Nobel za čudna stanja materije Beta

Objavljeno: 04.10.2016. 17:40 Izmenjeno: 05.10.2016. 16:05

Nobelovu nagradu za fiziku ove godine su dobila tri britanska naučnika za otkrića tajni egzotičnih stanja materija.

Nobelov komitet saopštio je da su Dejvid Džej Taules, Dankan Haldejn i Majkl Kosterlic „teoretskim otkrićima topološke faze tranzicije i topološke faze materije“ otvorila vrata nepoznatom svetu u kojem materija može imati čudna stanja.

Oni su naprednim matematičkim metodama ispitivali neobična stanja materija, kao što su superprovodljivost, superfluidnost ili tanki magnetni filmovi.

Zahvaljući pionirskom radu trojice britanskih naučnika koji rade u SAD, sada se traga za novim i egzotičnim fazama materije koji bi mogle da se iskoriste i u razvoju novih materijala i elektronici.

Taules, Haldejn i Kosterlic su došli do novih otkrića koristeći u fizici topologiju, granu matematike koja izučava svojstva prostora koja se ne manjaju promenom oblika. Oni su početkom 70-ih pokazali da se superprovodljivost može pojaviti na niskim temperaturama i objasnili mehanizam, takozvanu faznu tranziciju, zbog koje superprovodljivost nestaje na višim tempraturama.

Taules (82) sa Univerziteta Vašington u Sijetlu dobio je polovinu nagrade (417.000 evra), a Haldejn (65) s Prinstona i Kosterlic (74) s Brauna po četvrtinu.

Haldejn je posle objavljivanja laureata rekao da je „veoma iznenadjen i veoma zahvalan“.

Prošle godine Nobelova nagrada za fiziku dodeljena je Japancu Takakaki Kadžiti i Kanadjaninu Arturu B. Makdonaldu za njihov rad na elementarnim česticama neutrinima.

Sezona objavljivanja ovogodišnjih Nobelovih nagrada počela je juče u Stokholmu nagradom za medicinu. Sledi objavljivanje dobitnika nagrada za hemiju, mir i ekonomiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 20°C

Pretežno vedro

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 28°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana