Nemačka,Belgija i Litvanija: Napustite Ukrajinu Tanjug

Objavljeno: 12.02.2022. 13:01 Izmenjeno: 12.02.2022. 15:27

Vlada Velike Britanije je preporučila britanskim državljanima da napuste Ukrajinu dok su komercijalna sredstva još dostupna, kao i da ne putuju u tu zemlju.

Nemačka, Belgija i Litvanija preporučile su svojim državljanima da napuste Ukrajinu, što su danas učinile i Australija, Novi Zeland i Kuvajt, dok je Stejt department naložio osoblju ambasade u Kijevu koje ne obavlja hitne poslove da napusti tu zemlju.

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od svojih državljana da napuste ukrajinsku teritoriju, osim ukoliko njihov boravak tamo nije apsolutno neophodan, preneo je Rojters.

„Nemci koji borave tamo pozvani su da razmotre“ odlazak iz Ukrajine, navelo je ministarstvo na Tviteru.

Ministarstvo spoljnih poslova Belgije saopštilo je u subotu da savetuje građanima kraljevine da se uzdrže od bilo kakvih putovanja na celu teritoriju Ukrajine i „snažno preporučuje“ sunarodnicima koji su već tamo da napuste zemlju.

„Ukoliko situacija ( na rusko-ukrajinskoj granici ) eskalira, evakuacija iz Ukrajine se ne može garantovati. Zbog toga se preporučuje da se napusti zemlja dok je to moguće“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu belgijskog ministarstva, prenosi Interfaks.

Ministarstvo spoljnih poslova poziva belgijske državljane, čije prisustvo u Ukrajini „nije apsolutno neophodno“, da napuste zemlju.

Sličnu preporuku objavilo je i litvansko Ministarstvo spoljnih poslova.

U međuvremenu je Stejt department naložio osoblju američke ambasade u Kijevu koje ne obavlja hitne poslove da napusti Ukrajinu zbog, kako je navedeno, stalnih izveštaja o gomilanju ruske vojske na granici sa Ukrajinom.

U objavi na Tviter nalogu ambasade SAD u Kijevu ocenjuje se da to gomilanje snaga ukazuje na potencijal za značajnu vojnu akciju.

„Uprkos smanjenju diplomatskog osoblja, glavni tim ambasade, naše posvecćne ukrajinske kolege i Stejt department i američko osoblje širom sveta nastaviće neumorno da ulažu diplomatske napore i napore da podrže bezbednost, demokratiju i prosperitet Ukrajine“, navedeno je u objavi.

„Naš savet je jasan, ovo je opasna stiuacija i trebalo bi da napustite Ukrajinu“, poručio je australijski premijer Skot Morison na konferenciji za novinare.

Sličnu poruku uputilo je i novozelandsko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Novi Zeland nema diplomatsko predstavništvo u Ukrajini i sposobnost vlade da pruži konzularnu pomoć Novozelanđanima u Ukrajini je time veoma ograničena“, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je ocenilo da bi se „bezbednosna situacija mogla promeniti u kratkom roku i državljani Novog Zelanda ne bi trebalo da se oslone na pomoć ako se evakuišu u tim okolnostima“. Upozorenje Australije i Kanade usledilo je pošto je američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio da bi Rusija u svakom trenutku mogla da izvrši napad u Ukrajini a Vašington i druge zapadne prestonice zatražile od svojih državljana da napuste ukrajinsku teritoriju, podsetio je Rojters.

Sve više zemalja poziva državljane da napuste Ukrajinu

Holandija, Saudijska Arabija i Albanija pridružile su se  zemljama koje su pozvale svoje državljane da napuste Ukrajinu zbog bezbednosne situacije u toj zemlji.

Holandski ministar spoljnih poslova Vopke Hoekstra pozvao je holandske državljane da što pre napuste Ukrajinu zbog tamošnje bezbednosne situacije i izdao obaveštenje u kome se savetuje da se ne putuje u tu zemlju, preneo je Rojters.

Ambasada Saudijske Arabije u Kijevu pozvala je svoje građane da brzo stupe u kontakt kako bi im olakšali odlazak iz zemlje, javila je državna televizija.

I albansko Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova pomno prati dešavanja u blizini ukrajinske granice.

S obzirom na verodostojan rizik od eskalacije situacije, MIP Albanije savetuje svoje građane da ne putuju u Ukrajinu.

Albansko ministarstvo takođe je pozvalo albanske državljane da što pre napuste Ukrajinu.

Italija je pozvala neesencijalno osoblje iz ambasade u Kijevu da se vrati u zemlju, dok će njeno diplomatsko predstavništvo u prestonici Ukrajine nastaviti da radi, prenele su RIA Novosti.

Nemačka, Belgija, Litvanija, Estonija, Australija, Novi Zeland, Kuvajt, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kanada, SAD, Velika Britanija i Japan već su pozivali svoje državljane da što pre napuste Ukrajinu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 5°C

Sumaglica

Ponedeljak
Oblačno

Max: 7°C
Min: 2°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana