Nikodijević: Nećemo tolerisati nasilje u porodici Beoinfo

Objavljeno: 06.01.2017. 14:44 Izmenjeno: 06.01.2017. 14:44

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević posetio je danas, na Badnji dan, Sigurnu žensku kuću, uručio poklone mališanima koji tamo borave sa majkama i poručio da nasilje u porodici neće biti tolerisano.

foto Beoinfo

On je izrazio zahvalnost ljudima koji rade u Sigurnoj kući i vode računa o ženama koje su bile žrtve porodičnog nasilja.

– Kao društvo ne smemo okretati glavu od problema, naročito od problema ove vrste. Ovde smo da zajedno podelimo praznične radosti, dočaramo porodičnu atmosferu koja im nedostaje i da pošaljemo jasnu poruku da nikakav vid nasilja nad ženama i nad decom nećemo tolerisati. O onome što je decenijama prećutkivano, danas se otvoreno govori, nije više tabu tema i žene više nisu prinuđene da trpe nasilje samo zato što o tome nema ko da vodi računa – rekao je Nikodijević.

Predsednik Skupštine grada naglasio je da je Grad Beograd zajedno sa republičkim nadležnim institucijama rešio da pruži svu potrebnu logističku i materijalnu podršku onima koji se bave ovima poslom.

– Zajedno sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu, Gradskim centrom za socijalni rad, kao i drugim ustanovama koje se bave ovom problematikom, aktivno učestvujemo u radu na svakodnevnom nivou i gledamo kako da ovim ljudima što više olakšamo život, ali i kako da ih nakon toga što brže integrišemo u društvo. Trebalo bi pronaći način da se žene koje su trenutno ovde što pre osamostale i kako da ova deca imaju što normalnije detinjstvo. Nastavićemo da unapređeujemo uslove života u Sigurnoj kući, jer ne treba zaboraviti da su loša finansijska situacija i materijalna nesigurnost često razlozi zbog kojih žene trpe nasilje – istakao je Nikodijević.

On je naglasio da je Grad Beograd prvi put uveo praksu davanja finansijske podrške ženama nakon napuštanja Sigurne kuće. Kako je rekao, u ovom trenutku ta pomoć nije velika, ali je značajno da sada postoji barem neka vrsta sigurnosti po napuštanju Sigurne kuće.

– Pokušaćemo da pomognemo ovim ženama i prilikom traženja posla, kako bi stekle finansijsku nezavisnost, dok je kod dece zadatak što pre ih integrisati u društvo. Imamo potpisane ugovore sa osnovnim školama koje imaju specijalizovane kadrove i ova deca će najnormalnije nastaviti školovanje. Kapaciteti Sigurne kuće su prošireni zahvaljujući pomoći premijera Srbije, ali bez obzira na sve to, još mnogo posla mora da se uradi – dodao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, povećani broj korisnika Sigurne kuće nije posledica povećanog nasilja, već činjenice da žene više ne ćute o tome.

– Najviše bih voleo kada u Beogradu ne bi bilo potrebe za ustanovama ovog tipa, ali to je naša realnost, kao i bilo gde u svetu. Grad Beograd će učiniti sve da ovim ženama i deci obezbedi što normalniji život – zaključio je predsednik Skupštine Beograda.

Irena Stanojević iz Savetovališta protiv nasilja u porodici i Sigurne kuće zahvalila je gradskim čelnicima na poseti i istakla da je veoma važno podržati žene koje „izađu” iz porodičnog nasilja.

– Ovde su žene koje su donele odluku da nastave život bez nasilja. Nama je od velikog značaja podrška Grada Beograda i što žene koje se trenutno nalaze ovde mogu da vide da postoji sistem, da postoje mogućnosti i rešenja njihovih problema. One su sada najranjivije, jer su izašle iz svojih domova i jako je važno što postoji konstantan napredak u rešavanju problema ove vrste – rekla je Stanojevićeva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana