Nove mere u suzbijanju korona virusa izuzetno važne u naredne dve sedmice Beoinfo, Pink

Objavljeno: 03.04.2020. 09:37 Izmenjeno: 03.04.2020. 09:37

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović izjavio da su nove mere Vlade Srbije protiv širenja korona virusa izuzetno važne u naredne dve sedmice i apelovao na građane da se pridržavaju uputstava stručnjaka.

–Zabrana okupljanja više od dva čoveka na jednom mestu je konkretna mera u suzbijanju korona virusa, i već je sprovedena u više evropskih zemalja. Ona je preventivna i izuzutno važna u narednom periodu. Cilj je da se ljudi što manje grupišu što je suština u sprečavanju širenja epidemije – istakao je Mladenenović za tv Pink.

On je dodao da je zabrana kretanja tokom vikenda, takođe izuzetno važna mera, podsetivši da se veliki broj građana okupljao tokom poslednjeg vikenda na javnim površinama.

–Naš apel je da nema okupljanja. Na taj način ugrožavate sebe, ugrožavate svoju porodicu i druge ljude. Rezultate je dala mera zabrane izlaska građana starijih od 65 godina, koja se jasno vidi u procentima zaraženih ljudi. Sledeći korak je da zaštitimo sami sebe, jer mislim da imamo toliko svesti, odgovornosti i strpljenja da izdržimo ovaj težak period – ukazao je pomoćnik gradonačelnika.

Mladenović je istakao da se Gradski štab za vanredne situacije, u saradnji sa opštinskim štabovima maksimalno trudi da izađe u susret svima kojima je bilo kakva pomoć neophodna.

–Do sada smo primili više od 33.000 poziva preko naših opštinskih kol-centara. Pozivam građane da i dalje zovu, jer je imamo više od 1.000 volontera na usluzi. Takođe i naše komunalne službe su 24 sata na terenu i svi rade u službi građana –  naveo je Mladenović.

On je podsetio da Grad Beograd danas završava pakovanje paketa sa osnovnim životnim namirnicima za više od 173.000 najugroženijih penzionera.

–Pripremaju se Hala sportova, Pionir i Beogradska arena za privremene bolnice, poput one na Beogradskom sajmu. Radnje su dobro snabdevene. To nam uliva nadu da možemo dobrom organizacijom i samodisciplinom da pobedimo ovaj virus. Imamo dobar primer Kine i drugih azijskih zemalja koje su velikom disciplinom izašle iz epidemije, dok imamo i loše primere u Italiji i Španiji – ukazao je Mladenović.

On je najavio da će Grad Beograd u narednim danima, preko opštinskih štabova početi dezinfekciju ulaza u stambenim zgradama.

–Izdata je naredba i uputstvo prema kojima će Skupštine stanara biti u obavezi minimun jednom sedmično da čiste svoje ulaze. Takođe su počele da se dezinfikuju i međublokovske površine, prethodno je isto urađeno i sa saobraćajnicama – zaključio je Mladenović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 16°C

Vedro

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 16°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana