Neprilagođena biologija

Objavljeno: 10.03.2016. 10:27 Izmenjeno: 10.03.2016. 10:27

U testovima na nedavno održanom opštinskom takmičenju iz biologije za učenike osnovnih škola, pojavila su se pitanja koja ne postoje u udžbenicima iz biologije.

To je dovelo do znatno lošijih rezultata na testovima ali i do burnih reakcija, ne samo djaka i roditelja, nego i stručne javnosti.

U Osnovnoj Školi „Drinka Pavlović“ održan je sastanak nastavnika biologije sa svih beogradskih opština i svih učesnika u organizaciji opštinskog takmičenja održanog 6. marta.

Aktiv grada Beograda za osnovnu školu takmičenje smatra neregularnim i neprilagodjenim. O tome govore rezultati : procenat najuspešnije uradjenih testova je ekstremno nizak. Mali tim stručnjaka koji je priredio testove, predvodila je profesorka sa Biološkog fakulteta koja se bavi metodikom biologije, koja je radila standarde za nastavu biologije i u čiju kompetenciju nije bilo sumnje.

Veliki broj pitanja i zadataka iz gradiva koje nije obuhvaćeno programom, težina i sadržaj testova neprimeren uzrastu učenika,insistiranje n a reproduktivnom a ne funkcionalnom znanju, opterećivanje učenika nepotrebnim detaljima , neke su od primedbi koje su na račun sastavljača ovogodišnjeg testa iz biologije stigla na Bio blog Srpskog biološkog društva iz brojnih gradova Srbije. ( Užice, Valjevo, Sombor, Mladenovac, Ruma, Zrenjanin, Pančevo, Novi sad, rakovica, Odžaci, Novi Beograd, Vršac, Novi Bečej, Čačak….)

Nije lako sastaviti kvalitetne testove, time se bave brojni stručnjaci. U konkretnom slučaju diskreditovan je obiman i naporan rad i nastavnika i učenika koji su najveće žrtve ove situacije. Test pun pravopisnih ali i materijalnih grešaka, zbunio je decu, naljutio roditelje, razočarao profesore.

S obzirom na pristigle primedbe  sednica Upravnog odbora Srpskog Biološkog Društva održana je u sredu sa dnevnim redom: Analiza opštinskog takmičenja iz biologije za osnovne škole održanog 6.3.2016. 

Sednici su pored članova Upravnog odbora prisustvovali i predsednik SBD prof. Jelena Knežević-Vukčević i članovi Nadzornog odbora SBD-a, prof. Dr Borivoj Krstić i dr Stanislava Stošić-Grujičić .

Upravni odbor je zaključio:

1. Da su testovi za opštinsko takmičenje bili neprimereno teški, neadekvatni tom nivou takmičenja i afirmaciji kvaliteta rada đaka i nastavnika. Ovakav vid testova nije u funkciji popularizacije biologije i zalaganja za biologiju.

2. Svim učesnicima opštinskog takmičenja biće dodeljena priznanja za učešće na opštinskom takmičenju.

3. Svi učesnici opštinskog takmičenja imaju pravo učešća na daljim nivoima takmičenja (okružnom/gradskom).

4. Pitanja i zadatke za gradsko takmičenje neće sastavljati autori testova za opštinsko takmičenje (prof. Dr Jelena Stanisavljević, Biološki fakultet, Beograd i Dragan Đurić, profesor biologije, Gimnazija u Valjevu).

5. Sastav komisije za realizaciju sledećih nivoa takmičenja iz biologije za osnovne škole i revizorskog tima za praćenje njihovog kvaliteta biće javno saopšten odmah po izboru od strane SBD. Za dalje takmičenje važiće ista pravila, a kvalitet i nivo biće prilagođen tom nivou takmičenja.

6. Sve primedbe na kvalitet i materijalne greške u testovima će razmatrati članovi Komiteta za obrazovanje SBD koji mogu u svoj rad uključiti i kolege profesore i nastavnike, prema sopstvenoj proceni. Rok za izjašnjavanje članova Komiteta za obrazovanje je 7 dana.

Odlukom Upravnog odbora, u radu neće učestvovati članovi Komiteta za obrazovanje prof. Dr Jelena Stanisavljević, Biološki fakultet, Beograd i Dragan Đurić, profesor biologije, gimanazija u Valjevu, autori testova za opštinsko takmičenje.

Upravni odbor se izvinjava učesnicima takmičenja, njihovim nastavnicima i roditeljima što njihov trud i zalaganje nisu adekvatno podržani i vidljivi.

UO SBD će u narednom periodu početi razgovore i aktivnosti na reorganizaciji načina pripreme i vođenja takmičenja za sledeći period.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana