Nikodijević: Vakcinacijom do kolektivnog imuniteta Beoinfo

Objavljeno: 27.04.2021. 13:48 Izmenjeno: 27.04.2021. 13:48

Ponosni smo na način na koji se sprovodi imunizacija u Beogradu, najuspešniji smo grad u Srbiji a naša zemlja je jedna od vodećih po stepenu vakcinacije u svetu, istakao je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević

U ovom trenutku već smo uveliko prošli brojku od milion datih vakcina i sada imamo još deset hiljada vakcinisanih više. Revakcinisano je više od 30 odsto stanovništva glavnog grada, 42,2 odsto ih je primilo prvu dozu, što govori da imunizacija ide zadovoljavajućom brzinom, a najveći odziv je u centralnim gradskim opštinama – kazao je Nikodijević.

Govoreći o imunizaciji u prigradskim opštinama, Nikodijević je ukazao da su angažovani mobilni timovi koji će ubrzati proces vakcinacije i na tim delovima teritorije glavnog grada.

– Svesni smo da u tim delovima grada živi mahom starije stanovništvo kome nije baš tako lako da pređe nekoliko kilometara do prvog doma zdravlja. Zato imamo timove koji rade na terenu, mobilne punktove, lekare i medicinske sestre i trudimo se da im omogućimo iste uslove za vakcinaciju kao što ih ima svaka zdravstvena stanica. Rezultat je da se iz dana u dan povećava broj ljudi koji se vakcinišu i u ruralnim područjima – kazao je Nikodijević.

On je podsetio da svakodnevno rade i masovni centri za vakcinaciju na Beogradskom sajmu, u „Belekspocentru”, domovima zdravlja i na njihovim punktovima.

– Vakcinisali smo i sve nepokretne i slabo pokretne osobe koje su bile zainteresovane za imunizaciju i prijavili se preko eUprave. Nastavljamo sa imunizacijom jer je naš cilj da vakcinišemo više od 70 odsto populacije Beograda i verujem da ćemo tada moći da govorimo o sticanju kolektivnog imuniteta – ukazao je predsednik Skupštine grada.

Govoreći o predstojećoj sednici Skupštine grada, Nikodijević je istakao da se zasedanja održavaju redovno jer je gradska skupština pokretač svih važnih projekata, investicija i radova u Beogradu.

– Ne želimo da zadržavamo usvajanje planova detaljnih regulacija koji su ključ za razvoj grada, a raspravljaće se i o važnim pitanjima vezanim za razvoj komunalnog sistema, biće tu i odluke koje se tiču ugostitelja i olakšica za plaćanje zakupa i bašta tokom pandemije. Jedna od odluka tiče se i taksi prevoza, odnosno unificiranosti taksi vozila. Naša ideja je da vozila budu bele boje. Svi koji budu kupovali vozila u okviru programa državnih subvencija, kupovaće ih u beloj boji, a svi drugi će imati rok od tri godine da prilagode boju odluci koja će biti doneta na sednici Skupštine grada – istakao je Nikodijević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Delimično oblačno

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana