Nikodijević: Gradski prevoz u Beogradu od petka za zaposlene građane Beoinfo

Objavljeno: 06.05.2020. 19:08 Izmenjeno: 06.05.2020. 19:11

Gradski prevoz u Beogradu počinje da funkcioniše od petka i radiće sa ustaljenim linijama ali će u prvom periodu moći da ga koriste samo zaposleni građani, rekao je predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

– Većina građana Beograda koja je zaposlena ima personalizovanu busplus karticu, a mi apleujemo i govorimo da je i najefikasnije i najjeftinije imati tu kartu. Na kioscima će moći da se kupe jednodnevne, trodnevne i petodnevne karte, a postoji mogućnost za velike sisteme on lajn aplikacija za kupovinu personalizovanih mesečnik markica – pojasnio je Nikodijević i dodao da je dosadašnji koridorski prevoz pre svega bio namenjen zdravstvenim radnicima, pripadnicima vojske i policije, kao i onima koji imaju radnu obavezu.

Prema njegovim rečima, ukidanje vanrednog stanja neće mnogo promeniti dnevno funkcionisanje građana u odnosu na ono što su navikli do sada.

– Ukidanje vanrednog stanja znači drugačiji rad državnih odrgana i način donošenja odluka. Na snazi ostaje proglašena epidemija i tako će biti sve dok se ne steknu uslovi za ukidanje. Sve dok je stanje epidemije proglašeno imamo mere i nove vidove i modele ponašanja koje ćemo morati da poštujemo – kazao je Nikodijević.

Govoreći o merama u ugostiteljskim objektima Nikodijević je rekao da broj osoba koji može da bude u objektu ili bašti zavisi od veličine prostora, a da je previđena distanca dva metra.

– U zavisnosti od koncepcije prostora neki će morati da imaju i pregrade od pleksiglasa kako bi napravili barijeru između stolova. To smanjuje kapacitet objekta, te je Skupština grada donela odluku kako bi omogućila onima koji imaju bašte i imaju saglasnost susednog objekta da mogu da zatraže proširenje bašte. Osim distance koja je neophodna, zaposleni moraju koristiti zaštitnu opremu, objekat mora imati dezo barijeru, dezinfekciona sredstva za ruke za goste, kao i da dezinfikuju svaki sto pre nego što gost sedne – naglasio je Nikodijević.

Situaciju na terenu prati inspekcija, rekao je Nikodijević i dodao da je većina ugostitelja učinila veliki napor da obezbedi neophodne mere.

– Nije cilj kažnjavanje, već da pomognemo ljudima da mogu da rade u skladu sa merama. Ugostitelji se trude da u skladu sa mogućnostima obezbede sve mere i zahvalan sam im na tome – naveo je Nikodijević i dodao da uskoro počinju da rade i tržni centri koji takođe imaju propisane uslove rada.

Prema njegovim rečima, ovakvi uslovi će biti propisani sve dok traje epidemija i „sa kojima ćemo morati da naviknemo da živimo”.

– Sada iz faze gde smo imali zabrane ulazmo u fazu popuštanja mera. Ta faza nas dovodi do povećane doze lične odgovornosti. Postoje pojedinci koji se ogluše o apel i preporuke. Svako ima pravo na bude neodgovoran prema sebi, ali ne i prema drugima – rekao je Nikodijević.

On je ponovio da prilikom korišćenja gradskog prevoza postoji čitav niz mera od načina ulaska u vozilo, zaštitne oprema koja se mora koristiti, gde se može sedeti i stajati, kao i mesta na kojima se izlazi iz autobusa.

– Sve je napravljeno sa ciljem da se zaštiti zdravlje ljudi, kao i ljudi koji rade u GSP-u. Predvideli smo i zaštitnu opremu i za ljude koji će raditi u predškolskim ustanovama sa decom, kao i za sve one radnike koji će imati kontakte sa većim brojem građana i kontakte sa rizičnim i ugroženim grupama – naglasio je Nikodijević.

Kako je rekao, Grad Beograd je za sve svoje službe, od komunalih sistema do ustanova socijlane zaštite obezbedio dovoljno opreme, maski i rukavica, kao i zaštitna odela za Zavod za biocide i medicinsku ekologiju.

Gradski zavod za biocide radi dezinfekciju stambenih zgrada i uporedo deratizaciju, „Gradska čistoća” tretira ulice i međublokovske površine, „Zelenilo Beograd” parkove i to ćemo činiti sve dok postoji opasnost od prenošenja virusa, zaključio je Nikodijević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana