Netanijahu: Počela 2. faza rata protiv Hamasa, biće dug i težak

Objavljeno: 28.10.2023. 21:27 Izmenjeno: 28.10.2023. 21:27

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je  da je druga faza rata protiv Hamasa počela protekle noći ulaskom kopnenih snaga u Pojas Gaze i upozorio da će rat u Pojasu Gaze biti dug i težak. „Rat će biti dug i težak i mi smo spremni. To je naš drugi rat za nezavisnost. Borićemo se da odbranimo […]

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je  da je druga faza rata protiv Hamasa počela protekle noći ulaskom kopnenih snaga u Pojas Gaze i upozorio da će rat u Pojasu Gaze biti dug i težak. „Rat će biti dug i težak i mi smo spremni. To je naš drugi rat za nezavisnost. Borićemo se da odbranimo otadžbinu. Borićemo se i nećemo se povući“, rekao je Netanijahu na konferenciji za novinare u Tel Avivu i dodao da je cilj da se pobedi „neprijatelj ubica i osigura naše postojanje na našoj zemlji“. On je naglasio da su izraelski ratni ciljevi jasni, a to su, kako je naveo, „uništenje Hamasovih vojnih i upravljačkih sposobnosti“ i „vraćanje talaca kući“. „Izrael ne vodi samo svoj rat, već rat čovečanstva protiv varvara“, rekao je Netanijahu. On je naveo da izraelski saveznici na Zapadu i partneri u arapskom svetu znaju da, ako Izrael ne pobedi, „oni su sledeći u kampanji osvajanja i ubijanja sa osovine zla“. „Ima dana kada se nacija suočava sa dve opcije – da postoji ili da prestane (da postoji). Sada smo na takvom testu. Mi smo ti koji će pobediti“, rekao je on. Netanijahu je dodao da je odluka o započinjanju kopnene invazije doneta jednoglasno, kako kada je reč o ratnom kabinetu, tako i kada je u pitanju bezbednosni kabinet. „Naši komandanti i vojnici koji se bore na neprijateljskoj teritoriji znaju da iza njih stoje nacija i nacionalno rukovodstvo“, poručio je on. Izraelski premijer rekao je da su vojnici, s kojima se sreo na terenu, odlučni da „nateraju Hamas da plati za svoje akcije“ od 7. oktobra, prenosi Tajms of Izrael. „Oni su odlučni da iskorene ovo zlo iz sveta, radi našeg postojanja i, dodajem, za celo čovečanstvo“, poručio je Netanijahu. „Uvek smo govorili ‘Nikad više’. Nikad više je sada“, rekao je Netanijahu. On je rekao da mu je „srce slomljeno“ nakon susreta sa porodicama talaca, koje je oteo Hamas i poručio da će Izrael iskoristiti svaku priliku da vrati kidnapovane. „Njihova otmica je zločin protiv čovečnosti“, rekao je Netanijahu. Netanijahu je osudio one koji se usuđuju da optuže izraelske vojnike za ratne zločine, nazivajući ih licemerima i lažovima. On je optužio Hamas za ratne zločine i rekao da Hamas „koristi građane kao živi štit“, a bolnice kao uporišta terorista, i uzima gorivo koje je namenjeno bolnicama. Naveo je da su Izraelske odbrambene snage „najmoralnija vojska na svetu“ i ponovo pozvao građane severnog dela Pojasa Gaze da odu u južni deo te enklave. Netanijahu je izbegao da odgovori na pitanja da li snosi odgovornost za „masakre koje je počinio Hamas“. „Nakon rata, svi će morati da daju odgovore, uključujući mene“, rekao je Netanijahu.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je  da Iran podržava Hamas, ali da ne može sa sigurnošću da kaže da li je Teheran bio uključen u planiranje napada palestinske militantne grupe na jug Izraela 7. oktobra. Netanijahu je rekao i “da nema Hamasa bez Irana“, preneo je „Tajms of Izrael“. Netanijahu tvrdi da izraelska ekonomija može da se nosi sa ratom i obećao masovna ulaganja u granično područje sa Gazom koje je razoreno u napadu Hamasa 7. oktobra. Izraelski premijer je dodao da je u trenutnoj situaciji rata prioritet finansiranje proizvodnje oružja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana