Nove mere Vlade u sprečavanju širenja korona virusa Tanjug

Objavljeno: 11.03.2020. 18:46 Izmenjeno: 12.03.2020. 11:51

Vlada Srbije donela je  nove mere i precizirala pojedne postojeće u cilju sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19.

U tom je kontekstu zabranjeno javno okupljanje u zatvorenim prostorijama, što podrazumeva skupove sa više do 100 ljudi.

Privremena zabrana ulaska u Srbiju stranih državljana koji su boravili u Kini, Republici Koreji i Švajcarskoj odnosi se isključivo na osobe koje su boravile u provinciji Hubej u Kini, u gradu Degu i provinciji Severni Gjongsang Republike Koreje i kantonu Tićino u Švajcarskoj.

Ostaje na snazi zabrana privremenog ulaska u Srbiju stranim državljanima koji su boravili u Italiji i Iranu.

Međunarodni putni saobraćaj se preusmerava na glavne granične prelaze i biće privremeno zatvorena 44 manja i povremena granična prelaza.

U uslužnim objektima na tranzitnoj ruti kroz Srbiju i na autoputevima zaposleni moraju da budu obezbeđeni zaštitnim sredstvima.

Obustave nastave u školama za sada nema, alki će se situacija intenzivno pratiti, a Ministaratvo prosvete uputilo je instrukcije svim osnovnim i srednjim školama u cilju prevencije širenja eventualne infekcije.

I dalje će svakoga dana u 18 časova Ministarstvo zdravlja obaveštavati građane o stanju korona virusa u Srbiji.

Sve odluke koje je Vlada danas donela stupaju na snagu u četvrtak, 12. marta.

Vlada Srbije pozvala je građane Srbije koji rade u inostranstvu i koji dolaze sa područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, a planiraju dolazak u zemlju za predstojeće Uskršnje praznike, da odlože putovanje.

Takođe, Vlada apeluje na građane da prilikom organizacije privatnih događaja kao što su svadbe, krštenja, i slične manifestacije sa većim brojem ljudi, da ti događaji budu organizovani u skladu sa odlukom koja se odnosi na javne skupove.

U saopštenju sa sednic vlade građanima koji imaju simptome koje izaziva korona virus savetuje se da ne idu u domove zdravlja ili bolnice, već da se obrate dežurnom epidemiologu na brojeve telefona: +381 64 8945-235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ (Ulica dr Subotića 5, 11000 Beograd) broj telefona: +381 11 2684-566 ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj građani borave.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 33°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 37°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana