Nova runda dijaloga na visokom nivou u Briselu tanjug

Objavljeno: 26.06.2024. 09:54 Izmenjeno: 26.06.2024. 09:54

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou, na kojoj će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, biće održana  u Briselu. Domaćin sastanka biće visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, a u dijalogu će učestvovati i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i […]

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou, na kojoj će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, biće održana  u Briselu. Domaćin sastanka biće visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, a u dijalogu će učestvovati i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. Na sastancima će se razmotriti ono što je postignuto do sada u dijalogu pod vođstvom visokog predstavnika i fokusiraće se na put za napredak, saopšteno je u ponedeljak iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS). Tokom nove runde dijaloga Beograda i Prištine, kako je rekao u ponedeljak portparol Evropske unije Peter Stano za Tanjug, razgovaraće se o svim hitnim pitanjima u okviru dijaloga. Stano je dodao da će dijalog biti još jedna prilika da se naglasi i jednom i drugom partneru da je njihov evropski put „sada u potpunosti vezan za napredak u dijalogu uz posredovanje EU“. „Glavni prioritet je da počne da se radi na primeni Sporazuma na putu ka normalizaciji odnosa i njegovom aneksu, jer je to hitno potrebno. To nije samo ono što zahtevaju zemlje članice EU, već je to važno i za ljude u Srbiji i na Kosovu“, rekao je Stano. Borelj i Lajčak, kako je najavljeno iz EEAS, imaće odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem od 15.00 časova, nakon čega će uslediti zajednički trilateralni sastanak. Uoči i na kraju sastanaka u zgradi EEAS novinarima će se obratiti Borelj. Vučić je u ponedeljak najavio da će u Briselu razgovarati i sa predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom i generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i proširenje Gert Jan Kopmanom. Što se Kosova i Metohije tiče, Vučić je rekao da ono ostaje veliki bezbednosni, politički i ljudski izazov. „Mi ćemo se ponašati konstruktivno, truditi se da uradimo sve što možemo da dijalogom rešavamo probleme, da dijalogom rešavamo stvari. Ne verujem u volju druge strane da učestvuje u stvaranju Zajednice srpskih opština, plašim se njihovih provokacija, ali držaćemo se čvrsto i ozbiljno”, poručio je Vučić. Ovo je prvi put da će se Vučić i Kurti sastati ove godine u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu. Dijalog se održava nakon što je Lajčak prošle nedelje boravio u Prištini i Beogradu i nakon sedam rundi dijaloga na ekspertskom nivou ove godine na kojima se razgovaralo o uredbi tzv. Centralne banke Kosova da ukine dinarski platni promet na KIM.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izrazio je nadu da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti doći na novu rundu dijaloga u Briselu „sa vizijom i političkom hrabrošću“ koja je, kako je rekao, potrebna da bi se dve strane približile evropskoj budućnosti. Lajčak je na Fejsbuku, uoči  dijaloga na visokom nivou o normalizaciji odnosa, istakao da je posvetio prethodnu nedelju temeljnim pripremama. „Posetio sam Kosovo i Srbiju kako bih razgovarao o svrsi ovog sastanka – da se sagledaju dostignuća i planiraju naredni koraci, naročito u vezi sa primenom Sporazuma o putu ka normalizaciji“, poručio je Lajčak. On je ocenio da su razgovori bili otvoreni, iskreni i važni za normalizaciju odnosa. Dodao je i da je bio i u Grčkoj kako bi razgovarao o perspektivi za pristupanje Zapadnog Balkana na Konferenciji o miru i održivom rastu u Atini. Lajčak je rekao da je zve spremno za današnji sastanak. „Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću koja je potrebna da Kosovo i Srbiju približe njihovoj evropskoj budućnosti“, naveo je sinoć Lajčak na Fejsbuku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana