Posle poplava, vanredna situacija i dalje na snazi u 20 gradova i opština RTS, Tanjug, Studio B

Objavljeno: 25.06.2020. 12:04 Izmenjeno: 26.06.2020. 15:14

Posle poplava, vanredna situacija i dalje je na snazi u 20 gradova i opština. Vrh talasa je na reci Toplici, a vanredna odbrana od poplava proglašena je i u slivu reke Resave, kaže direktor Srbijavoda Goran Puzović. On ističe da se smirivanje situacije očekuje tokom noći, a ukupna šteta biće poznata tek za desetak dana kada se voda potpuno povuče i komisije procene kompletnu štetu.

foto Tanjug

U Topličkom kraju je zbog izlivanja Toplice i njenih pritoka evakuisano stanovništvo u zoni Prokuplja i Doljevca.

Puzović je naveo da je proteklih dana oko 750 ljudi evakuisano iz više od 20 poplavljenih opština u Srbiji i dodao da se voda ubrzano povlači i da bi do subote svi trebalo da se vrate svojim kućama.

Kako kaže, zbog obilnih padavina vodostaj Toplice prethodne noći je dostigao visinu od čak 4,41metra zbog čega je evakuisano oko 100 ljudi.

“Situacija je trenutno pod kontrolom, dobro je što je sunčan dan, tako da očekujemo da do večeras opadne nivo Resave i Toplice“, rekao je Puzović za Tanjug.

Kako kaže, smiruje se situacija u zapadnoj Srbiji gde su u opadanju vodostaji na slivu Zapadne Morave – na Moravici, Skrapežu, Ðetinji i Lužnici, kao i na Jadru i Ljuboviđi.

Vanredna odbrana od poplava proglašena je na reci Resavi na vodnoj jedinici „Velika Morava- Jagodina Svilajnac“, a još uvek je na snazi i na vodnim jedinicama: „Mlava i Pek- Petrovac“ , „Drina- Loznica“, „Kolubara- Valjevo“, „Zapadna Morava-Cacak“, „Jasenica- Smederevska Palanka“, „Ibar- Kraljevo, Novi Pazar“, „Južna Morava- Leskovac“.

Puzović je naglasio je da se u ovom trenutku ne može dati procena štete od poplava i najavio da će u narednim danima gradske i opštinske komisije popisati oštećene objekte i poljoprivredna zemljišta.

Posle toga će, dodao je, uslediti sanacija terena, dezinfekcija i obnova svih oštećenih objekata, kao i sanacija putne i vodovodne mreže i oštećenih mostova.

Iako su vodostaji u opadanju, dežurne službe su i dalje na terenu i prate situaciju.

Tokom prethodne noći na Ubu je prepumpavana voda iz Gračice u Tamnavu, čime se sprečilo njeno izlivanje i plavljenje okolnih domaćinstava.

Puzović navodi da je u prethodnih nekoliko dana na slivu Morave, 16 brana prihvatilo 50 miliona kubnih metara vode od kojih su, kaže, četiri i pored predpražnjenja radile na prelivu.

 

Nagli porast vodostaja na vodotoku Mlave i Peka

Zbog porasta vodostaja na dodatnim delovima vodotoka Mlave i Peka proglašena je vanredna odbrana od poplava, objavilo je  preduzeće Srbijavode.

Usled naglog porasta vodostaja na vodotoku Mlave i Peka, sa tendencijom porasta, na vodnoj jedinici „Mlava i Pek- Petrovac“ proglašena je vanredna odbrana od poplava na deonicama dužine 135,45 kilometra.

Na osnovu aktuelne hidrološke situacije i stanja zaštitnih vodnih objekata na vodnim jedinicama „Drina- Loznica“, „Kolubara- Valjevo“, „Zapadna Morava-Čačak“, „Jasenica- Smederevska Palanka“, „Ibar- Kraljevo, Novi Pazar“, „Južna Morava- Leskovac“ još uvek je na snazi vanredna odbrana od poplava, navedeno je na sajtu Srbijavoda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana