Neuspeli sastanak o primirju u Siriji Tanjug

Objavljeno: 23.09.2016. 08:10 Izmenjeno: 23.09.2016. 08:10

Međunarodni sastanak na visokom nivou o krizi u Siriji u Njujorku završen je bez dogovora o tome kako oživeti propalo primirje koje su ranije ugovorile Rusija i SAD.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da njegov ruski kolega Sergej Lavrov nije bio u mogućnosti da obeća da prizemljiti sirijske bombardere i da će zaustaviti bombardovanje sirijskih gradova, navodi AFP.

Keri, Lavrov i izaslanici još 21 zemlje Međunarodne grupe za podršku siriji nalaze se u Njujorku gde se održava generalna skupština UN. Keri je dodao da je spreman da se sastanke sa Lavrovim ponovo danas u novom pokusaju da se nesto uradi. Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura opisao je sastanak Međunarodne grupe za podršku Siriji kao „dug, bolan i razočaravajući“ i dodao da želi da veruje da su Rusija i SAD ozbiljne u nameri da posreduju u postizanju mira.

Nakon sastanka na marginama Generalne skuštine UN, De Mistrua je ocenio da je bilo pogrešno objaviti da je prekid neprijateljstava u Siriji „mrtav“, prenosi Rojters.  Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je ranije da se sadašnji napori na nalaženju diplomatskog rešenja za Siriju ne mogu nastaviti nakon neuspeha primirja i saopštenja sirijske vlade o novoj ofanzivi na Alep.

Keri je dodao da će SAD nastaviti da se zalažu za prekid vatre koji bi se mogao postići pregovorima i za političku tranziciju kojom bi se okončao petogodišnji rat. On je naveo da Vašington ne može uspeti u tome sam i da je potrebno da sirijska vlada i njen glavni podržavalac Rusija učine svoj deo. Keri je to izjavio nakon sastanka sa najvišim ruskim diplomatama i predstavnicima evropskih i arapskih zemalja posvećenog sirijskoj krizi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 1°C

Vedro

Subota
Moguća kiša

Max: 8°C
Min: 1°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana