Novi debakl Tereze Mej, parlament ponovo protiv sporazuma Tanjug, RTS

Objavljeno: 12.03.2019. 22:17 Izmenjeno: 15.03.2019. 10:38

Britanski parlament ponovo nije izglasao sporazum o kome se premijerka Tereza Mej dogovorila sa Evropskom unijom povodom Bregzita. Dok Mejova poručuje da joj je žao zbog odluke poslanika, opozicioni Džeremi Korbin kaže da je vreme za opšte izbore.

Sporazum je ubedljivo pao sa 392 glasa „protiv“, dok su 242 poslanika bila „za“. Premijerka, kako navodi Gardijan, priprema saopštenje.Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da „duboko žali“ zbog odluke poslanika da odbace sporazum.

Mejova je poslanicima nakon glasanja rekla da se i sama borila sa tim pitanjem, ali i da je svesna „potencijalne štete“ koja preti Britaniji ukoliko napusti EU bez dogovora, prenosi Bi-Bi-Si.Prema njenim rečima, tražiće od Donjeg doma parlamenta da se sutra glasa o izlasku Britanije iz EU bez sporazuma.Mej je dodala i da ukoliko produže član 50 Lisabonskog sporazuma, EU će želeti da zna šta Britanija želi da postigne sa tim produženjem i istakla da se poslanici sada nalaze pred „teškim izborom“ šta dalje da urade.

Lider Laburističke partije Džeremi Korbin izjavio je da je vlada pobeđena velikom većinom i da mora da prihvati da njihov sporazum nema podršku parlamenta i da je premijerka u potpunosti svesna štete koju Bregzita bez sporazuma može da nanese.“Vreme je za opšte izbore“, rekao je Korbin.

Neizglasavanje u britanskom parlamentu dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU, i to samo 17 dana pre 29. marta, kao datuma određenog za Bregzit, u velikoj meri povećava šanse za „neuređeni“ Bregzit, poručio jeportparol predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska.“Mi ćemo nastaviti naš deo priprema. Ukoliko dođe do obrazloženog zahteva za odlaganje (Bregzita), 27 članica EU će to razmotriti i odlučiti jednoglasno“, poruka je portparola predsednika Evropskog saveta.

U EU naglašavaju da žele da vide verodostojan zahtev za produžetak i vremenski okvir za postizanje dogovora, odnosno odlaganje termina za izlazak Velike Britanije iz EU.“Neophodno je obezbediti neometano funkcionisanje institucija EU“, upozoravaju iz Unije.

Glavni pregovarač Brisela u razgovorima o Bregzitu Mišel Barnije ponovio je da je EU učinila sve kako bi omogućila da Dogovor o povlačenju Velike Britanije iz EU bude prihvaćen.Trenutni ćorsokak može biti rešen samo u Ujedinjenom Kraljevstvu“, naglasio je Barnije.

Iz EU posle glasanja u britanskom parlamentu poručuju da će oni nastaviti da se pridržavaju dogovorenog Sporazuma o povlačenju, uključujući i tzv „zaštitnu mrežu“ koja se odnosi na vanredno uređenje granice između Republike Irske i Severne Irske.Tzv. „neuređeni Bregzit“ je opcija koju i Brisel i Velika Britanija žele da izbegnu, a o toj opciji će se sutra izjasniti parlament u Londonu.

Sa druge strane, u slučaju odlaganja Bregzita postavlja se pitanje na koji vremenski perod će EU biti spremna da pristane da odloži izlazak Velike Britanje iz EU, u pokušaju da se postigne konsenzus po tom pitanju.

Vreme je u velikoj meri odgraničeno evropskim izborima koji se održavaju krajem maja, tako da bi Velika Britanija trebalo da izađe iz Unije najkasnije do 24. maja kako ne bi došlo do konfuzije oko izbora za sledeći sastav Evropskog parlamenta u kome za sada nije planirano da budu poslanici iz Velike Britanije.

O ovim pitanjima svoje mišljenje daće lideri EU kada se sledeće nedelje sastanu na samitu u Briselu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana