Neophodno podizanje svesti o značaju suzbijanja sive ekonomije

Objavljeno: 02.03.2016. 15:52 Izmenjeno: 02.03.2016. 15:52

Privredna komora Beograda aktivno će se uključiti u sprovodjenje Akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije u domenu podizanja svesti i edukacije privrednika o svim segmentima borbe protiv nelegalnog poslovanja, rečeno je u Privrednoj komori Beograda.

Na okruglom stolu “ Izazovi u sprovođenju Akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije u 2016. i 2017. godini“ ocenjeno je da će rezultati biti mogući i ciljevi dostižni samo sistemskom borbom u koju su uključeni država, građani i privreda.

Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije i Akcioni plan za njegovo sprovođenje Vlada Srbije je usvojila je 17. decembra prošle godine jer do tada samo preduzimanjem pojedinačnih akcija i povremenih mera nije bilo dugoročnih rezultata. Istraživanja koja su prethodila izradi ovog programa pokazala su da je siva ekonomija jedna od glavnih kočnica razvoja na šta su najviše ukazivali upravo privrednici, podsetila je koordinatorka stručne grupe za sivu ekonomiju NALEDA Dragana Ilić.

Ona je istakla da je glavni cilj spuštanje učešća sive ekonomije u Srbiji sa 31,1 na 26,7 odsto do 2020. godine kada se očekuje da će Srbija biti na pragu Evropske unije, a koliko su imale druge zemlje kada su ulaziile u EU. Što se tiče pojedinačnih ciljeva predstoji rad na koordinaciji nadzora i unapređenju fiskalnog sistema jer je kako se procenjuje fiskalizovano samo 40 odsto privrednih društava u Srbiji.

Prve aktivnosti koje će biti preduzete su rad na podizanju svesti privrede i građana o svim segmentima sive ekonomije i mere protiv nelegalne trgovine. Formirana je radna grupa za podizanje svesti građana, a predviđena je i velika kampanja i nagradna igra za sve koji će se uključiti u suzbijanje sive ekonomije, dok će u sektoru trgovine biti formirane dve radne grupe, najavljeno je na okruglom stolu.

Svi su na gubitku zbog nelegalnog poslovanja, ali ona najviše i direktno ugrožava upravo privredu, a velike kompanije upozoravaju da su „siva ekonomija i visoki nameti generatori lošeg poslovanja“, pokazala je rasprava u Privrednoj komori Beograda.

Učesnici u raspravi, predstavnici nadležnih ministarstava, privrede, poslovnih asocijacija, Poreske uprave i inspekcija ukazali su na značaj mera za izlazak iz sive zone i legalno osnivanje firmi uz pomoć podrške i podsticaja koje je Vlada Srbije predvidela u Godini preduzetništva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Oblačno

Nedelja
Kiša

Max: 15°C
Min: 11°C

Kiša

Vremenska prognoza za 5 dana