Radojčić: Novčana sredstva za poljoprivredu dobilo 918 porodica Studio B

Objavljeno: 06.09.2018. 14:34 Izmenjeno: 07.09.2018. 12:18

Na konkursu Sekretarijata za privredu za subvencije u poljoprivredi novčana sredstva za mašine i rad dobilo 918 porodica.

foto Beoinfo
Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je danas poljoprivredna gazdinstva Gorana Radivojevića i Miloša Stankovića u gročanskom naselju Begaljica.

Ovi uzgajivači voća i povrća prošle godine su od Grada Beograda dobili subvencije za razvoj poljoprivrede. Dobijeni novac uložili su u kupovinu mehanizacije i plastenika. Obilasku poljoprivrednih imanja prisustvovali su gradski sekretar za privredu Milinko Veličković i predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović.

– Grad će i narednih godina nastaviti da podstiče individualne poljoprivredne proizvođače. Prošle godine individualna gazdinstva smo pomogli sa 120 miliona, a ove godine sa 180 miliona dinara. Subvencije je dobilo 913 poljoprivrednika – rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da gradske službe i čelnici prestonice budu u komunikaciji sa ljudima, da vide koliko su oni zadovoljni i kako može da im se pomogne. Bitno je i uveriti se kako se troše sredstva iz gradskih subvencija, odnosno da su, kao u ovom slučaju, otišla u prave ruke.

– Veoma mi je drago da su mladi ljudi odlučili da obrađuju svoju zemlju i proizvode zdravu hranu. Važno je i da znaju da mislimo podjednako na sve gradske opštine, i na centralne i prigradske – rekao je Radojičić, koji je tokom obilaska Grocke, ovu opštinu nazvao „srpskom Toskanom”.

Prvi čovek prestonice je podsetio da Grad Beograd iz svog budžeta izdvaja novac za individualna registrovana gazdinstva. Porodice koje se bave poljoprivredom mogu da konkurišu da li će subvencijama da kupe poljoprivrednu mehanizaciju i priključne mašine ili će dobijeni novac uložiti u stočarstvo, pčelarstvo, voćarstvo ili povrtarstvo.

Gradski sekretar za privredu Milinko Veličković je ovom prilikom ukazao da Beograd ima 250.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega 150.000 obradivog, dok na teritoriji prestonice ima 33.000 registrovanih gazdinstava.

Predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović naglasio je da se značajan broj tih registrovanih domaćinstava nalazi na opštini Grocka.

– Ovakvim subvencijama upošljavamo mlade ljude, a onda oni razvijaju svoju proizvodnju i stvaraju dobit. Ovaj plastenik je poruka da se sa njim može živeti solidno. Već posle jedne godine, investicija se isplati i onda imaju čistu zaradu – rekao je Simonović.

Dobitnici novčanih subvencija Goran Radivojević i Miloš Stanković zahvalili su gradu na pomoći, a kako kažu, i narednih godina će se prijavljivati na isti konkurs.

– Od dobijenog novca kupio sam frezu kojom mogu da uređujem voćnjak sa posađenim sadnicama breskve, kajsije, kruške i grožđa. Imam dobar plasman robe. Voće uglavnom ide za inostranstvo. Ove godine, iako je bila kiša, proizveli smo preko 20.000 kilograma voća – kaže Goran Radivojević.

Njegov komšija Miloš Stanković je novac upotrebio da napravi plastenik dug skoro 50 metara u kome gaji zelenu salatu. Kako kaže, za jednu godinu može da se vrati investicija od 400.000 dinara, a on namerava da i dalje širi proizvodnju.

– Supruga i ja smo počeli sa novcem koji smo dobili od svadbe. Na konkurs smo se prijavili prvi put i subvencija nam je odobrena. Ovo je za nas ostvarenje sna – ističe Miloš.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana