Nove knjige poznatih autora najtraženije na Sajmu knjiga Tanjug

Objavljeno: 26.10.2016. 09:05 Izmenjeno: 26.10.2016. 09:05

Od nove knjige Paola Koelja „Špijunka“, preko novih naslova Orhana Pamuka i Harukija Murakamija, do „Mi smo deca za stanice Zoo“ Kristijane F. i „Noć mi te uzima“ Donata Karizija, najtraženije su knjige na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

 

„Geopoetika“ je ove godine imala sreću da su njeni najpoznatiji pisci Orhan Pamuk, Haruki Murakami, Džulijan Barns, Don DeLilo objavili nove knjige koje ujedno izazivaju i najveće interesovanje čitalaca, a izvršna urednica Jasna Novakov ističe da posle dugo vremena imaju i novi roman Justejna Gordera, autora čuvenog „Sofijinog sveta“.

Ono što privlači veliku pažnju na štandu „Geopoetike“ je i nova knjiga Danijela Golemana „Sila dobrote. Dalaj-Lamina vizija za naš svet“, kao i knjiga eseja Umberta Eka, objavljena u Italiji sedam dana nakon njegove smrti, koju je pripremao za svoju novoosnovanu izdavačku kuću.

Traže se i „Hronike“ Boba Dilana, a na štandu će se pojaviti od četvrtka nakon što je srpski izdavač obnovio prava za objavljivanje dela ovogodišnjeg nobelovca. „Geopoetika“ će objaviti i Dilanovu knjigu „Pesme 1961-2012“, a Novakov napominje da je Dilan radio na izmeni određenih poznatih pesama.

Među najtraženijim izdanjima čačanske „Pčelice“ su taktilne slikovnice „Bebin dodir“, za osnovce knjige iz edicije Slobodana Stanišića „Deca čitaju srpsku istoriju“, koja je na Sajmu dobila svoje završno treće kolo, dok tinejdžeri, prema rečima glavne urednice Bojane Jovanović, vole moderne romane.

Nezaobilazna je Kristijana F. sa svojom knjigom „Mi deca sa stanice Zoo“, zatim tu je trilogija češke književnice Ivone Bžezinove – „Zovem se Alis“, „Zovem se Martina“ i „Zovem se Ester“, objedinjene zajedničkim naslovom „Knjige koje upozoravaju“.

Deca uvek rado čitaju dela Ljubivoja Ršumovića, Raše Popova, Branka Miloradovića, a Jovanović ističe da je prodaja bolja nego prošle godine.

Hit na „Laguninom“ štandu je novi Koeljov roman „Špijunka“, a direktorka marketinga Ana Spasojević izdvaja i nove knjige Vanje Bulića (Viza za nebo), Isidore Bjelice (Spas 3) i Vedrane Rudan (Muškarac u grlu).

Najprodavanija knjiga „Vulkan izdavaštva“ je, prema rečima PR Marije Milovanović, očekivano „Noć mi te uzima“ Donata Karizija, čija su prethodna četiri naslova bili veliki hit širom sveta pa i u Srbiji.

Skandinavski autori su već nekoliko godina vrlo popularni, te se na 61. Sajmu knjiga izdvojio novi roman Jusija Aldera Olsena „Efekat Marko“, dok je „Devojka iz voza“ Pole Hokins ponovo interesantan čitaocima zbog istoimenog filma koji je na repertoaru bioskopa.

Među tinejdžerima najpopularnija je Marija Žeželj sa svojom knjigom „Moj slatki život“, a tu je i nova knjiga Stivena Kinga „Ko nađe, njegovo“.

Glavni urednik „Arhipelaga“ Gojko Božović veoma je zadovoljan interesovanjem čitalaca koji najviše traže novi roman Ljudmile Ulicke „Zeleni šator“, potom roman norveškog pisca i gosta na Sajmu Eugena Šuljgina „S nekog drugog sveta“, novu knjigu priča Jelene Lengold „Začarani svet“, dok je još od juna jedna od najprodavanijih knjiga „Vidi pod: Ljubav“ Davida Grosmana.

Božović sa zadovoljstvom konstatuje da veliku pažnju privlače i knjige Danila Kiša.

„Zanimljivo je da se interesovanje za Kišova dela menja u ciklusima. U jednom trenutku su najprodavaniji bili ‘Rani jadi’ i ‘Enciklopedija mrtvih’, dok je ‘Grobnica za Borisa Davidoviča’ među najmanje traženim knjigama, a ona je njegova najslavnija knjiga. U jednom času je veoma tražena bila ‘Mansarda’ što je bilo neobično, to je mladalačka knjiga, a u novije vreme se traži ‘Peščanik’ gotovo kao ‘Rani jadi'“, rekao je Božović i primetio da na žalost Aleksandar Tišma danas nema čitaoce, a i Borislav Pekić ima ozbiljan deficit čitalaca.

Na štandu „Kreativnog centra“, prema rečima PR Jelene Dragojlović, odlično se prodaju naslovi „Dijeta za tinejdžerke. Ups“ Jagode Jorge u kojoj skreće pažnju na opasnosti držanja dijete, zatim „Fit u trudnoći sa pilatesom“ Tamare Ratković, drugi deo „Stilskih igri“ Simeona Marinkovića i Dušana Pavlića.

„Samizdat B92“ na Sajmu knjiga ima dva značajna gosta, ruskog pisca Zahara Prilepina i škotskog autora Aleksandra Mekol Smita, pa su očekivano njihove knjige i među najprodavanijim. Tu su, kako kaže Martina Milutinović, i „Psihijatri, psiholozi i drugi bolesnici“ Rodriga Munjosa Avite i „Zulejha otvara oči“ Guzelja Jahina.

Hit izdavačke kuće „Dereta“ je „Pjuriti“ Džonatana Frenzena, sledi „Proleće jednog lava“ Mihajla Miše Kravceva, koji je, kako ističe glavni urednik Aleksandar Šurbatović, pet sati potpisivao svoju knjigu.

Tražen je i poslednji deo SF trilogije Dmitrija Gluhovskog – „Metro 2035“, a iznenađenje za Šurbatovića je interesovanje za roman „Vegetarijanka“ Han Kang, nagrađen „Internacionalnim Bukerom“.

Knjige iz kolekcije „Veliki svetski muzeji“, koje se prodaju po ceni od 200 dinara, su najprodavanija izdanja na štandu „Službenog glasnika“, kao i knjiga „Tragedija jednog naroda“ Miomčila Đorgovića.

Načelnica Službe za marketing i odnose sa javnošću Zlatica Đokić Katanić kaže da se dobro prodaju i „Venac od trnja za Danila Kiša“ Milivoja Pavlovića, izdanja „Pravne biblioteke“, tražene su i knjige „Patrijarh Pavle, svetitelj naših dana“ Žan-Kloda Laršea, „Evropa u zamci“ Klausa Ofea, „Izgradnja države na Kosovu – demokratija, korupcija i EU na Balkanu“ Andree Lorenca Kapusele, „Rečnik zaljubljenika u rokenrol“ Antoana De Kona.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 1°C

Slab sneg

Nedelja
Oblačno

Max: 3°C
Min: 1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana