejemo žito kako bismo se prehranili, ali isto tako moramo da sadimo drveće kako bismo razmišljali ne samo deset godina unapred već i generacijama koje dolaze ostavili planetu na kojoj mogu da žive. Strategija pošumljavanja Beograda usvojena je 2011. godine kada su sve političke stranke dale podršku. Ona daje svoje rezultate jer je u proteklih nekoliko godina izvršeno pošumljavanje više od 750 hektara zemljišta u Beogradu, što je oko 200 hiljada novih sadnica, 3.000 drvorednih, što su rezultati za svako poštovanje – istakao je Antić i pozvao sve da se uključe u ovu akciju jer to je prioritet u našem gradu.

On je dodao da je danas u prestonici više od 13 odsto zemljišta pokriveno zelenim površinama i šumom što nije loše, ali je daleko od ciljeva koji su maksimalno ambiciozni.

– Naš cilj je da to bude 30 procenata i to je nešto za šta ćemo se boriti, ali i pozvati društveno odgovorne kompanje da nam pomognu. U ovakve projekte treba da se uključe energetske kompanije koje su i zagađivači, ali i najveći investitori kada je u pitanju ekologija – naglasio je Antić i pozvao Beograđane da se priključe u sadnji drveća jer je to možda jedini način da svaki čovek da svoj doprinos.

Događaju su prisustvovali ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, v.d. sekretara za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević, predstavnici Sekretarijata za energetiku, kao i direktor JKP „Zelenilo – Beograd” Slobodan Stanojević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 24°C

Pretežno vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana