Neša Leptir – Talenat koji je obeležio Jugoslaviju osamdesetih Studio B

Objavljeno: 08.02.2020. 16:42 Izmenjeno: 08.02.2020. 21:15

Talenat koji je obeležio Beograd i Jugoslaviju osamdesetih, Nenad Radulović ili poznatije Neša Leptir, koji nas je napustio pre tri decenije, bio je i ostao jedan od onih simbola vremena u kome je osnivanje benda značilo da volite muziku, a ne novac.

Danas, njegov brat Željko Radulović, čuva brojne uspomene na njega, uz fotografije, tu su i kolekcija ploča, ali i nagrade. Kaže, sve je počelo u drugom razredu osnovne škole kada je Nenad krenuo da svira harmoniku, njegov zvanično prvi instrument.

Priča sa grupom “Poslednja igra leptira” počinje 1979. godine. Tada nije bilo lako snimiti prvi album, priseća se Željko. Bend je imao preko 200 nastupa, a onda se dogodio prvi veliki uspeh i šansa se otvorila.

A sve se odigravalo u današnjem centru za kulturu Vlada Divljan, na otvorenom, na sportskim terenima koje, sa Željkom pokušavamo da pronađemo. Danas je tu parking. Prvi album ipak nije objavljen u Beogradu, već u Ljubljani koja je bila poznatija po pružanju šansi novim i drugačijim muzičkim kreacijama.

Neša Leptir je uvek bio originalan, kaže Željko. Znao je da improvizuje, zbog čega mu koncerti nikada nisu bili isti. Imao je sjajnu interakciju sa publikom. Prvi koncert u Domu sindikata prodali su bez reklame, priseća se Željko. Znao je da piše pesme o devojkama i ljubavima koje su nedostižne. Ujedno, slava na njega nikada nije uticala.

Osim Beograda, gde je čuveni plato Neše Leptira ispred Centra za kulturu Vlada Divljan, seća ga se i cela Srbija. Pirot i Knić imaju ulicu sa njegovim imenom, a u Lajkovcu, na Domu mladih stoji spomen ploča sa njegovim stihovima. Nedavno se pojavila, zvanično poslednja, a neobjavljena pesma „Suze sa zvezda padaju“ koju je napisao u bolnici. Porodica Neše Leptira čuvala ju je 28 godina, čekajući trenutak da je na pravi način podeli sa svima koji su voleli „Poslednju igru leptira“. Ova dirljiva pesma trebalo je da se nađe na njihovom tada novom albumu „Modra bajka“, ali melodiju Neša nije stigao da napiše. To je uradio Milan Đurđević iz Nevernih beba i na taj način učinio da, zajedno sa spotom, doživimo poslednji let jednog leptira.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 5°C

Sumaglica

Ponedeljak
Oblačno

Max: 7°C
Min: 2°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana