Noć muzeja 5. septembra pod sloganom “Ljubav” Tanjug

Objavljeno: 15.05.2020. 13:51 Izmenjeno: 15.05.2020. 13:51

Noć muzeja, planirana za 16. maj, biće održana 5. septembra, a druženje u muzejima, galerijama i drugim institucijama kulture širom Srbije biće pod sloganom “Ljubav”.

Treća majska subota prethodnih godina bila je rezervisana za najbolji provod u muzejima, međutim, usled trenutnog stanja zbog epidemije korona virusa, vodeći računa o bezbednosti i zdravlju kako posetilaca tako i svih onih koji vredno rade na pripremi sadržaja, ovogodišnja manifestacija biće odložena za kraj leta, saopšteno je danas.

“Za nama su po mnogo čemu jedinstveni dani borbe protiv pandemije koja je na prečac skočila sa jednog meridijana na drugi, koja nas je zatekla i izmenila našu svakodnevicu, preokrenula naše rasporede, poremetila nam planove. Pred nama su nedelje u kojima borba ne prestaje, dani u kojima uzvraćamo udarac uz pomoć znanja, uz pomoć nauke i, pre svega, ljubavi i brige za zajednicu čiji smo deo”, poručuju organizatori Noći muzeja.

Kako ističu, uživanje u kulturnim sadržajima biće organizovano poštujući sve preporuke nadležnih institucija, a “nakon meseci izolacije i karantina koji su stavili na preispitivanje ljudske odnose, emocije, našu bliskost i povezanost, ljubav kao tema ovogodišnje manifestacije nametnula se sama“.

“Iznova nam je postalo sasvim jasno da bez ljubavi život nema iste boje. Bez ljubavi, umetnost nema istu snagu. Bez ljubavi, ni muzeji nemaju isti sjaj. Potrudićemo se da pripremimo što zanimljiviji i inspirativniji program, kako bismo posve neobično leto pred nama zaokružili na najlepši mogući način, dokazujući da ljubav zaista pobeđuje sve”, navode organizatori.

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd.

Kako podsećaju, prva Noć muzeja, održana u pet beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je tokom narednih godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

Jedanaestu godinu zaredom TV kanal Viasat History je nacionalni sponzor manifestacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 32°C

Delimično oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana