Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ Tanjug

Objavljeno: 31.01.2018. 21:24 Izmenjeno: 02.02.2018. 14:01

Za novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi – 2018“ građani će od sutra moći da počnu sa slanjem fiskalnih računa i slipova, a prvo izvlačenje nagrada biće u martu.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, u novom ciklusu važiće ista pravila kao i u prethodnom, a glavna promena je što koverte za slanje računa više neće biti tipske, već će građani moći da šalju koverte u različitim formatima.

Kao i prethodni put, u koverti je potrebno da bude 10 fiskalnih računa ili 10 slipova, sa najmanjim iznosom po računu ili slipu od 100 dinara.

Kada je u pitanju nagradni fond, biće dupliran u odnosu na prethodni, kada je bio 135 miliona dinara, a igra će se odvijati u dva ciklusa, te će i duže trajati.

Sada je direktni priređivač nagrade igre Vlada Srbije.

Učesnici konferencije naveli su da su računi koji mogu „učestvovati“ u nagradnoj igri oni od 1. januara ove godine, da će poštarina biti besplatna, a kao i prethodnog puta u nagradnoj igri ne mogu da učestvuju maloletna lica.

Premijerka je na predstavljanju igre „Uzmi račun i pobedi – 2018“ istakla da su prethodna i ova godine borbe protiv sive ekonomije i da je tokom prethodne godine napravljeno nekoliko značajnih koraka u toj oblasti.

Ona je kazala da se borba protiv sive ekonomije odvija u četiri ključna pravca: unapređenje inspekcija, uvođenje podsticaja za legalno poslovanje, smanjenje birokratije i jačanje poreske kulture.

„Tokom 2017. godine ostvareno je nekoliko značajnih pomaka u borbi protiv sive ekonomije, između ostalog izrada sistema e-inspektor, za koji se očekuje da do juna umreži prve četiri inspekcije, a do maja 2019. da umreži sve inspekcije u Srbiji. Uvedena je i mera poreskog oslobađanja za početnike u poslovanju za prve dve godine, ta mera će biti primenjivanja do oktobra ove godine, zatim reforma parafiskalnih nameta i transformacija Poreske uprave, regulisanje sezonakog rada i drugo“, navela je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, kada je u pitanju jačanje poreske kulture nagradna igra „Uzmi račun i pobedi“ jedna od osnovnih aktivnosti.

„Skoro 40 odsto građana učestvovalo je u ovoj nagradnoj igri prošli put, više od 85 miliona računa i slipova koje su građani poslali, broj prijava nesavesnih trgovaca skočio je za skoro pola, nezabeležena podrška građana u borbi protiv sive ekonomije koji nas u procentu od 94 odsto podržavaju“, rekla je Brnabić i pozvala sve da od sutra počnu sa slanjem računa i slipova.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da će u drugom ciklusu doći do izmena u nagrađivanju lokalnih samouprava koje pošalju najviše koverata, te da će sada nagradni fond umesto 100.000 evra biti više od 200.000 evra i biće nagrađeno devet najboljih samouprava.

„Oni će dakle imati na raspolaganju po 23.000 evra za realizaciju projekata opremanja ili obnove prostora od javnog značaja koje sami izaberu. Novo je i to što ćemo sada imati tri kategorije lokalnih samouprava, male, srednje i velike i u svakoj od tih kategorija biće proglašeno po tri pobednika“, rekao je Ružić.

On je dodao da inspekcije u Srbiji rede veoma važan posao u otežanim uslovima, te da je obaveza vlade da se ove godine sagleda status inspektora, jer se na taj način pomaže u borbi protiv sive ekonomije.

„Od avgusta 2015. do 2017. utvrđeno je da je bilo više od 10.000 neregistrovanih privrednih subjekta, a inspektori rada su tokom prošle godine zatekli 20.000 radnika na crno. Ovakvim akcijama podižemo svest građana i oni sami shvataju koliko je za njih i njihove zajednice važno da se siva ekonomija suzbije“, rekao je Ružić.

Predsednik skupštine NALED-a i član Saveza za fer konkurenciju Dragan Penezić rekao je da su mere koje vlada sprovodi u polju sive ekonomije podstrek za sve one koje posluju na tržištu Srbije, a koji su ugroženi postojanjem nelojalne konkurencije.

On je naveo da su problemi vezani za rad na crno, kao i nekordinisani rad inspekcija i pravosudnih organa i dalje aktuelni, te da je zbog njihovog bržeg rešavanja započeto sa revizijom Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije koji bi trebao da bude završen do kraja februara.

Vukašin Grozdić koji je u kabinetu predsednice vlade zadužen za nagradu igru, rekao je da će se u ovom ciklusu takođe slati 10 fiskalnih računa ili 10 slipova po koverti i da minimalni iznos za račune i slipove ostaje isti, 100 dinara.

„Glavna novina je da idemo sa nebrendiranim kovertama i sve koverte koje građani imaju mogu da pošalju. Kao i pre, maloletnim licima nije dozvoljeno da učestvuju u nagradnoj igri, poštarina će biti besplatna, a važeći računi su oni izdati od 1. januara ove godine“, naveo je Grozdić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 26°C

Pretežno vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana