Nikodijević i Vesić ugostili delegaciju Republike Srpske Beoinfo

Objavljeno: 08.06.2021. 18:03 Izmenjeno: 08.06.2021. 18:03

Obaveza Beograda, kao najvećeg i glavnog grada Srbije, i ujedno Banjaluke i Trebinja, kao najvećih gradova Republike Srpske jeste da slede i prate saradnju između dve vlade, zaključeno je na sastanku.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i zamenik gradonačelnika Goran Vesić sastali su se u Starom dvoru sa delegacijom Republike Srpske.

Nikodijević je izrazio zadovoljstvo posetom delegacije Grada Trebinja i podsetio da je tokom poslednjih nekoliko godina saradnja glavnog grada Srbije i Republike Srpske intenzivirana, kao i da se sastanci zvaničnika održavaju gotovo svakog meseca.

– Naša želja je da pređemo sa reči na dela i počnemo sa realizacijom dogovorenih projekata. Danas smo razgovarali na nivou gradova Beograda i Banjaluke, odnosno Beograda i Trebinja, kao i na nivou dveju vlada, budući da su sastanku prisustvovali ministri poljoprivrede Srbije i Republike Srpske. Dogovorili smo se da realizujemo otvaranja Krajiške i Hercegovačke kuće u Beogradu, odnosno Šumadijske kuće u Banjaluci i Trebinju. Sve to bi trebalo da služi dubljem povezivanju Srbije i Republike Srpske, a ideja otvaranja Krajiške i Hercegovačke kuće je pre svega promocija kulture, tradicije, ali i poljoprivrednih proizvoda – rekao je Nikodijević.

On je dodao da je bilo reči i o drugim projektima, poput organizacije Dana Beograda u Trebinju i promocije glavnog grada Srbije kao turističke destinacije.

– Tokom tekućeg meseca imaćemo i prezentaciju turističke ponude Trebinja i biće nam veliko zadovoljstvo da budemo domaćini tog događaja. Od početka pandemije virusa korona bili smo ograničeni po pitanju kretanja, ali i poštovanja velikog broja propisa, mera i protokola, pa se nadam da ćemo sada, kada je situacija mnogo bolja, dodatno intenzivirati saradnju sa prijateljima iz Republike Srpske. Obaveza Beograda, kao najvećeg i glavnog grada Srbije, i ujedno Banjaluke i Trebinja, kao najvećih gradova Republike Srpske jeste da slede i prate saradnju između dve vlade. Poznato je da Vlada Republike Srbije planira da investira gotovo 800 miliona evra u Republiku Srpsku u narednim godinama, a dodao bih da postoji bliska saradnja u oblastima energetike i saobraćaja. Čak i da ne postoje dobri odnosi između gradova i vlada naših država, saradnja između ljudi je i dalje tu, jer ono što spaja Srbiju i Republiku Srpsku je mnogo dublje od našeg prijateljstva i političkih odnosa – poručio je Nikodijević.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je zahvalio zvaničnicima Grada Beograda i Srbije koji su u prethodnom periodu pružali podršku kako Trebinju tako i drugim gradovima Republike Srpske.

– Današnje teme predstavljaju nastavak svega o čemu smo razgovarali na prethodnom sastanku. Kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio Trebinje pre tri godine, „rodila”“ se ideja o otvaranju Krajiške i Hercegovačke kuće u Beogradu. Tu smo da se dokazujemo delima, a ne pričom i nadam se da će turistička prezentacija Trebinja u Beogradu biti organizovana već tokom poslednje nedelje juna. Dani Beograda u Trebinju biće organizovani u avgustu, a ostaje nam da dodatno radimo na projektima iz oblasti sporta i kulture – rekao je Ćurić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić je rekao da je jedan od ciljeva intenziviranja saradnje plasman poljoprivrednih proizvoda i prerađevina iz Republike Srpske na beogradskom, ali i čitavom srpskom tržištu.

– Naravno, želimo i da proizvodi iz Srbije pronađu svoje mesto na tržištu Republike Srpske i o tome smo danas i razgovarali. Ideja je da dva ministarstva poljoprivrede donesu okvirni zajednički sporazum, koji bi usvojile obe vlade, kako bi se omogućilo lokalnim zajednicama da nastave saradnju po ovom pitanju. Ukoliko bude veće potražnje, povećaće se proizvodnja, što svakako odgovara svim proizvođačima – rekao je Pašalić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura -4°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 0°C
Min: -5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana