Nikodijević: Globalna neizvesnost i cene energenata razlog za štednju i odgovorno ponašanje studio b

Objavljeno: 25.10.2022. 15:59 Izmenjeno: 25.10.2022. 15:59

Nikodijevic je podsetio da JKP „Beogradske elektrane” nema mogućnost skladištenja gasa.

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević istakao je da je odluka o odlaganju grejne sezone bila pre svega racionalna, jer, kako je rekao, niko ne zna šta predstojeća zima donosi, te da štednjom pravimo korak u pravom smeru kada je prevazilaženje energetske krize u pitanju.

Obraćajući se Skupštini kao odbornik Socijalističke partije Srbije, naglasio je da je pitanje štednje i načina na koji će Grad Beograd „proći” kroz predstojeću zimu veoma ozbiljno.

– Energenti i sve drugo što je važno pred zimu nisu tema kojom se Grad Beograd bavi samostalno ili na takav način može da donosi odluke. O tome se govori i dogovara na državnom nivou, a naravno sve zavisi i od globalne situacije na tržištu energenata. Grad Beograd je doneo odluku o odlaganju početka grejne sezone, ali iz racionalnih razloga i dnevnih temperatura koje su to omogućile. Naravno da je racionalnije odložiti početak grejne sezone u situaciji kada je pred nama zima koja će biti krajnje neizvesna – rekao je Nikodijević.

On je podsetio da JKP „Beogradske elektrane” nema mogućnost skladištenja gasa. Kako je rekao, „Elektrane” zbog toga imaju ugovor sa „Srbijagasom” koji uvozi, skladišti i distribuira gas.

– Država ima određen prostor u skladištima, a deo će biti skladišten i u Mađarskoj. Da nije bilo dogovora sa Mađarskom, koji je rezultat bliskih odnosa predsednik Vučića i Orbana, ne bismo imali određene količine gasa koji su uskladišteni u Mađarskoj. U „Beogradskim elektranama” može da se skladišti određena količina mazuta, ali na to se ne možemo osloniti jer su u pitanju količine koje bi značile u periodu od mesec do dva meseca. Cene gasa su takve da ono što danas može da se kupi za 300 dolara, već u novembru će koštati oko hiljadu. To je sve veoma daleko od cene koju „Elektrane” naplaćuju građanima. Količinu od šest miliona kubnih metara, koliko dobijamo dnevno, plaćamo po dogovorenoj ceni sa Ruskom Federacijom. Dnevne potrebe Srbije u mesecima kada nije hladno su gotovo dvostruko veće. Ne možemo da se ponašamo neodgovorno, da radimo nešto čisto forme radi, a da ne mislimo na to šta će biti možda potrebno u decembru ili januaru. Takođe, ne smemo da zaboravimo ni privredu, odnosno da je potrebno osigurati neometano funkcionisanje proizvodnje u kriznim vremenima – rekao je Nikodijević.

On je dodao da je u vreme kada je Srbija potpisala sa Rusijom sporazum o ceni gasa od 300 dolara ostatak Evrope već „imao” cenu od dve hiljade dolara.

– Ne možemo da se ponašamo neodgovorno i grejemo stanove na 25 i više stepeni samo da bismo ispunili formu. „Prava” zima je pred vratima i ne smemo dozvoliti situaciju da ne znamo kako da obezbedimo energente za grejanje škola, bolnica i drugih ustanova, kao i stanova. Takođe, opaske da je odlaganjem grejne sezone prekršen zakon nisu tačne jer se grejna sezona i njeno trajanje ne definiše zakonom već odlukama lokalne samouprave. Ako je normalno da se grejanje uključi i pre 15. oktobra ukoliko je hladno, onda je isto tako normalno da se odloži ukoliko su temperature visoke. U mnogo bogatijim evropskim zemljama od Srbije restriktivne mere povodom uštede energije su mnogo radikalnije od naših – poručio je Nikodijević.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana