Novi britanski kralj je Čarls, sin Elizabete II tanjug

Objavljeno: 08.09.2022. 20:11 Izmenjeno: 09.09.2022. 17:10

Čarlsove titule uključuju one princa od Velsa, vojvode od Kornvola, vojvode od Rotsija i grofa od Kerika.

Sin kraljice Elizabete II, Čarls, novi je britanski kralj koji po automatizmu postaje kralj kao najstariji sin Elizabete II tako da nije potrebno krunisanje.

Čarls nasleđuje titulu prve ličnosti Komonvelta, kao i imovinu, prenose britanski mediji.

Poslednji kralj bio je Džordž VI, otac Elizabete II.

U prošlosti je kraljica izrazila želju da Čarls preuzme Komonvelt. “Moja je iskrena želja da Komonvelt nastavi da nudi stabilnost i kontinuitet za buduće generacije i da će jednog dana princ od Velsa nastavi važan posao koji je započeo moj otac 1949.”, rekla je Elizabeta II pre četiri godine.

Čarls (73) je decenijama čekao da postane kralj i princ je s najdužim stažom u britanskoj istoriji. On je najstarije od četvoro dece koje su rodili kraljica i njen pokojni suprug, princ Filip.

Kada je njegova majka preuzela presto sa 25 godina, on je postao britanski naslednik kada je imao 3 godine.

Britanski kralj Čarls: Ovo je trenutak najveće tuge za mene

Smrt moje voljene majke, njenog veličanstva kraljice, trenutak je najveće tuge za mene i sve članove moje porodice, naveo je novi britanski kralj Čarls u saopštenju objavljenom nakon smrti njegove majke kraljice Elizabete II.

„Veoma tugujemo zbog smrti dragog suverena i veoma voljene Majke. Znam da će ovaj gubitak snažno osetiti cela zemlja i Komonvelt, kao i veliki broj ljudi širom sveta“, istakao je on.

„Tokom ovog perioda žalosti i promene, utehu mi daje saznanje o poštovanju i dubokoj privrženosti koju je Kraljica imala“, stoji u saopštenju britanskog kralja Čarlsa.

Čarls III u subotu zvanično postaje kralj

Čarls III zvanično će biti proglašen novim britanskim kraljem na ceremoniji pred Pristupnim savetom u palati Sent Džejms u Londonu, saopštila je Bakingemska palata.

Sastanak Pristupnog saveta, ceremonijalnog tela, počinje u osam časova po lokalnom vremenu i imaće dva dela – proglašenje novog monarha i potpisivanje kraljevske zakletve o očuvanju bezbednost Crkve Škotske, preneo je Rojters.

Tokom sutrašnjeg dana, predviđeno je i da parlament položi zakletvu kralju i izrazi mu saučesće zbog smrti majke, dosadašnje kraljice Elizabete II, a predviđeno je da novi kralj primi nakon toga predsednicu vlade i glavne ministre, navode britanski mediji.

Tras:Kralj Čarls ima jasan osecaj dužnosti i dok žali

Britanska premijerka Liz Tras izjavila jeda kralj Čarls ima jasan smisao i osećaj dužnosti, čak i u trenucima dok žali za majkom, kraljicom Elizabetom.

Ona je dodala da je sinoć razgovarala sa novim britanskim monarhom, prenosi agencija Rojters.

„Zahvalna sam na prilici za razgovor sa njegovim veličanstvom i što sam mogla da mu uputim izraze saučešća. Čak i u trenucima dok je u žalosti, njegov osećaj za dužnost je veoma izražen i jasan“, rekla je Tras u obraćanju britanskom parlamentu.

Koje će sve povlastice imati novi britanski kralj Carls III

Novi britanski kralj Čarls III imaće različite povlastice, a među njima je i to što mu neće biti potrebni ni pasoš ni vozačka dozvola.

On će takođe postati vlasnik svih labudova i jesetri na području Ujedinjenog Kraljevstva, što je jedna od pomalo neobičnih povlastica koje uživa britanski suveren.

Kralj putuje bez identifikacionih isprava, pa tako za razliku od drugih članova kraljevske porodice, njemu ne treba ni pasoš jer se taj dokument izdaje građanima u njegovo ime.

Iz istih razloga, šef britanske države privilegovan je i u upravljanju vozilom i jedini je građanin te države koji ne poseduje vozačku dozvolu, navode britanski mediji.

Između ostalog, kralj takođe nikada ne ubacuje svoj glasački listić na biralištima – on mora biti potpuno neutralan u politici. Ne može ni da glasa niti da se kandiduje na izborima.

S druge strane, monarh je taj koja otvara sazive parlamenta i potvrđuje premijera s kojim redovno razgovara.

Monarh takođe ima pravo da dvaput slavi rođendan. Majka novog kralja Elizabeta II dvaput je godišnje gasila svećice na svojoj rođendanskoj torti: prvi put na svoj rođendan 21. aprila u porodičnom krugu, a drugi put na službenoj proslavi koja se tradicionalno održava druge subote u junu, što nije nimalo slučajno jer se pomeranjem proslave na gotovo početak leta nastojalo da se izbegnu nezgode nepredvidivih meteoroloških prilika u Britaniji.

Dvostruka rođendanska proslava nije ništa neuobičajeno u kraljevskoj porodici, pa se tako proslave obično organizuju na dan koji nije stvarni datum rođenja, posebno kada to nije leti, a takav je i slučaj novog kralja Čarlsa III. koji je rođen 14. novembra 1948.

Kralj ne vlada samo Britancima, pa su tako već nekoliko vekova labudovi širom njegove domovine zapravo vlasništvo britanskog monarha. Svake godine, stručne službe pažljivo prstenuju i popisuju labudove na Temzi, a reč je o tradiciji koja će se zaštititi.

Britanski monarh takođe je vlasnik jesetri, delfina i kitova u vodama oko Ujedinjenog Kraljevstva.

Tu je zatim i povlastica ali i čast, kao i izuzetna marketinška dobit koju na primer uživaju francuski šampanjac i bezalkoholno piće Šveps, kao i niz malih britanskih firmi čije marke imaju pravo da otisnu kraljevski grb na svojim proizvodima.

Tako su Barberi, Jaguar, Lend Rover i Samsung neke od svetski poznatih marki koje takođe uživaju tu povlasticu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana