Sednica Skupštine grada 29. maja Beoinfo

Objavljeno: 21.05.2020. 11:20 Izmenjeno: 21.05.2020. 15:04

Sednica Skupštine grada Beograda 29. maja u Sava centru.
Zavod za javno zdravlje odredio mere koje bi trebalo da se preduzmu kako bi sednica protekla bezbedno u vreme epidemije virusa korona.

Sednica Skupštine Grada Beograda biće održana u Sava centru 29. maja, najavio je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

Kako je precizirao za TV Pink, prvi put u ovom mandatu sednica neće biti održana u zdanju na Trgu Nikole Pašića, gde se inače održava.

– Zavod za javno zdravlje odredio je mere koje bi trebalo da preduzmemo kako bi sednica protekla bezbedno u vreme epidemije virusa korona. Oni preporučuju socijalnu distancu od dva metra, manje kontakata, a sala na Trgu Nikole Pašića ne ispunjava te uslove. Zato smo zbog bezbednosti svih koji prisustvuju sednici doneli odluku da ćemo je održati u Sava centru, 29. maja. Sava centar je gradsko javno preduzeće, ovo je naš objekat, tako da ćemo biti u svojoj sali. U pitanju je kongresna sala, ima sve tehničke mogućnosti da sednica može da prođe u najboljem redu – pojasnio je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, prva sednica Skupštine grada nakon ukidanja vanrednog stanja treba da potvrdi sve odluke koje su donete u tom periodu.

– Najvažnija odluka je rebalans budžeta, koji prati preporuke Ministarstva finansija. Radi se o smanjenju rashoda, jer zaista ne znamo koje će krajnje posledice epidemije biti i koliko će biti smanjenje budžeta. Pridržavamo se preporuka smanjenja od 20 odsto, tako da je budžet u ovom trenutku 122,8 milijardi dinara. Tim smanjenjem budžeta nije planirano da se uskrati nijedno pravo koje građani imaju. Odričemo se ugovaranja usluga, nabavke nove IT opreme, a neke od investicija koje su planirane za drugu polovinu ove godine pomeramo za narednu godinu – naglasio je Nikodijević.

Kako je dodao, najvažnije investicije u komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu, koje su već započete, nastavljaju se, a rađene su i u vreme vanrednog stanja. Investicije koje nisu započete u prvoj polovini godine su odložene za drugu polovinu godine ili za narednu godinu.

Plate u javnim komunalnim preduzećima i upravi, kao i sve prinadležnosti koje građanima pripadaju, kao i obaveze Grada prema vrtićima, ostaju na budžetu Grada i neće biti umanjenja.

– Ovo je domaćinsko poslovanje i praćenje odluka Ministarstva finansija. Odložili smo naplatu poreza na zarade, kao i naplatu za korišćenje poslovnog prostora, i to će biti naplaćeno do kraja ove ili u toku sledeće godine. Jednostavno, samo preraspoređujemo sredstva iz budžeta, a građani nemaju razloga da brinu – rekao je Nikodijević.

Govoreći o stanju u beogradskim vrtićima, predsednik Skupštine grada je naveo da se broj dece u vrtićima povećava iz dana u dan, te je tako sada više od 7.000 dece u vrtićima.

– Popunjenost kapaciteta vrtića je 13 odsto i ona će se povećavati kako bude rasla privredna aktivnost, a mere zaštite se budu smanjivale. Najvažnije je da je prijava za sledeću godinu elektronskim putem u proteklih mesec i po dana prošla odlično i imamo 20.300 prijavljenih mališana – naveo je on i dodao da u gradskim vrtićima ima 12.700 mesta, uz dodatno proširenje kapaciteta i privatne vrtiće koji su u tom sistemu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana