Nevreme u Požegi pričinilo štetu od 46 miliona dinara Tanjug

Objavljeno: 12.08.2016. 10:45 Izmenjeno: 12.08.2016. 19:11

Do sada procenjena šteta u Požegi od nevremena na poljoprivrednim kulturama, ekonomskim objektima i stambenim zgradama je oko 46 miliona dinara, rekao je Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

 

„Šteta na poljoprivrednim kulturama je 21 milion dinara, na ekonomskim objektima 11, a na stambenim zgradama 14 miliona dinara“, precizirao je Marić.

On je dodao da je procena šteta u ostalim opštinama zapadne Srbije, koje je pogodilo nevreme, još uvek u toku, da su opštinski štabovi na vreme obavešteni o nevremenu, ali da se nije mogao sprečiti nastanak štete, jer je priroda jača.

„Najvažnije je da se sačuvaju ljudski životi i u tome uspevamo. Situacija na terenu sada je stabilna, ljudi na terenu se bave procenom štete i koliko lokalne samouprave mogu da pomognu u saniranju, a ukoliko ne mogu postoji vladino telo koje se time bavio“, rekao je Marić.

Kako kaže prevencija je uslov svega, i u Srbiji na tome treba najviše raditi. Podseća da je nabavka protivgradnih raketa prešla u nadležnost RHMZ, da je i dalje hronični problem nedostatak para, ali i da se protiv prirode ne može te i kada postoji maksimum raketa, 70 odsto je zaštita nikada nije 100 odsto.

„Teško je prirodu pobediti, to ne uspeva ni velikim silama kao što su Amerika i Rusija. Možete da se trudite da delujete preventivno“, naglasio je Marić, koji je na tv „Pink“ predstavio Priručnik za ponašanje u vanrednim situacijama u kome se nalaze uputstva namenjena građanima kako da se sačuvaju od požara, poplave, zemljotresa, terorizma.

„Već pet godina pokušavamo da se izmeni plan i program i da deca u osnovnim školama u okviru predmeta „Svet oko nas“ da uče kako da se sačuvaju u vanrednim situacijama. Tu se počinje sa stvaranjem bezbednosne kulture“, zaključio je Marić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Oblačno

Petak
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana