Nema traga o 70 dela, dar umetnika iz dijaspore Tanjug

Objavljeno: 21.06.2017. 19:55 Izmenjeno: 22.06.2017. 09:25

Rukovodstvo Matice iseljenika i Srba u regionu izabrano krajem februara, nije zateklo više od 70 umetničkih radova, koji su trebali da budu u posedu te institucije, kazao Miodrag Jakšić novoizabrani predsednik Matice iseljenika.

Reč je o, kako kaže, delima koje su srpski slikari iz dijaspore poklonili  Srbiji posle reprezentativne  izložbe koja je održana u Narodnom muzeju 1990. godine, čime je praktično formiran Legat Matice iseljenika Srbije.

On podseća da je reč o izložbi „Likovno stvaralaštvo Srba u svetu“ koja je bila posvećena 300. godišnjici Velike seobe Srba pod patrijarhom Arsenijem III Čarnojevićem  i ostvarena je kao kruna saradnje sa više od 100 slikara u iseljeništvu.

Miodrag Jakšić tvrdi da u prostorijama Matice u Nušićevoj ulici u Beogradu nije zatekao ni jedan dokument koji se bavi nestalim delima.

„Nije bilo dokumentacije o ulasku i izlasku slika u tadašnju Maticu iseljenika Srbije“, kaže Jakšić i dodaje da postoji katalog godine izložbe koja je održana u jednoj vili kraj Paraćina 2008. godine , a na kojoj su izložene poklonjene slike.

Poziv da prokomentariše ceo slučaj, Radivoje Dabić direktor Matice u vreme kada su nestale slike poslednji put izlagane u okolini Paraćina, odbio je navodeći da se trenutno ne nalazi u Beogradu.

Dabić je Tanjugu potvrdio da će biti dostupan za izjave u ponedeljak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana