Grad Beograd rešava probleme građana Studio B

Objavljeno: 07.02.2019. 10:32 Izmenjeno: 07.02.2019. 13:27

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je gostujući u našem jutarnjem programu, da je prioritet gradskih vlasti rešavanje svakodnevnih problema koji su važni za građane.

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je danas, gostujući na Studiju B, da će „Beogradvode” do kraja februara obaviti popis splavova u zonama u kojima je dozvoljeno njihovo postavljanje.

„Želimo da znamo o kom broju splavova se radi, da napravimo novi plan plutajućih objekata na teritoriji grada do juna i da tada donesemo odluku na sednici Skupštine grada da oni koji obavljaju privrednu aktivnost, moraju da plaćaju određenu nadoknadu gradu, baš kao i svi drugi kafići i restorani u Beogradu. Do sada, vlasnici splavova nisu plaćali nadoknadu gradu za privrednu aktivnost koju obavljaju. Sada će se ona plaćati po kvadratnom metru i svi splavovi koji se nalaze u zonama koje su dozvoljene nastaviće da obavljaju svoju delatnost, niko neće biti pomeren, ali ako se nadoknada ne bude plaćala, grad će raspisati licitaciju za to mesto i izdati prostor sledećem zainteresovanom“, istakao je Nikodijević.

On je naglasio da je buka iz ugostiteljskih objekata predmet posebnog gradskog propisa kojeg moraju da se pridržavaju svi objekti, bez obzira da li se radi o splavovima, objektima van stambenih objekata ili unutar njih.

„Turizam je nabrže rastuća privredna grana u Beogradu, a 2018. godina bila je rekordna, sa preko milion stranih turista i dva miliona noćenja. Da bismo nastavili sa tom tendencijom, moramo povećavati broj sadržaja domaćim i stranim gostima, moramo imati  festivale, dobre hotele, uslugu, restorane, sportske i kulturne sadržaje. Beograd ima mnogo toga što može da ponudi i zato se trudimo da ponuda bude sveobuhvatnija i da nastavimo sa trendom godišnjeg povećanja broja turista“, kaže Nikodijević.

Govoreći o širenju pešačke zone, Nikola Nikodijević je podsetio da će sutra biti otvoren deo Ulice Strahinjića bana prema Skadarliji, koji će biti pretvoren u zonu za pešake.

„Počeli smo i sa rekonstrukcijom ploča u Knez Mihailovoj. Svake godine imamo sve više investicija, a do sada je završen Kosančićev venac, radi se Karađorđeva koja će biti nova turistička atrakcija, rekonstruiše Trg republike, koji će imati nov izgled, predstavljen je i budući izgled Savskog trga, tako da će Beograd promeniti svoj izgled nabolje. Nastojimo da saobraćaj funkcioniše bolje, a da imamo što više pešačkih zona“, ističe predsednik Skupštine grada.

„Najveći zagađivači su svakako motorna vozila, ali i individualne kotlarnice pravnih lica koje koriste mazut ili ugalj, čiji smo broj već znatno smanjili, a potpuno će nestati do 2023. godine. Takođe, imamo i odluku po kojoj ćemo svake godine imati sve više pošumljenih površina u Beogradu, jer želimo da narednim generacijama ostavimo što zdraviju životnu sredinu“, kazao je Nikodijević.

Kao jedan od bitnih koraka ka pobošljanju životne sredine, Nikodijević je označio i reciklažu otpada i podsetio da su juče postavljena reciklažna zvona za staklo na Savskom keju u Bloku 70 i Zemunskom keju.

„Upravljanje otpadom u svetu je postalo ozbiljan posao sa dobrom zaradom, jer sve što se baci može ponovo i da se iskoristi. Mi ne želimo da stojimo po strani i u poslednjih nekoliko godina činimo ozbiljne napore da što više probudimo ekološku svest kod građana, jer bez njih nema stvarnih rezultata. Veoma je bitna primarna separacija otpada na mestu nastanka, kao i obrazovanje dece koja će kasnije vršiti pritisak na roditelje. O tome smo razgovarali tokom posete gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića Beogradu, jer je Ljubljana dobila titulu „Zelene prestonice Evrope”, a što je proces, koji je po rečima Jankovića trajao čak 14 godina. To podrazumeva i dobar rad svih gradskih službi, ali i razvijanje svesti kod građana da je neophodno zaštiti životnu sredinu. Trenutno, reciklažna zvona za staklo postavili smo u zoni ugostiteljskih objekata – na Savskom keju, Zemunskom keju, u Beton hali, nabavili smo 20.000 kanti koje ćemo podeliti građanima, postavljamo podzemne kontejnere i nadam se da ćemo svi zajedno ostaviti budućim generacijama bolji Beograd“, istakao je Nikodijević.

 

 

Nikodijević: Nikada se nismo plašili izbora

Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada, rekao je u „Prelistavanju“ Studija B  da su izbori praznik demokratije i da ih se Srpska napredna stranka nikada nije plašila.

„Verujemo da će nam građani dati podršku kao i prethodnih godina“  rekao je Nikodijević i istakao da je opozicija ta koja ih se plaši, kad kažu da neće izaći na izbore.

Na pritužbe opozicije da ne postoje uslovi za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora,  o manjkavostima i potencijalnim izmenama izbornog zakonodavstva,  Nikodijević kaže da se ne može menjati izborni sistem, koji je transparentan i jednak za sve, kako kome padne na pamet.

„Kada nemate politiku, kao i podršku građana, onda pričate o tome kako ne valjaju zakoni“, rekao je Nikodijević za Studio B.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno vedro

Utorak
Promenljivo oblačno

Max: 12°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana