Netanijahu: Borimo se za domovinu kao lavovi, to je samo početak tanjug

Objavljeno: 14.10.2023. 11:12 Izmenjeno: 14.10.2023. 17:07

 (AP Photo/Jacquelyn Martin, pool)   Svi znaju da se borimo za domovinu kao lavovi, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanijahu. U obraćanju naciji o ratu u Gazi, on je rekao da Izrael nikada neće zaboraviti napad Hamasa, preneo je „Tajms of Izrael“. Netanijahu je juče kazao da je razgovarao sa porodicama koje su izgubile najmilije. […]

 (AP Photo/Jacquelyn Martin, pool)

 

Svi znaju da se borimo za domovinu kao lavovi, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanijahu. U obraćanju naciji o ratu u Gazi, on je rekao da Izrael nikada neće zaboraviti napad Hamasa, preneo je „Tajms of Izrael“. Netanijahu je juče kazao da je razgovarao sa porodicama koje su izgubile najmilije. Snažno smo krenuli na Hamas, ali to je samo početak, rekao je on. „Uništićemo Hamas i pobedićemo, ali biće potrebno vreme“, istakao je Netanijahu. Netanijahu se obratio naciji u trenutku kada se očekuje da će izraelska vojska izvesti kopnenu invaziju na Pojas Gaze, preneo je AP. Palestinci su započeli masovni egzodus iz severnog dela Pojasa Gaze nakon što im je izraelska vojska poručila da se evakuišu ka južnom delu te teritorije, uoči očekivane kopnene invazije na vladajuću militantnu grupu Hamas. Ujedinjene nacije izrazile su duboku zabrinutost za sve civile u Pojasu Gaze nakon izraelske naredbe da celokupno stanovništvo napusti sever, usred tekućih vazdušnih napada i produbljivanja humanitarne krize, preneo je Rojters. Portparol UN-a Stefan Dižarik izjavio je da su predstavnici Ujedinjenih nacija u Gazi „obavešteni od svojih oficira za vezu u izraelskoj vojsci“ da bi svi koji žive na severu Pojasa Gaze trebalo da se presele u južni deo u roku od 24 sata. „Očekuje se da će oko 1,1 milion ljudi napustiti severnu Gazu“, rekao je Dižarik, dodajući da se ista naredba odnosi na svo osoblje UN i one koji su smešteni u objektima UN, uključujući škole, zdravstvene centre i klinike. UN smatraju da je nemoguće da se takav pokret desi bez razornih humanitarnih posledica i apeluju da se naredba ukine, rekao je Dižarik. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pridružila se pozivu Izraelu da ukine nalog za preseljenje, rekao je portparol SZO Tarik Jašarević. On je novinarima u Ženevi, u skladu sa procenom tamošnjih zdravstvenih vlasti, rekao da bi bilo „neizvodljivo evakuisati ugrožene pacijente iz bolnice sa severa Gaze“.

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari upozorio je Palestince na severu Gaze da se evakuišu, ističući da će Izrael „napasti velikom snagom“. „Mi smo odlučni i spremni za naredne faze rata“, kazao je Hagari na pres konferenciji, prenosi Tajms of Izrael. „Fokusirani smo na Gazu, ali smo rasporedili snage širom zemlje i to nam omogućava da delujemo simultano na svim pravcima“, kazao je on. Hagari je dodao da se stotine hiljada palestinskih civila evakuisalo sa severa Gaze na jug enklave nakon upozorenja izraelske vojske da će uskoro izvesti žestok napad na to područje. On je ukazao da Hamas pokušava da spreči civile da se evakuišu „pošto se lideri te organizacije kriju ispod njih“.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da „dolazi sledeća faza“ u ratu protiv palestinske militantne grupe Hamas. „Spremni ste za sledeću fazu? Dolazi sledeća faza“, rekao je Netanijahu na video-snimku prilikom posete jedinici pešadije izraelske vojske nedaleko od Pojasa Gaze, prenosi Gardijan. Iz kancelarije kabineta premijera Izraela naveli su da je Netanijahu obišao kibuce Beri i Kfar Aza, dve zajednice na granici sa Pojasom Gaze koje su najteže pogođene u napadu Hamasa. Dodaje se da je Netanijahu „šetao između ruševina gde su se desili ovi strašni masakri“, prenosi „Tajms of Izrael“. Reč je o prvoj poseti izraelskog premijera licu mesta otkako je Hamas izveo napad na Izrael, u kojem je ubijeno više od 1.300 ljudi, većinom civila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana