Neotkrivena Grčka Studio B

Objavljeno: 14.05.2016. 16:20 Izmenjeno: 15.05.2016. 19:02

Poslednjih godina Grčka je postala najomiljenije letnje odredište srpskih turista. Možda i zato što ne prestaje da iznenađuje novim turističkim destinacijama.

Studio B otkriva Kamenu Vurlu, nekada popularno mondensko letovalište kako Jugoslovena, tako i holivudskih zvezda, koja se posle decenija nepravednog zaborava ponovo otvara za srpsko tržište. Ali i od 1200 ostrva – biser Egejskog mora, ostrvo Skopelos koje uprkos snimanju holivudskog mjuzikla “Mama mia”, nije zaraženo masovnim turizmom.

Na desetak sati od Beograda, na glavnom autoputu za Atinu, leži Kamena Vurla, 70. i 80. godina mondensko letovalište Sofije Loren, Džeka Nikolsona i Elizabet Tejlor, ali i običnih Jugoslovena, kao jedinstvena banja na moru, obgrljena planinama.

Ovo mesto leži na termomineralnim izvorima temperature do 38 stepeni. U zalivu je polovina vode mineralna. U njoj ima i radona i to u količini koja je veoma zdrava za organizam.

Posle 30 godina Kamena Vurla otvara se za srpsko tržište, kao mirno mesto za odmor, sa mogućnošću da se u okolini i štošta poseti.

Na dvadesetak minuta je Termopilski klanac sa muzejom posvećenim čuvenoj spartanskoj bici, ali i čudesan rezervat prirode Lihadonezija, poznat kao Grčki Sejšeli ili Maldivi.

To je skup od nekih petnaestak ostrva vulkanskog porekla. Odlikuje ih prozirno more, crno vulkansko kamenje i plaže sa peskom boje zlata“

Još jedan nepravedno zapostavljen turistički biser Grčke je ostrvo Skopelos. Iako i veće i zelenije od svog prvog komšije, popularnog Skijatosa,

Ni Skopelos ni Kamena Vurla nisu inficirani masovnim turizmom. Svaki urbani pejzaž Skopelosa kao da je sišao sa stranica National Geopgaphica. Tu grčke bake štrikaju na uskim kamenim uličicama, kraj čudesno belih kuća sa plavim. Kuriozitet je 365 crkava na ostvu, po jedna za svaki dan, šale se meštani.

U komšiluku Skopelosa je srpskim turistima dobro znani Skijatos, pre svega po odličnim plažama, poput Kukunaries plaže, jedne od 10 najleših na Mediteranu koju krasi plava zastavica za najčistije more. To je najsvetlija plaža. Zbog kvarca koji se nalazi u pesku, pa imate utisak da voda stalno sija i treperi.

autor: Smiljana Popov

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 28°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Malo i umereno oblačno

Max: 31°C
Min: 20°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana