Niz nepravilnosti u radu vrtića „Ivin vozić”, preporučeno zatvaranje Beoinfo

Objavljeno: 16.10.2020. 22:18 Izmenjeno: 16.10.2020. 22:18

Prosvetna inspekcija koja je danas u vanrednom nadzoru kontrolisala privatni vrtić „Ivin vozić” u kome je juče preminula jednogodišnja devojčica utvrdila je niz nepravilnosti u radu ovog vrtića, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Prema rečima Gaka, inspekcija je nakon nesrećnog slučaja otišla u vanrednu kontrolu ovog vrtića i utvrdila da vrtić nije imao zaposlenu medicinsku sestru na preventivi, iako je to zakonska obaveza, da je dete primljeno u vrtić bez potvrde lekara da može u kolektiv, odnosno boravilo je u vrtiću bez zdravstvenog kartona, da je dete krenulo u vrtić pre napunjenih godinu dana života iako vrtić nema mlečnu kuhinju što je obaveza ukoliko vrtić prima decu mlađu od ovog uzrasta, te da dve vaspitačice rade bez licence i mentora što je zakonska obaveza u tom slučaju.

– Ovo su krupne nepravilnosti koje su poražavajuće. Jasna su pravila za boravak dece kako u državnim tako i u privatnim vrtićima i svi moraju da ih poštuju. Ovo ne znači da ovi propusti imaju uticaja na jučerašnji ishod, to je posao obducenata i tužilaštva i njih ćemo sačekati za konačne zaključke ali je upozorenje za sve privatne vrtiće da ne smeju imati sve zakonom zahtevano samo prilikom verifikacije i tokom inspekcijskih kontrola – rekao je Gak.

On je istakao da će nakon zapisnika inspektora Sekretarijat uputiti Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preporuku da se vrtić „Ivin vozić” privremeno zatvori.

– Sada je na nadležnim institucijama dalje utvrđivanje svih činjenica u vezi sa ovim slučajem. Ozbiljnost ovog sektora koji se bavi decom, pre svega mora da se ogleda u velikoj odgovornosti koju svi vlasnici privatnih vrtića moraju shvatiti ozbiljno – zaključio je Gak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 16°C

Delimično oblačno

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana