Nova obaveštenja za vansudsko poravnanje za penzije

Objavljeno: 06.03.2016. 17:24 Izmenjeno: 06.03.2016. 17:24

Republički Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje od ponedeljka će slati nova obaveštenja na adrese korisnika vojnih penzija ili njihovih porodica, ukoliko pravo za vansudsko poravnanje nisu iskoristili u 2015.

Rok za postupak rešavanja problema vanrednog usklađivanja vojnih penzija produžen  je i u ovoj godini.

Svi oni koji to pravo nisu iskoristili u protekloj godini, mogu po novom Zaključku ostvariti pravo na razliku za isplatu penzija.

Vlada Srbije je donela Zaključak kojim se rok za potpisivanje ugovora o vansudskom poravnanju produžava do kraja godine, tako da će i oni koji nisu podneli zahtev po prethodnom Zaključku imati mogućnost da dobiju pripadajuću razliku vansudskim poravnanjem.

Preostalo je još 26.764 korisnika vojnih penzija i njihovih naslednika koji nisu podneli zahtev po prethodnom Zaključku, a pokazali su naknadno interesovanje za potpisivanje ugovora o vansudskom poravnanju, navode u Fondu PIO.

Reč je o ostvarivanje prava na razliku u isplaćenim penzijama vojnih penzionera u periodu od 1.januara 2008. do 31. oktobra 2015. godine.

Svim vojnim penzionerima i njihovim naslednicima koji su blagovremeno podneli zahtev Fondu i potpisali ugovor o vansudskom poravnanju, u skladu sa Zaključku Vlade Republike Srbije od 30. oktobra 2015. godine, isplaćena je pripadajuća razlika tokom januara.

Tada je splaćena razlika za 29.345 vojnih penzionera, a krajem februara isplaćena je razlika za još 895 korisnika i njihovih naslednika, koji su podneli zahtev blagovremeno, ali nisu mogli da potpišu ugovor o vansudskom poravnanju do sada.

Kako se navodi, oni to nisu učinili zbog toga što su ili čekali okončanje ostavinskog postupka ili su bili van zemlje ili su iz nekog drugog, opravdanog razloga bili sprečeni da ranije potpišu ugovor.

Do sada je islaćena razlika za ukupno 30.240 korisnika, a preostalo je da se isplati razlika po 3.323 zahteva koji su blagovremeno podneti, ali nije bilo uslova da se potpišu ugovori o vansudskom poravnanju.

Po ovim zahtevima ugovori o vansudskom poravnanju potpisivaće se sukcesivno, a svi ugovori potpisani tokom meseca biće isplaćeni, jednokratno, krajem tog meseca.

Ukupno do sada za ove namene isplaćeno je 5,7 milijardi dinara, a najveći pojedinačni iznos je 618.000 dinara.

Više od 10.000 predmeta koji su bili u sudskom postupku rešeno je povlačenjem tužbi i vansudskim poravnanjem.

„Na isti način će i preostali vojni penzioneri koji su u sudskom postupku moći da ostvare pravo na razliku za periode koji nisu pokriveni sudskom odlukom, odnosno za periode koje sud smatra zastarelim“, navode u Fondu PIO.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana