Vlada Srbije u Nišu RTS, Studio B,Beta,Tanjug

Objavljeno: 13.10.2016. 20:00 Izmenjeno: 14.10.2016. 08:58

Premijera Srbije Aleksandra Vučića danas su u Nišu dočekali ministar odbrane Zoran Djordjević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i oficiri Vojske Srbije u niškoj kasarni „Mija Stanimirović“, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Dodatne dve milijarde za jug Srbije,,veće plate i penzije najavio večeras Vučič

 

Premijer je obišao prostorije u kojima će narednih dana boraviti zajedno sa ministrima u sklopu sedmodnevnog boravka Vlade Republike Srbije u Nišu.

Članovi Vlade Srbije i premijer danas su počeli boravak u Nišu koji će trajati do 19. oktobra, a njeno privremeno sedište biće obnovljeni Oficirski dom.

Dodatne dve milijarde za jug Srbije, veće plate  i penzije…

Vučić je na konferneciji za novinare u Nišu, pose sastanka sa načelnicima pet okruga, gradonačelnicima i predsednicima opština tih okruga, rekao da će biti povećane plate za lekare, radnike u socijalnim i zdravstvenim ustanovama, u vojsci i u policiji.

“To ćemo da uradimo pre kraja godine i penzionere ćemo da obradujemo”, rekao je Vučić.

On je kazao da će najsiromašniji deo stanovništva moća da računa na bolji životni standard i „nešto punije dzepove“.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je vlada izdvojila dodatnih dve milijarde dinara za gradove i opštine u pet okruga na jugu Srbije, ističući da će država raditi na tome da se još novca obezbedi za taj kraj zemlje kroz investicije i nova radna mesta.

„Donosimo novac i donosićemo još više novca za jug Srbije”, rekao je Vučić za RTS posle sastanka sa načelnicima pet okruga sa juga Srbije, gradonačelnicima i predsednicima opština tih okruga.

Svi putevi dolaze u Niš, svi dolaze u Niš, rekao je Vučić.

On je istakao da je saslušao sve gradonačelnike i predsednike opština, da su neki problem rešeni i da je vlada donela značajnu podršku.

Istakao je da je vlada, mimo onoga što finansiraju ministarstva, odvojila dodatnu podršku za jug Srbije, od dve milijarde dinara.

„Od toga će Niš dobiti oko 300 miliona dinara za uređenje fasada, novac će biti odvojen i za Vranje, Leskovac, druge gradove, banje na jugu Srbije“, rekao je Vučić.

On je istakao da će fabrika „Leoni“ zaposliti 2.200 radnika, te da će se otvarati i nove fabrike.

Premijer Aleksandar Vucic kaže da Vlada Srbije dovodi nove investitore i radi ono što niko nije uradio u proteklih 50, 60 i 70 godina.

Istakao je da se završavaju veliki auto-putevi i dodao da ce uskoro biti otvoreno novih 2,5 kilometara novog puta.

„Posle otvaramo Pirot-Dimitrovgrad, gradimo istocni krak Koridora… Radimo ono što nismo uradili u proteklih 50, 60, 70 godina. Uskoro dovodimo nove investitore. Donosimo pare na jug Srbije i angažman svih ministara“, naglasio je Vucic.

Vučić je rekao da će sutra Grad Beograd pokloniti novi „mercedes“ autobus Nišu.

Gradanima sa kojima necu moci da se sretnem, kaže premijer, porucujem da imam želju i sa njima da se vidim.

„Slušao sam da su zbog nas nalickali grad, ne misim da je to glavna vest. Da nismo došli, rekli bi da nismo došli. Donosimo novac i donosicemo još više novca. Ne može preko noci da se sve promeni, ali cemo mnoge stvari cemo da uradimo. Kilometre koje cemo da uradimo, Tito nije uradio“, naglasio je premijer.

Upitan kako vlada misli da pomogne ljudima na jugu Srbije, kako će rešiti problem odlaska građana iz tog dela zemlje, Vučić je rekao da i iz zemalja EU odlaze građani i da je to globalan proces.

Istakao da je posao vlade da smanji siromaštvo i da se na tome radi i ukazao da postoji želja da se ulaže između ostalog i u turizam.

Vučić je rekao da će penzioneri imati bolju poziciju, da će plate biti veće u javnom sektoru za učitelje, nastavnike, policajce, zaposlene u pravosuđu i vojsci.

Razgovaraću sa što više građana u Nišu

Premijer je izjavio večeras da će se potruditi da razgovara sa što više građana Niša koji su se prijavili da tokom boravka vlade u Nisu sa njim razgovaraju, ali da neće biti moguće razgovara sa svima.

On je rekao i da nije birao one sa kojima će se videti.

Vučić je to rekao nakon sastanka sa načelnicima pet okruga juga Srbije i gradonačelnicima i predsednicima opština tih okruga i najavio da će razgovarati sa 34 ljudi iz niških opština.

Što se tiče građana, premijer je rekao da je imao želju da se susretne sa svima, ali da bi mu za to trebalo 240 sati.

Inače za razgovor sa premijerom prijavilo se vsise od 1.200 građana.

On je primetio da su neki komentarsali da je Niš sređen zbog dolaska vlade i dodao da je to dobro iznoseći podatak da će samo u jednom turnusu biti više u Nišu nego svi prethodnici u svojim mandatima.

„Dolaskom u Nišs pokazujemo da Srbija nije samo Beograd“, rekao je Vucić ističući i to što je Novi Sad proglašen za prestonicu kulture 2021.

Završen sastanak sa načelnicima okruga

U Nišu je večeras završen sastanak premijera Aleksandra Vučića sa načelnicima Nišavskog, Topličkog, Pirotskog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga i gradonačelnicima i predsednicima opština u tim okruzima.

Sastanku u Oficirskom domu su prisustvovali ministar privrede Goran Knežević, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, ministarka pravde Nela Kuburović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ministar bez portfelja Milan Krkobabić.

Premijer je na početku sastanka poručio da vlada planira da u narednom periodu više ulaže u jug Srbije, kako bi se popravilo stanje u gradskim budžetima i smanjila veoma visoka nezaposlenost u tom regionu.

Vučić je prvog dana rada vlade u Nišu, najavio da će u narednih sedam dana, koliko će vlada zasedati u tom gradu, biti potpisan ugovor sa fabrikom kablova za automobile „Leoni“ koji će omogućiti otvaranje novih 2.200 radnih mesta, a najavio je otvaranje novih radnih mesta u još nekoliko fabrika, kao i ulaganje u razvoj turizma.

Premijer je rekao da je vlada izdvojila i dodatnih dve milijarde dinara za različite potrebe, kao što je uređenje centralnih gradskih sredina.

Niš od danas sedište Vlade Srbije

Od danas do sredine naredne nedelje Vlada Srbije radiće u Nišu. Planirane su aktivnosti premijera i ministara u svih pet okruga južne Srbije i odražavanje Biznis foruma Srbije i Albanije.

Niš postaje geografska raskrsnica i središte svih bitnih kulturnih, privrednih, ekonomskih i drugih oblasti, navodi gradonačelnik Darko Bulatović uoči dolaska Vlade Srbije.

Bulatović kaže da je sve spremno za dolazak Vlade Srbije. Ističe značaj najavljenog biznis foruma, razgovora sa albanskim privrednicima, izgradnje novog auto-puta. Navodi da Niš postaje čvorište i raskrsnica najvećeg broja koridora – ka Egejskom i Crnom moru, Beogradu.

„Niš postaje geografska raskrsnica i središte svih bitnih kulturnih, privrednih, ekonomskih i drugih oblasti. Postaje regionalni centar jugoistoka zemlje i Balkana“, rekao je Bulatović za RTS.

Kaže i da je dolazak Vlade u Niš značajan ne samo za građane tog grada, već za ceo jug Srbije. Govorićemo o razvoju, privredi, boljem standardu, planovima za budućnost, rekao je Bulatović.

Ministri i premijer Vučić posetiće u Nišu kasarnu „Aerodrom“ i Klinički centar, okolne opštine, naučne i druge ustanove.

Za sutra je zakazan Biznis forum 200 firmi iz Srbije i 100 iz Albanije, na kojem će, pored članova Vlade Srbije, biti i premijer Albanije Edi Rama.

Za 16. oktobar predviđena je poseta Grdelici, Vranju, Vladičinom Hanu i Surdulici.

Od ponedeljka 17. oktobra do srede 19. oktobra, premijer i drugi članovi Vlade posetiće Leskovac, Vlasotince, Prokuplje, Kuršumliju, Žitorađu, Nišku banju, Belu Palanku i Svrljig.

Zbog smanjenja troškova, umesto u hotelu, članovi Vlade će u Nišu, boraviti u kasarni „Mija Stanimirović“.

Za razgovor u Nišu sa predsednikom Vlade, prijavilo se 1.200 građana. Susret sa premijerom biće omogućen onima sa najtežim zdravstvenim i socijalnim problemima ali i građanima koji ukazuju na propuste u radu državne uprave.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana