Nikodijević: Odbornici u petak o budžetu grada, predviđeno 113,5 milijardi dinara Beoinfo

Objavljeno: 16.12.2020. 15:45 Izmenjeno: 16.12.2020. 20:07

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević najavio je za petak sednicu na kojoj će odbornici razmatrati predlog budžeta za 2021. godinu, koji iznosi 113,5 milijardi dinara

Ukupan obim budžeta Beograda i gradskih opština je 124,9 milijardi dinara – 113,5 milijardi za Grad i oko 11,5 milijardi za beogradske opštine, precizirao je Nikodijević u izjavi za Tanjug.

–Mi ćemo u petak usvojiti budžet za 2021. godinu. Beograd nema problema sa finansijskom stabilnošću. I u periodu krize, izazvane korona virusom, dobro smo upravljali gradskim finansijama, imamo stabilne prihode i dovoljno sredstava da servisiramo sve obaveze – rekao je Nikodijević.

On je napomenuo da najveći deo izdvajanja iz gradske kase ide za Sekretarijat za saobraćaj, s obzirom na velika izdvajanja koja grad ima i prema GSP-u i za saobraćajnu infrastrukturu.

Na drugom mestu su, kako je naveo, obrazovanje i dečija zaštita, nastavlja se i sledeće godine finansiranje boravka dece u vrtićima, državnim i privatnim.

–Ima dovoljno sredstava i za socijalna davanja. Nijedno socijalno davanje po novom budžetu nećemo umanjiti – naglasio je Nikodijević.

On je istakao da 15,5 odsto budžeta ide za investicije.

–Nastavljamo investicioni ciklus u Gradu i, pre svega, projekte započete u ovoj, završićemo tokom sledeće godine. Tu je najvažnija rekonstrukcija Bulevara patrijarha Pavla – rekao je Nikodijević.

Podsetio je da sledeće godine počinje izgradnja četiri podzemne garaže, kao i 14 vrtića, te radovi na izgradnji beogradskog metroa, što će biti omogućeno usvajanjem drugih akata do kraja ove godine.

-Budžet je krajnje izbalansiran, od investicionog do socijalnog dela, i Beograđani nemaji razloga za brigu – istakao je predsednik gradskog parlamenta.

Odbornici će razmatrati i predlog da se prepolove cene zakupa poslovnog prostora u gradu za decembar i januar, kao pomoć ugostiteljima.

–Zbog situacije u vezi sa korona virusom, izaći ćemo u susret ugostiteljima koji koriste poslovni prostor grada Bepgrada i umanjićemo 50 odsto cene zakupa za decembar i januar. Trudimo se da, koliko god možemo, pomognemo, pre svega, privredi na teritoriji Beograda – naveo je Nikodijević.

Dodao je da Beograd prati mere Vlade Srbije, ali i donosi neke koje su u nadležnosti lokalne samouprave, tako da je moguće da će, u zavisnosti od situacije, biti i neke dodatne pomoći privrednicima.

Pred odbornicima će se naći i veći broj planova regulacije, a Nikodijević navodi da će se ovog puta razmatrati nekoliko planova velikog obuhvata, a prvi put se odnose na neke delove Palilule, na levoj obali Dunava.

–Za naselje Ovča obuhvat dva plana je više od 125 hekatra, ogromna površina. Tako stvaramo mogućnost da se planski gradi i omogućavamo ljudima da ono što imaju od svoje privatne imovine stave u funkciju, da mogu da zidaju legalno objekte – rekao je Nikodijević.

Time se, prema njegovim rečima, omogućava izgradnja komunalne infrastrukture, kako bi građani imali priključke koje su im neophodne.

–Predviđen je i stambeni deo i komercijalne zone. To je veliki plan koji smo dugo čekali i koji će, nadam se, biti usvojen na ovoj sednici – zaključio je Nikodijević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana