Nikodijević: Beograd je simbol pobede života nad stradanjem Tanjug

Objavljeno: 06.04.2021. 10:19 Izmenjeno: 07.04.2021. 11:40

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević rekao je da se na današnji dan sećamo svih stradalih u bombardovanju glavnog grada 6. aprila 1941. godine i obeležavamo osam decenija od jednog od najvećih zločina koji se desio u Beogradu.

On je jutros obišao izložbu fotografija postavljenu ovim povodom na Trgu republike, koja će zvanično biti otvorena u 13 časova i biti dostupna građanima narednih dana u sklopu manifestacije „Dani Beograda”. Kako je precizirao, zajedno sa Ambasadom Ruske Federacije, Ruskim domom i Istorijskim arhivom Srbije, Grad Beograd upriličio je ovu izložbu, kako bi nove generacije mogle da vide sve užase šestoaprilskog bombardovanja.

– Beograd je bombardovan samo iz jednog razloga, bila je to odmazda prema narodu koji je odbio ideje fašizma, stavljajući se na svetlu stranu istorije. Prema procenama, u bombardovanju je poginulo između 2.700 i 4.000 ljudi, srušeno je više stotina zgrada i objekata, među njima i Narodna biblioteka, što je jedan od najvećih „kulturnih genocida” u našoj zemlji. Zato smo dužni da čuvamo sećanje na ovaj datum i pokažemo sve užase rata, ali i da s ponosom ističemo to što smo u Drugom svetskom ratu bili na strani antifašizma, na strani pobednika i što ovaj narod nikada nije hteo da prihvati ideje fašizma, ma koliko da su mu one bile nametane – istakao je Nikodijević u izjavi za TV Pink.

Nikodijević je precizirao da predstavnici Grada Beograda, države i crkve obeležavaju ovaj datum na više lokacija u gradu, pokazujući da je ovo jedan od datuma koji nikada ne smemo da zaboravimo.

– Nove generacije moramo učiti svim vrednostima antifašizma, jer fašizam nikada nije dovoljno mrtav. Moramo ponavljati sve o njemu i ukazivati na njegove užase kako nam se istorija ne bi ponovila – kazao je Nikodijević.

Predsednik Skupštine grada je podsetio da je Beograd više puta rušen u istoriji, ali je uvek i obnovljen.

– Beograd je simbol pobede života nad stradanjem i zato smo ponosni na svoj grad – poručio je Nikodijević.

Pozvao je Beograđane da danas i narednih dana pogledaju izložbu fotografija o šestoaprilskom bombardovanju, na kojoj su na velikim panoima prikazane fotografije iz privatnih arhiva, muzeja i Istorijskog arhiva Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno oblačno

Sreda
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana