Nema neposredne opasnosti po Beograd

Objavljeno: 12.03.2016. 09:44 Izmenjeno: 12.03.2016. 09:44

U ovom trenutku ne postoji neposredna opasnost za Beograd kada je u pitanju poplavni talas, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Mali je za TV Pink rekao da je situacija u Beogradu stabilna, da su tokovi ili u stangaciji ili u opadanju, da se očekuju malo veće padavine sutra, ali ne toliko da bi bio ugrožen život građana u Obrenovcu. „Obišli smo Obrenovac juče, bili smo u kontaktu i noćas, u Šapcu je noćas Sava bila 514, krizni nivo je na 560, tako da u ovom trenutku ne postoji neposredna opasnost za Beograd“, rekao je Mali. Napomenuo je da vlast u Beogradu ne želi ništa da prepusti slučaju, da su pripadnici Vojske i policije na terenu i da će biti spremni da reaguju u svakom trenutku ukoliko za tim bude bilo potrebe. 

Sve reke u Beogradu su pod kontrolom, Dunav je porastao svega jedan centimetar i trenutno smo na 84 centimetra od vanredne odbrane od poplava, a Sava stagnira i ona je sada na 71 centimetar od vanredne odbrane. Beograd nema problem sa velikim rekama, ali ono što može biti problem su male bujične reke. Juče su reke Kolubara i Tamnava malo rasle ali su u koritima i za sada je stanje u granicama normale. Danas nema kiše, ali smo već pripremili 6.000 džakova i još dve hiljade je u pripremi za sva kritična mesta, Lazarevac, Obrenovac, Rakovicu, mehanizacija je pripravna i naša obaveza je da zaštitimo imovinu u ljudske živote. Nadam se da će sve biti u redu, ali naše je da budemo spremni i reagujemo na vreme – rekao je gradski menadžer Goran Vesić, gostujući na Studiju B.

Gradski menadžer je podsetio da je gradska kišna kanalizacija spremna da prihvati do 80 litara vode po kvadratnom metru i da, ukoliko situacija ostane kao do sada Beograd neće imati problema.
– Beograd ima svoje kritične tačke, poput kule Nebojša ali preduzeli smo sve potrebne mere tako da ne očekujem veće probleme. Naravno, to nam otvara mogućnost da pomognemo drugima u Srbiji i pokažemo solidarnost. Na celoj teritoriji Srbije proglašena je vanredna situacija i svi kapaciteti nalaze se na raspolaganju republičkom Štabu za vanredne situacije – kazao je gradski menadžer.
On je podsetio da je posle majskih poplava 2014. godine Grad Beograd uredio preko 55 kilometara rečnih korita i kanala.
– Veoma je bitno da nam svi kanali budu čisti, da budemo savesni i ne zatvaramo ih raznim otpadom. Na nekim mestima danas ponovo ima otpada i zaista je teško razumeti zašto neko to radi, jer se time ugrožavaju ljudski životi i imovina. U nerednom periodu Grad Beograd će inicirati promenu nekih zakona, tako da što se tiče divljih deponija, onom preduzetniku koji bude istovarao šut i građevinski otpad biće oduzimana i dozvola za rad i vozilo. Nedopustivo je da se zarad ličnog interesa ljudima ugrožava život – rekao je Vesić, koji je iskoristio priliku i da apeluje na vlasnike plovila da redovno proveravaju vezove dok traje vanredna situacija.
Gradski menadžer podsetio je i na juče predstavljen plan razvoja vodovodne i kanalizacione mreže u Beogradu, po kome će za deset godina svi sugrađani imati pristup ovoj mreži.
– To je 1.600 kilometara mreže koja mnogo košta, čak 700 miliona evra i još 300 miliona za pogone za preradu otpadnih voda, ali Beograd to mora imati. Svi sugrađani moraju imati vodu, kanalizaciju, asfalt i javni prevoz, to je nešto na šta možemo da utičemo i što ćemo uraditi. Takođe, od 1. aprila od republike preuzimamo sto kilometara novih saobraćajnica i tako ćemo moći na bolji način da ih održavamo. Trenutno, na beogradskim ulicama imamo puteve stare i do 50-60 godina, iako je prosek koji se zahteva 20 godina. Zato ćemo uraditi projekat po kome će do svake kuće dođi asfalt u realnom roku, kao i plan rekonstrukcije ulica, gde ćemo, kao i u slučaju vodovodne mreže dati određene rokove za izgradnju. Grad mora postati infrastrukturno uređen i svi moraju imati jednak pristup osnovnim potrebama koje jedan grad ima, poput vode, puta i prevoza. To će biti veliki projekat u koji ćemo uključiti sve koji mogu da doprinesu tom cilju, ali odlučni smo da sugrađanima omogućimo jednake uslove života i to je cilj na kome ćemo stalno raditi – rekao je Goran Vesić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 11°C

Vedro

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 9°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana