Nikodijević: Biti akcijaš bila je čast Beoinfo

Objavljeno: 23.09.2016. 13:24 Izmenjeno: 23.09.2016. 13:20

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i predsednik Skupštine „Železnice Srbije” Zoran Anđelković obratili su se jutros na svečanom ispraćaju posebnog voza povodom obeležavanja četiri decenije od izgradnje pruge Beograd–Bar i 45 godina Omladinske radne akcije.

Nikodijević je tom prilikom istakao da je danas veliki dan, pre svega za ljude koji su radili na ovom projektu.

– Treba se prisetiti tih trenutaka i zahvaliti ljudima koji su tada nesebično, puni entuzijazma i bez bilo kakve materijalne koristi učestvovali u obnovi i izgradnji ratom porušene države. Koliko su njihova dela velika i koliko su veliki infrastrukturni projekti bili, pokazuje činjenica da je pruga danas jedna od najfrekventnijih i deo međunarodnog koridora. Ona je Beograd nekada povezivala s morem, ali i s čitavim svetom. Zato ovo treba da bude primer budućim generacijama kako se društveno orgovorno postupa i šta se sve može učiniti  za svoju zemlju. Namera nam je da mlađim generacijama prenesemo sećanje na ta vremena, iako kod njih i te kako postoji spremnost da pomognu, što se moglo videti u kriznim trenucima. Na nama je da ih na pravi način usmerimo, kanališemo i uključimo u društvene tokove. U novim generacijama ima mnogo potencijala – naveo je Nikodijević.

Predsednik Skupštine grada Beograda je podsetio da je bilo na hiljade akcijaša, koji su na ovom projektu radili u više od četrdeset smena.

– Biti akcijaš bila je čast i zadovoljstvo, pa tek onda obaveza – kazao je Nikodijević.

Veliki jubilej obeležava se nizom manifestacija pod nazivom „Pruga mladosti”, a predviđeno je i da učesnici (projektanti pruge, građevinci, akcijaši, graditelji i mladi, budući akcijaši) putuju vozom od Beograda do Bara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 1°C

Slab sneg

Nedelja
Oblačno

Max: 3°C
Min: 1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana