Nemačka donirala MUP-u 10 vozila i opremu od 745 000 evra Tanjug

Objavljeno: 04.12.2020. 16:49 Izmenjeno: 04.12.2020. 16:49

Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije je Savezna Republika Nemačka donirala 10 vozila „dačija daster“ i informatičku opremu u vrednosti od oko 745.000 evra za potrebe granične policije, a primopredaji su prisustvovali ministar Aleksandar Vulin i nemački ambasador u Beogradu Tomas Šib.

Tim povodom Vulin je napomenuo da je za MUP ova oprema velika i dragocena donacija, ističući da je Vlada Nemačke najveći donator srpske policije.

Nemačka je do sada donirala srpskom MUP-u 3,5 miliona evra, koji su, prema rečima ministra, utrošeni na ono što je zaista potrebno policajcima, kao i za jačanje granične policije i čuvanje bezbednosti svih građana, saopštio je MUP.

„Da bismo sačuvali naš način života, moramo kontrolisati svoje granice. Granice ćemo bolje kontrolisati zahvaljujući ovoj opremi i svi naši pripadnici će na jednostavniji i bezbedniji način moći da ispunjavaju svoje zadatke“, poručio je Vulin.

Istakao je da će MUP sa zadovoljstvom nastaviti da sarađuje sa nemačkim partnerima.

„Borba protiv ilegalnih migracija, terorizma i organizovanog kriminala nas ujedinjuje bez obzira gde se nalazimo i svaka podrška i pomoć MUP-u Srbije jeste i veliko ulaganje u bezbednost čitave Evrope“,naglasio je ministar.

Ambasador Nemačke istakao je da srpski i nemački organi već godinama intenzivno sarađuju na suzbijanju međunarodnog kriminala.

„Današnji paket opreme u vidu 10 terenskih vozila, uređaja za detektovanje lažnih dokumenata i kamera je obiman i time se nastavlja saradnja nemačke policije sa Upravom graniče policije Srbije. Srpska Uprava granične policije godinama je važan partner za nas upravo u kontroli i suzbijanju ilegalnih i nezakonitih migracija“, rekao je Šib.

Dodao je da velika pomoć jeste i doprinos za uspostavljanje graničnog nadzora na evropskom nivou.

„Suzbijanje međunarodnog kriminala, borba protiv terorizma i nezakonitih migracija jeste veliki izazov koji možemo samo zajedno da prevaziđemo“, rekao je ambasador Šib.

Marko Blagojević, pripadnik Odseka za operativnu primenu specijalne tehnike UGP, naglasio je da će granična policija donacijom SR Nemačke poboljšati rad na obezbeđenju državne granice i u kontroli putnika i prevoznih sredstava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana