Nikodijević: Ponosni na našu ulogu u oba svetska rata slavimo svoju slobodu beoinfo

Objavljeno: 26.10.2022. 15:24 Izmenjeno: 26.10.2022. 15:26

Nikodijević je rekao da Beograd ovih dana proslavlja izuzetno važne događaje u svojoj istoriji.

foto tanjug

 

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević prisustvovao je, u okviru manifestacije „Dani slobode”, programu „Vudro Vilson i srpski dan”, posvećenom srpsko-američkom prijateljstvu. Ovom manifestacijom se obeležava oslobođenje našeg glavnog grada u Prvom i Drugom svetskom ratu, a posvećena je našim saveznicima u ovim najznačajnijim istorijskim događajima.

– U Beogradu, u periodu od 20. oktobra do 1. novembra, proslavljamo „Dane slobode”. Tih deset dana posvećeno je slavnoj srpskoj vojsci u oba svetska rata, ali takođe i našim saveznicima u ovim istorijskim događajima – rekao je Nikodijević.

On je poručio da se današnji dan posvećuje našem savezniku u oba svetska rata – Sjedinjenim Američkim Državama i Vudrou Vilsonu, 28. predsedniku SAD.

– Vudro Vilson je svakako jedna od najznačajnijih ličnosti 20. veka. Zahvaljujući njegovom naporu, potpisan je Versajski mirovni sporazum i što je još važnije, podržana je inicijativa predsednika Vilsona da se osnuje Liga nacija. Ona je bila preteča UN koja je trebala da dijalogom među narodima zameni rat i upotrebu oružja i vojske. Predsednik Vilson je bio prijatelj i zaštitnik srpskog naroda, borio se najsnažnije za interese naše zemlje 1919. godine u Versaju – podsetio je predsednik gradskog parlamenta.

Nikodijević je rekao da jedan od najlepših bulevara u našem gradu dobio ime po predsedniku Vilsonu.

– Verujem da ćemo vrlo brzo dobiti i spomenik voljenom predsedniku Vilsonu. Takođe, verujem da ćemo na primeru prijateljskih odnosa koje su gradili predsednik Vilson i naš proslavljeni naučnik Mihajlo Pupin graditi i mi naše odnose sa SAD – rekao je Nikola Nikodijević.

On je na kraju poručio da kao narod treba da budemo ponosni na našu ulogu u oba svetska rata i da slavimo svoju slobodu.

Ambasador SAD Kristofer Hil naglasio je da istorija može biti okrutna učiteljica za mnoge zemlje, a po njegovim rečima ni za jednu zemlju to više ne važi koliko za Srbiju. Prvi svetski rat bio je posebno tragičan za srpsku istoriju, jer je 28 odsto stanovništva izgubljeno, ali je Drugi svetski rat bio i gori, naglasio je Hil.

– Solunski front bio je neprobojan sve dok se srpska vojska 1916. godine nije tamo obrela i napravila proboj. Gotovo istoga dana i istoga meseca 1918. godine, boreći se zajedno sa savezničkim trupama, američke trupe na zapadnom frontu su na Hindenburg liniji nastavile proboj. Srpske trupe su u svom pohodu nastavile sve do Beograda i njegovog oslobođenja 1918. godine – kazao je Hil.

Ambasador SAD je istakao da je u tom naporu bilo mnogo smrti i razaranja, ali i da se Beograd oporavio kroz težak i vredan rad njegovih stanovnika. Manje od 25 godina kasnije Beograd je ponovo bio na meti ovoga puta od nacističkih snaga 1941. godine, rekao je Hil i podsetio da se na drugoj strani i Amerika te iste godine našla pod napadom Japana u Perl Harburu.

– Ukratko, bili smo zajedno u oba rata i borili se dok nismo izborili pobedu. Hrabri Srbi, zajedno sa jedinicama Crvene armije, doneli su slobodu Beogradu septembra 1944. godine. I opet je trebalo obnoviti Beograd, i on je obnovljen. Ratovi su najstrašnije poglavlja istorije, ali kako ništa u prošlosti ne možemo da vratimo, iz njih treba da naučimo lekcije. Ono što pamtimo ne treba da budu samo tragedije i gubici već i primer izdržljivosti i otpora naroda koji je pokazao da može da se izbori sa svim izazovima. Istorija tog otpora nas uči da nema drugog puta već ići napred, izboriti i obnoviti se. Iz tih tragičnih istorijskih iskustava možemo da obnovimo našu posvećenost borbi za bolje odnose. Naše savezništvo iz prošlosti će opstati i danas i u budućnosti dok god budemo zajednički radili na zadatku da izgradimo bolji svet – rekao je ambasador Hil.

Hil: Saveznistva Srbije i SAD iz istorije ostaju i danas

Savezništva koja su SAD i Srbija imale za vreme svetskih ratova ostaju i danas, a na osnovu njih dve zemlje treba da rade i sarađuju u izgradnji boljeg sveta, poručio je  ambasador SAD Kristofer Hil nakon izvođenja predstave „Vilson i Pupin – prijateljstvo i etika“, u okviru manifestacije „Dani slobode“.

Hil je izrazio zadovoljstvo što je gost manifestacije koja je posvećena slobodi, zemljama saveznicima Srbije i svim hrabrim ljudima koji su se borili u oba svetska rata, te da je ovo dobra prilika da se osvrne na zajedničku istoriju Srbije i SAD.

„Istorija moze da bude brutalna učiteljica, a ni za jednu to ne vazi kao za Srbiju. Srbija je u Prvom Svetskom ratu izgubila 28 odsto svog stanovništva, a ništa bolje, čak i gore je prošla u Drugom. Ovde smo da se sećamo hrabrih srpskih vojnika koji su izgubili živote za slobodu“, kazao je Hil.

Hil se, kako je rekao, sa divljenjem osvrnuo na hrabru borbu srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu, koja je trajala sve do probijanja Solunskog fronta i istakao da su nakaon svih razaranja Beograd i Srbija obnovljeni kroz vredan rad srpskog naroda.

Takođe, ukazao je da su Srbija i SAD bile napadnute za vreme Drugog svetskog rata, jedna od nacističke Nemačke druga od Japana i postale sveznice u borbi protiv okupatora.

„Hrabra srpska vojska i Crvena armija donele su slobodu Beogradu i Beograd je opet obnovljen“, podsetio je Hill.

Ocenio je da su ratovi najstrašnija poglavlja istorije i da iz njih sve zemlje treba da izvuku važne lekcije i pouke, kao i da slede primer otpora naroda, koji su pokazali da za slobodu može da se izbori.

„Hajde da tragičnih iškustava obnovimo borbu za bolje odnose“, poručio je Hil.

Predsednik Skupštine Grada Nikodijević kazao je da na osnovu primera prijateljstva američkog predsednika Vudroa Vilsona i Mihajla Pupina, Srbija i SAD treba da grade svoje odnose i budućnost.

Naveo je da je manifestacija „Dani slobode“ posvećena vojsci, borcima i žrtvama u Prvom i Drugom svetskom ratu, ali i saveznicima i prijateljima.

„Današnji dan posvećujemo SAD i predsedniku Tomasu Vudrou Vilsonu“, kazao je Nikodijević

Istakao je da je da je Vilson bio zaštitnik i prijatelj srpskog naroda i podsetio da je zaslužan za potpisivanje Versajskog mirovnog sporazuma.

Dodao je da je ponosan što jedan od najlepših bulevara u Beogradu nosi njegovo ime i najavio da će u njegovu čast biti postavljen i spomenik u srpskoj prestonici.

Manifestacija „Dani slobode“ održava se u Beogradu od 20. oktobrta do 1. novembra, čime se obeležavaju dani oslobođenja Beograda i u Prvom i Drugom svetskom ratu, a predstavu o prijateljstvu Pupina i Vilsona izveli su glumci pozorišta „Dadov“, u Knez Mihajlovoj ulici ispred zgrade SANU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana