Nikolaj Kravcov dobija ulicu Studio B, Beoinfo

Objavljeno: 06.11.2019. 13:59 Izmenjeno: 06.11.2019. 13:59

Nova ulica na prostoru Beograda na vodi, koja će spajati Savsku ulicu i Bulevar Vudroa Vilsona, poneće ime Nikolaja Kravcova, slavnog sovjetskog vojnika.

Na petnaestoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda, koja je održana danas, usvojena je inicijativa Aleksandra Vučića, u svojstvu građanina Beograda, da nova ulica na prostoru Beograda na vodi, koja će spajati Savsku ulicu i Bulevar Vudroa Vilsona, ponese ime Nikolaja Kravcova, slavnog sovjetskog vojnika koji je učestvovao u borbama za oslobođenje prestonice 1944. godine.

– Ove godine obeležavamo značajan jubilej – 75 godina od izvojevane pobede nad okupatorom i konačnog oslobođenja naše prestonice u Drugom svetskom ratu. U borbama za oslobođenje Beograda, oktobra 1944. godine, stradalo je više hiljada boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i pripadnika Crvene armije. Tih dana, svojom hrabrošću i požrtvovanošću naročito se istakao jedan vojnik Sovjetskog Saveza. Bio je sanitetski poručnik Crvene armije i jedini borac koji je proglašen za heroja Sovjetskog Saveza u borbama za oslobođenje Beograda – stoji u inicijativi Aleksandra Vučića.

Kako predsednik Srbije u svojoj inicijativi ističe, Nikolaj Kravcov je vođen svojom hrabrošću i srčanošću, uz pomoć svojih saboraca, pokušavao da porazi neprijatelja koji nije želeo da odstupi, što ga je koštalo života.

– U sukobu dveju strana, a ne želeći da odustane, bio je teško ranjen. Od posledica ranjavanja preminuo je u bolnici 18. oktobra 1944. godine. Sahranjen je dva dana po oslobođenju Beograda, 22. oktobra, u zajedničkoj grobnici boraca Crvene armije na Pozorišnom trgu (današnjem Trgu republike). Deset godina kasnije, njegovi posmrtni ostaci preneti su na Groblje oslobodilaca Beograda. Položivši svoj život sa nepune 24 godine za slobodu našeg naroda i oslobođenje Beograda – grada heroja u Drugom svetskom ratu, Nikolaj Kravcov nas je svojim podvigom zauvek i neizmerno zadužio. Dozvolite mi da, u svojstvu građanina Beograda, ovom prilikom podnesem inicijativu da nova ulica na prostoru Beograda na vodi, koja će spajati Savsku ulicu i Bulevar Vudroa Vilsona, ponese ime ovog ruskog heroja. Na taj način bismo iskazali zahvalnost za najveću žrtvu koju je taj mladi čovek podneo, ispravili istorijsku nepravdu koja je prema njemu učinjena, a našoj deci dali putokaz u kom smeru treba ići, čija dela treba ceniti i na koga se valja ugledati – objasnio je u inicijativi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednica Komisije Andrea Radulović izrazila je zadovoljstvo što se usvajanjem vrlo važnih inicijativa čuva sećanje na ljude koji su ostavili neizbrisiv trag na Beograd.

– Kao i do sada, Komisija je sa velikim zadovoljstvom usvojila inicijativu da nova ulica na prostoru Beograda na vodi ponese ime sovjetskog heroja Nikolaja Kravcova, koji je dao svoj život za slobodu srpskog naroda. Napredak u radu na izgradnji Beograda na vodi pokazuje i činjenica da smo još jednu ulicu imenovali na ovom prostoru. Ovo je još jedan pokazatelj da se čuva tradicija kulture sećanja na sve one ljude koji su na neki način obeležili srpsku prestonicu. Negujemo i brinemo o ličnostima koje su dale nemerljiv doprinos u razvoju Beograda – izjavila je Radulovićeva.

Članovi Komisije usvojili su i inicijativu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda da se postavi skulptura „Slepi guslar” u parku Veliki Kalemegdan.

Bronzana skulptura „Slepi guslar”, rad vajara Paskije Paška Vučetića, deo je spomeničke kompozicije Spomenika Karađorđu na Kalemegdanu, podignutog 13. avgusta 1913. godine, a srušenog 1916. godine od austrougarskih okupacionih snaga. Nakon završetka Prvog svetskog rata, na mestu demontiranog Spomenika Karađorđu, 1930. godine podignut je Spomenik zahvalnosti Francuskoj. Ova skulptura jedini je preostali deo složene spomeničke kompozicije Spomenika Karađorđu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Umerena kiša

Trenutna temperatura 19°C

Umerena kiša

Četvrtak
Pljusak i grmljavina

Max: 23°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana