Nove izložbe u obnovljenom prostoru Muzeja „25.maj“ Tanjug

Objavljeno: 30.10.2019. 13:24 Izmenjeno: 30.10.2019. 13:24

U obnovljenom prostoru Muzeja „25. maj“ biće otvorene dve izložbe – postavka „Devedesete: Rečnik migracija“, produkt istraživačkog rada autorskog tima ove institucije i „Projekat Jugoslavija“, primer dobre saradnje koju muzej ima s nezavisnim umetničkim platformama, najavili su iz Muzeja „25. maj“

Na izložbi „Devedesete: Rečnik migracija“, koja će biti otvorena 5. decembra, učestvuje više od trideset savremenih umetnika, umetnica i umetničkih i aktivističkih kolektiva, koji se bave problemom migracija stanovništva u Srbiju i iz Srbije tokom pomenute decenije.

„Primarni cilj izložbe je mapiranje različitih formi angažmana od devedestih do danas, kroz koje su u polju umetnosti adresirani društveni, kulturni, politički i pravni problemi stvoreni ovim veoma složenim i traumatičnim migracionim procesima, dok je dokumentarno-istoriografski pristup stavljen u drugi plan. Osim umetničkih pozicija, u izložbu su uključene pojedine inicijative i organizacije iz sfere aktivizma i civilnog sektora, ali prevashodno one koje su u svoj rad uključivale saradnju sa savremenim umetnicima/umetnicama, ili koje su pokretali umetnici – pokretale umetnice“, objašnjavaju autorke-kustoskinje izložbe Simona Ognjanović i Ana Panić iz Muzeja Jugoslavije.

„Projekat Jugoslavija“ realizuje „Kiosk – platforma za savremenu umetnost“ u saradnji s Muzejom Jugoslavije.

Na izložbi, koja će biti otvorena 12. decembra, biće predstavljeni video-radovi koji sadrže intervjue 100 sagovornika različitih uzrasta i profila iz svih zemalja nastalih nakon raspada Jugoslavije.

Umesto konkretnog pitanja, autorke su svakom od učesnika ponudile po jedan od identifikacionih kartona predmeta koji su deo fonda Muzeja Jugoslavije.

„Na taj način smo pokušale da kolekciju materijalnih tragova prošlosti posrednim putem prevedemo u formu živih komentara, aktuelnih razmišljanja, ideja i potencijala za budućnost“, ističu autorke projekta Ana Adamović i Milica Pekić, iz platforme -Kiosk.

Ovo je prvi put od kada je otvoren Muzej „25. maj“ da su sprovedeni ozbiljniji infrastrukturni radovi u objektu.

Sve adaptacije izvršene su uz poštovanje originalnog projekta arhitekte Mihaila – Mike Jankovića, uz upotrebu odgovarajućih materijala.

Od početka radova do danas, u okviru kompleksa Muzeja Jugoslavije otvoren je i Centar za posetioce, u koji su smešteni biletarnica, kafe i suvenirnica.

U park je postavljena i skulptura „Ptica“ poznatog jugoslovenskog vajara Vojina Bakića.

Muzej „25. maj“ sagrađen je 1962. godine u modernističkom stilu, kao jedan od prvih namenski građenih muzejskih objekata u Beogradu i jedan je od tri objekta koji čine kompleks Muzeja Jugoslavije.

Nalazi se među retkim primerima total dizajna u arhitekturi Beograda u kojima je pođednaka pažnja posvećena reprezentativnom spoljašnjem izgledu objekta i modernom uređenju enterijera.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Oblačno

Trenutna temperatura 11°C

Oblačno

Utorak
Moguća kiša

Max: 18°C
Min: 10°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana