Nove preporuke i odluke Gradskog štaba za vanredne situacije Beoinfo

Objavljeno: 06.04.2020. 13:18 Izmenjeno: 06.04.2020. 13:18

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević istakao je da je Gradski štab jutros održao sednicu, te da je važno da se građani blagovremeno informišu o tome da se tankovi sa dezinfekcionim sredstvom natrijum-hipohlorita nalaze na svih 17 opština.

On je naglasio da svako ko želi da dezinfikuje stan, kuću, ulaz ili zgradu, pored dezinfekcije koju obavlja JP „Gradsko stambeno”, može doći po rastvor.

– Uz tečnost se nalazi i upustvo za rukovanje, ali važno je naglasiti da je sredstvo potpuno bezopasno. Želimo građane da upoznamo da imaju ovu mogućnost, s obzirom na to da su tankovi bili postavljeni u četvrtak i petak, ali veliki broj građana, nažalost, nije uzeo dezinfekciono sredstvo. Verujem da što više ljudi bude znalo, više će koristiti mogućnost da sami tretiraju svoje prostore. Grad nastavlja da radi uobičajene poslove, „Gradska čistoća” pere ulice, a tretiramo i međublokovske površine, s čim će se nastaviti sve dok bude trajala epidemija virusa korona – rekao je Nikodijević.

Sve aktivnosti Grada i gradskih preduzeća obaljaće se i dalje u kontinuitetu, sve dok traje opasnost od zaraze virusom korona.

Osvrćući se na poslove održavanja, pranja i dezinfekcije zgrada koje vrši JP „Gradsko stambeno”, dodao je da će ono od sada obavljati i dezinfekciju ulaza, i to u onim zgradama gde Grad ima potpisan ugovor sa skupštinom stanara, te da su ove skupštine i ranije bile u obavezi, ukoliko nemaju potpisan ugovor sa Gradom, da isti potpišu sa nekim od privatnih preduzeća.

– Druga stvar koja će danas biti doneta na Gradskom veću jeste da Grad Beograd neće naplaćivati zakup poslovnih prostora od svojih zakupaca dok traje vanredno stanje. Verujem da su naši zakupci veoma pogođeni ovom krizom i vanrednim stanjem, s obzirom na to da se radi o zakupcima ugostiteljskih objekata, starih zanata ili uslužnih delatnosti, a koji otežano rade u ovim okolnostima. Nakon što se završi vanredno stanje, zakupci će imati mogućnost da zakup iz perioda vanrednog stanja plate do 31. decembra ove godine, uz popust od 50 odsto, ili da celokupni iznos zakupa iz perioda vanrednog stanja plate tokom 2021. godine, na 12 mesečnih rata. Odredićemo zajedničku procenu sa zakupcima, zavisno od toga koliko ova situacija bude trajala – kazao je Nikodijević i dodao da je cilj da im se u ovim teškim momentima olakša poslovanje.

Naglasio je da koridorski prevoz dobro funkcioniše na teritoriji grada Beograda.

– Uspeli smo da povežemo ključne delove grada sa centrom i kliničko-bolničkim centrima, kako bi se medicinski radinici na vreme dovezli i odvezli sa posla. Bilo je potrebno da se uvedu još dve linije. Prva neophodna linija jeste spajanje Mesne zajednice Petrovčić u Surčinu sa Surčinom i centrom grada, a druga za naselje Kaluđerica. Ako se u narednim danima pojavi interesovanje građana, spremni smo da uvedemo i nove koridorske linije. Cilj nam je, pre svega, da zdravstvenim radnicima, kao i zaposlenima koji imaju radni nalog i plaćenu personalizovanu „bus-plus” karticu, obezbedimo da se voze u prevozu – zaključio je Nikodijević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana