Nikodijević: Prodavnice za vikend neće raditi, petkom od 4 do 7 ujutru dozvoljena nabavka namirnica za starije od 65 godina Beoinfo

Objavljeno: 09.04.2020. 11:50 Izmenjeno: 09.04.2020. 11:50

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević najavio je jutros zasedanje Gradskog štaba za vanredne situacije, kako bi se nove mere Vlade Republike Srbije u suzbijanju korona virusa uskladile sa funkcionisanjem građana u prestonici.

On je istakao da nove mere obuhvataju zabranu kretanja građana od petka, od 17 sati do ponedeljka, do 5 sati ujutru. Radno vreme prodavnica biće usklađeno sa novim merama, tako da one neće raditi tokom vikenda, ukazao je Nikodijević za RTS.

On je precizao da je petak namenjen za nabavku namirnica za starije sugrađane od 65 godina, od 4 do 7 sati ujutru.

– Posle toga je u prodavnicama sat vremena pauze, kada će ti objekti biti dezinfikovani i rafovi napunjeni robom. A za ostale sugrađane, radno vreme petkom je od 8 do 15 sati. Subotom i nedeljom prodavnice neće raditi – istakao je Nikodijević.

On je dodao da se javni koridorski prevoz obavlja po ustanovljenoj proceduri, uključujući i vreme policijskog časa jer je, kako je objasnio, namenjen prevashodno medicinskim radnicima.

Takođe je rekao da se dezinfekcija ulica, međublokovskih površina i stambenih objekata obavlja po planu.

– Prvi nivo dezinfekcije obavlja JKP „Gradska čistoća” tretiranjem ulica i međublokovskih prostora hlorom. To rade u kontinuitetu i radiće dokle god bude bilo potrebe. Drugi nivo dezinfekcije obavlja JKP „Gradsko stambeno” koje tretira stambene zgrade sa kojima ima potpisane ugovore o održavanju. Oni će u sklopu svog redovnog programa održavanja zgrada raditi i dezinfekciju tih prostora, bez dodatnog naplaćivanja. Treći nivo dezinfekcije obavlja Gradski zavod za biocide, koji tretira zdravstvene i ustanove socijalne zaštite gde mahom borave starije osobe. Takođe tretiraju i druge prostore gde se pojavi virus, ali i prostore gde je neko preminuo, jer su obučeni za takve mere – naveo je Nikodijević.

On je ukazao da je poslednji nivo dezinfekcije ostavljen samim građanima.

– Grad Beograd je na 28 punktova u gradu dostavio tankove sa dezinfekcionom tečnošću (natrujum-hipohlorid) koji je bezopasan za rukovanje. Građani na licu mesta mogu da dobiju i uputstvo za upotrebu i da sami tretiraju svoje stanove, kuće i ulaze – podvukao je predsednik gradskog parlamenta.

On je zaključio da je to akcija u kojoj treba da učestvuje što više ljudi.

– Svako neka dezinfikuje prostor u kome boravi, svako da se pridržava mera Gradskog štaba za vanredne situacije i onda ćemo zajedno pobediti ovu situaciju – poručio je Nikodijević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana