Njuz24:Kontroverzni biznismen zvao nekoga iz Srbije? Tanjug

Objavljeno: 05.01.2018. 18:29 Izmenjeno: 05.01.2018. 18:29

Južnoafrički portal „Njuz24“ objavio je tekst u kome se navodi svedočenje po kome je izvor informacija za neke delove knjige o korupciji u najvišim krugovima južnoafričke vlasti jedna osoba iz Srbije, koja se takođe dovodi u vezu sa kontroverznim južnoafričkim biznismenom.

Portal se poziva na saslušanje policajca iz Kejptauna na suđenju kontroverznom biznismenu.

„Njuz 24“ je u izveštaju sa sudenja Nafizu Modaku, koji se tereti za reketiranje i sumnjive poslove sa obezbedenjem u kejptaunskim nocnim klubovima, objavio da je jedan od svedoka, policajac koji istražuje taj slucaj, rekao da postoje snimljeni razgovori Modaka sa „nekim iz Srbije“.

Policijski pukovnik Čarl Kinear tvrdi da se glas neimenovane osobe iz Srbije čuje na nekim od snimljenih poziva južnoafričkog biznismena, Nafiza Modaka.

Kako je naveo policajac Kinear, „osoba koju je Modak zvao u Srbiju je ista osoba koja je dala informacije za prvih nekoliko poglavlja“ knjige „Predsednikovi cuvari“, koja govori o navodnoj visokoj korupciji režima predsednika Džejkoba Zume, a čiji autor je novinar Žak Pauv.

Kinear je rekao da to dokazuje „veze Modaka i ljudi u južnoafrickim vlastima“.

Kako je naveo pred sudom, u razgovoru sa osobom iz Srbije Modak je govorio o odnosima policijskih zvanicnika i „kontroverznih biznismena“ i vođa poznatih kriminalnih klanova u toj zemlji.

Na suđenju se govori i o navodnim planovima Modaka da likvidira neke od šefova podzemlja, kako bi preuzeo posao obezbedenja u klubovima, kao i o milionskim dugovanjima koja želi da naplati od ceškog milionera iz devedesetih i osudenog kriminalca Radovana Krecira. Krecir se u britanskim medijima spominjao kao „dobar prijatelj Darka Šarica i Dobrosava Gajića, koji je u Srbiji osuđen za ubistvo Željka Ražnatovica Arkana“.

Pred sudom je pomenuto i ime Igora Rusola iz Ukrajine, koji je nekada radio za ubijenog šefa podzemlja Sirila Biku. Kada je Biku ubijen, sa njim je u automobilu bio i Dobrosav Gavrić.

U Pauvovoj knjizi, govori se o mrežama moćnika, korupciji i pozadini režima Džejkoba Zume, a podnaslov knjige je „Oni koji Zumu drže na vlasti i van zatvora“.

U prvim poglavljima, za koja je navodno deo materijala autoru dao neko iz Srbije, govori se o susretima autora sa bivšim obaveštajcem u Moskvi i njegovim saznanjima o dolasku Zume na vlast 2009. godine.

Knjiga je izdata u oktobru 2017. godine, a opisuje stvaranje „mafijaške države u državi“ i optužuje Zumu i njegove saradnike za proneveru, izbegavanje poreza, finansijske malverzacije, kao i da Zuma svakog meseca dobija oko 70.000 dolara od jedne privatne kompanije.

Nacionalna agencija za sigurnost Južne Afrike tražila je sudsku zabranu daljeg prodavanja knjige, samo nekoliko dana nakon što je izdata, pozivajući se na kršenje Zakona o privatnosti, obaveštajne sigurnosti i objavljivanje poverljivih poreskih izveštaja.

Knjiga je uprkos tome postala međunarodni bestseler, a zbog problema sa distribucijom, na kraju je objavljena u celini na internetu. Pauv je na promociji knjige, koju je obeležio „slucajan nestanak struje“, rekao da je spreman na višegodišnje povlacenje po sudovima. Kako je rekao kasnije, zbog knjige je dobio niz pretnji smrću.

Zuma je jedan od kontroverznijih afričkih lidera, čija je vladavina obeležena nizom skandala, optužbi za silovanje, korupciju i pranje novca, a više puta je „preživeo“ glasanje o nepoverenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana