Nema amonijaka u vazduhu u Pirotu,niško izvorište nije kontaminirao, vanredna situacija ostaje

Objavljeno: 26.12.2022. 10:06 Izmenjeno: 26.12.2022. 11:43

Nekoliko ih je zadržano na daljem ispitivanju u Pirotu, a nekoliko ih je zadržano u Nišu, a po informacijama iz zdravstvenog centra svi su van životne opasnosti“, naglasio je gradonačelnik Pirota.

foto tanjug

 

Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić rekao je da prema jutrošnjim merenjima nema amonijaka u vazduhu u Pirotu, kao i da izvorište vode Medijana u Nišu nije kontaminirano. On je rekao da je situacija u Pirotu stabilna i poručio da građani treba da ostanu pribrani i slušaju nadležne organe. Čaušić je kazao za Pink da se od 21 vagona cisterne sa amonijakom, četiri izvrnulo juče, kao i da je amonijak curio iz jedne. Dodao je da nijedan vagon nije završio u Nišavi. Najavio je da će u 10 sati biti održana sednica republičkog Štaba za vanredne situacije. Čaušić je rekao da je juče evakuisano 56 osoba koje su predate u bolničke centre Niš i Pirot. U bolničkom centru u Nišu ostalo je 15 građana, a u pirotskoj bolnici devet evakuisanih. Naveo je da je intervenisano 57 vatrogasaca spasilaca sa 22 vozila i bespilotnom letilicom, kao i više od 20 pripadnika MUP-a. Dodao je da je petoro od njih zatim zatražilo zdravstvenu pomoć.

Vasić: Amonijak i dalje curi iz jedne cisterne, preduzete mere

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kazao je  da amonijak i dalje curi iz jedne cisterne, da merenja pokazuju da je u Pirotu koncentracija amonijaka na nuli, ali da je u blizini akcidenta i dalje velika. U izjavi Tanjugu naveo je da su ekipe Sektora za vanredne situacije na mestu incidenta, da su četiri cisterne van šina, da ni jedna nije završila u reci i da je polovina zapremine amonijaka iscurela iz te jedne cistrne. „Očekujemo dalje instrukcije, da li možde da se izvrši zaptivanje ili će u jednom trenutku krenuti pomeranje tih cisterni“, rekao je za Tanjug Vasić i dodao da su dalji koraci da se vidi kako će se dalje postupati. „Važno je da ljudi što manje izlaze iz kuće, iako je situacija sa amonijakom po merenjima u Pirotu nula, ali da se naročito izbegava prilaz tom delu terena na petlji Pirot -zapada. Policija je blokirala autoput“, rekao je gradonačelnik. Naveo je i da postoje alternativni putni pravci, oko 50 kamiona je prošlo tim alternativnim putevima, a za sada nema gužve. Dodao je da treba utvrditi koje su inspekcije nadležne, kakva je situacija na terenu i kako će se ona odvijati tokom dana i najavio da će biti održan sastanak o merama koji će preduzeti. Dodao je da mu je javljeno da je jedna osoba preminula u toku noći, ali s obzirom da se radi o srčanom bolesniku, kako je rekao, ne zna se još šta je tačan uzrok smrti. Kako je rekao, u Pirot je stigao i ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, a tu je i ekipa Sektra za vanredne situacije. „Situaciju još procenjujemo. Ono što je dobro imamo ekipu koja ima mobilne uređaje za merenje koncentracije amonjaka u vazduhu i na svim mernim mestima u gradu informacije su da je koncentracija nula, a da je koncentracija amonijaka u blizini akcidenta i dalje velika“, kaže Vasić. Najavio da će operativni štab imati sastanak na kome će odlučiti šta i kako dalje. „U ovom trenutku mi smo proglasili vanrednu situaciju , naložili da škole i vrtići danas ne rade, kao i glavne privredne institucije. Imali smo prvu informaciju da je jedan od cisterni završila u reci, međutim prema najnovijim informacijama ni jedan vagon nije završio u reci i curenje je iz samo jedne cisterne, a iz šina su iskliznule četiri“, kazao je Vasić. Dodao je da današnje najavljene visoke temperature vazduha ne idu u prilog situaciji. „Imamo i podatke iz zdravstvenog centra, svi koji su potražili medicinsku pomoć su u dobrom stanju. Nekoliko ih je zadržano na daljem ispitivanju u Pirotu, a nekoliko ih je zadržano u Nišu, a po informacijama iz zdravstvenog centra svi su van životne opasnosti“, naglasio je gradonačelnik Pirota.

Ministar građevine i saobraćaja Goran Vesić danas je u Pirotu kazao da građani Pirota nemaju razloga za zabrinutost i da je situacija pod kontrolom. Merenja koncentracije amonijaka u vazduhu u gradskom jezgru, koja su vršena na pet lokacija, pokazala su da nema prisustva amonijaka, ali je koncentracija povećana kako se približava mestu akcidenta, koje je nekoliko kilometara udaljeno od grada, rekao je Vesić. U PIrotu je u toku sednica Štaba za vanredne situacije nakon sinoćnog akcidenta kada je došlo do curenja amonijaka iz cisterne koja je bila deo kompozicije voza koji je ispao iz šina. Razloga za paniku nema, ali građani moraju da budu oprezni jer situacija još nije potpuno sanirana, kazao je ministar Vesić. Naveo je da je izvesno da su razlozi za akcident u lošoj železničkoj infrastrukturi, s obzirom da su se na ovoj deonici često dešavale ranije slične nesreće, doduše nije bilo curenja amonijaka. Tri godine se čeka na rekonstrukciju ove pruge, 2018. godine je potpisana rekonstrukcija, a tek sada je raspisan tender. Moraćemo da ispitamo zašto je to tako, poručio je Vesić, koji je pohvalio reakciju policije, vatrogasaca i Gradske uprave, tačnije Štaba za vanredne situacije Grada Pirota. Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je da su stručnjaci koji se bave saniranjem ovakvih situacija nakon preliminarnih kontrola ustanovili da je curenje još u toku, polovina cisterne je iscurela, a zaptivanje cisterne je vrlo teško uraditi. U niški Klinički centar prebačeno je iz Pirota 56 osoba, 15 je zadržano na lečenju, ali niko nije vitalno ugrožen i svima se pruža pomoć. Krizni štab Bele Palanke je zabranio korišćenje vode iz gradskog vodovoda, a u Nišu je ugašena jedna fabrika vode koja se vodom snabdeva iz Nišave.

U Kliničko-bolničkom centru u Nišu, zbrinuto 15 pacijenata zbog trovanja amonijakom, od čega 12 odraslih i troje dece, i niko nije životno ugrožen, javlja dopisnica Tanjuga iz Niša. Kako navodi, oni su hospitalizovani i nalaze se na intenzivnoj nezi, a sva deca su stabilnih vitalnih parametara, rečeno je u KBC Niš. Fabrika vode u Nišu je isključena sinoć posle 21 časa, a prema informacijama nema nikakvih opasnosti po vodosnabdevanje za Niš, posebno što se grad snabdeva sa tri izvorišta, dok je četvrto trenutno preventivno blokirano. Prema najnovijim podacima, prva uzorkovanja Nišave pokazuju da nema amonijaka, javlja dopisnica Tanjuga iz Niša. Kako navodi, prema procenama voda, čak i da ima amonijaka u njoj, ne može tako brzo da stigne od izvorišta do potrošača.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić proglasio je vanrednu situaciju u gradu, nakon što se juče posle podne prevrnuo jedan vagon u sklopu voza koji je prevozio amonijak. Usled curenja amonijaka, 51 osoba je hospitalizovana, a zbog vanredne situacije, škole u tom gradu danas neće raditi, rekao je Vasić na vanrednoj konferenciji za novinare. Vagon se prevrnuo na deonici pruge Pirot – Staničenje, kod mesta Sopotski Han.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, koji je i komandant Štaba za vanredne situacije Grada Pirota, kazao je da, prema najnovijim informacijama, cisterna sa amonijakom nije pala u Nišavu, već pored pruge, što je dobra vest. „Mi smo najpre dobili informacije odnosno pretpostavke da je cisterna pala u reku i da je došlo do reakcije. U to vreme bilo je mnogo magle, isparenja, a zapravo, prema poslednjim informacijama, ipak nije cisterna pala u reku, već pored pruge. Četiri cisterne su skliznule, od toga na jednoj je došlo do fizičkog oštećenja i curenja“, kazao je Vasić.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je  posle sednice Kriznog štaba u Pirotu da nije zabeleženo prisustvo amonijaka na pet mernih stanica u tom gradu, kao i da se prugom na kojoj se desio akcident vozi brzinom od svega 30 kilometara na sat i da je loša infrastruktura sigurno jedan od uzroka. „Rađeno je jutros merenje koncentracije amonijaka kod tunela i nije bilo veće koncentracije. Takođe, u gradu su vršena merenja na pet lokacija i takođe nije bilo koncentracije amonijaka. Situacija potpuno pod kontrolom, ali oprez mora da ostane i molim građane da prate instrukcije Štaba i poštuju njihova uputstva“, kazao je ministar Vesić. On je dodao da su u rešavanje situacije u Pirotu uključene sve relevantne institucije u Srbiji. „Jutros je oformljena komisija koja će prikupiti izveštaje dve inspekcije kako bi utvrdili kako se dogodilo i zašto se dogodilo. Meni ne treba komisija da znam da je železnička infrastruktura loša, posebno na ovoj deonici gde se vozovi kreću brzinom od 30 kilometara na sat. Videćemo i da li je bilo pretovarivanja, da li je bilo neophodno da bude 20 vagona. Taj izveštaj će biti objavljen kada komisija završi rad. Ne očekujem danas da ćemo moći da pustimo autoput. Da bi se to dogodilo prvo mora da iscuri sav amonijak i tek nakon merenja i detaljnog čišćenja autoput može da se pusti u rad“, rekao je Vesić. On je zahvalio gradonačeliku Pirota Vladanu Vasiću i njegovom štabu na pravovremenom reagovanju. „Vanredne situacije se dešavaju i u takvim situacijama treba reagovati pravovremeno, hladnokrvno, obavestiti građane o tome što se desilo i upravo su to oni uradili i to je primer kako se reaguje u ovakvim situacijama. Takođe, želim da zahvalim Sektoru za vanredne situacije Srbije, kao što ste čuli, koncentracija amonijaka je na licu mesta i dalje visoka i oni u tim uslovima rade i oni su ti koji su sprečili još ozbiljnije posledice. Vasić je rekao da je prva informacija koju su imali bila da je amonijak istekao u reku, zbog čega je u Nišu preventivno zatvorena fabrika vode, kao i da je to bila dobra odluka. „Ovakve nesreće se dešavaju svuda, ali jedino i pravo rešenje je rekonstrukcija pruge Niš-Dimitrovgrad koja treba da počne najkasnije 1. juna. Kao što znate, prošlog marta je raspisan tender, izabran je izvođač tako da kada bude izvršena rekonstrukcija tada će se ovom prugom voziti 120 kilometara na sata, a sada se ovom deonicom vozi verovali ili ne 30 kilometara na sat. Ono što ću ja pitati, jeste, zašto je tek prošle godine raspisan tender kada je novac bio obezbeđen 2018. godine“, rekao je Vasić. Kaže da je rekonstrukcija te pruge košta 270 miliona evra, od čega je oko 130 miliona evra kredit koji dobijamo od Evropske investicione banke, 70 miliona evra je donacije EU, a ostatak je iz budžeta.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić izjavio je nakon sednice Štaba za vanredne situacije da je situacija pod kontrolom, ali da nije sve potpuno sanirano i da proglašena vanredna situacija ostaje i dalje na snazi. „Preduzeli smo sve mere u cilju praćenja situacije. Formirali smo komisiju koja već zaseda, nju će voditi pomoćnica ministra Anita Dimovski, tu su i vlasnici robe i ljudi koji imaju iskustva u ovakvim situacijama. Od tih instrukcija zavise dalje odluke Štaba koje se tiču rada škola, vrtića u gradu. Svi ljudi na teritoriji Grada Pirota su bezbedni, ali je preporuka da ne napuštaju domove bez preke potrebe i dalje, ako napuštaju domove da koriste n95 maske“, rekao je on. Vasić kaže da se stanje na terenu prati i da se evakuišu tri porodice sa sa lokacije Sopotski Han. „Oni tamo čuvaju životinje, nastojaćemo da u toku večeri omogućimo ljudima da se vrate i obiđu svoja imanja, ali da se odmah vrate u Pirot i tu provedu noć. Mobilnim instrumentima smo izmerili koncentraciju amonijaka, na pet mesta u gradu koncentracija je nula, ali blizu lokacije koncentracija je povećana. Biće postavljene mobilne aparature za koncentraciju amonijaka, verovatno u industrijskoj zoni, koja je najbliže mestu događaja. Za sada je informacija da je na svim lokacijama gde smo merili, koncentracija amonijaka nula“, navoe je Vasić. Dodaje da su juče imali predviđanja da je jedna cisterna završila u Nišavi, ali da se to, ipak, nije dogodilo, što je dobra vest. „Od 20 cisterni četiri su skliznule sa šina, od tih četiri, jedna curi, ekipa koja je na licu mesta procenjuje da li može da se izvrši zaptivanje. Po slobodnim procenmama, pola te cisterne je iscurelo u vazduh, ali ono što je najvažnije, nema fizičkog dodira amonijaka sa vodom. Isprave se činilo da je došlo do toga, ali zbog atmosfere i velike vlažnosti vazduha došlo je do pojave dima. Dakle, nijedna cisterna nije zavrsila u vodi, odmah su pored pruge, i od Komisije očekujemo predlog kako da se one dislociraju na bezbedan način“, kazao je gradonačelnik Vasić. Pomoćnik direktora Opšte bolnice dr Vojkan Rančić kazao je da je sinoć od momenta nesreće pregledano ukupno 44 pacijenta. „U jednom prvom naletu, koji je trajao par sati, imali smo 37 pacijenata, od tih 44 pacijenata, troje je dece. Uglavnom se radi o pacijentima sa lakšom kliničkom slikom, ukupno je zadržano u pirotskoj bolnici četiri bolesnika na grudnom odeljenju, od toga dva vatrogasca od 27 i 29 godina, takođe sa lakšom kliničkom slikom, jedan turski državljanin i jedan vozač kamiona. Svi su dobro od jutros, biće propraćeni i u toku dana verovatno će biti puštani kući“, rekao je on. Rančić je kazao da je nažalost jedan pacijent starosti 74 godina preminuo, je je imao dosta komorbiteta odnosno udruženih bolesti, a prošle godina i neurološku hiruršku intervenciju. „Srčani bolesnik, kojem je u prijemnom odeljenju rađena animacija, tokom prebačivanja na intenzivnu negu je nažalost preminuo. Tražili smo obdukciju, on se vraćao iz područja koje je pogođeno akcidentom, jedno vreme je bio izložen povećanoj koncentraciji amonijaka, sleteo sa puta. Obdukcija će ustanoviti tačne uzroke smrti. Jedno dete je nakon opservacije poslato u Niš, reč je o turskom državljaninu od osam godina, jedno dete staro devet godina je na zahtev roditelja pušteno kući i ostao je dečko od 16 goidna koji je sa blagom kliničkom slikom i dalje kod nas na opservaciji“, naveo je Rančić. Dodao je da je pregledano ukupno 14 stranih državljana, pet turske nacionalnosti, dva Gruzijca, jedan Francuz i petoro Bugara. „Nije bilo panike među pacijentima i burnih reakcija, više su bili lakši klinički znaci“, zaključio je Rančić. Pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Boban Stevanović kazao je da je angažovano i pojačanje iz Beograda, Nisa, Pančeva, Leskovca. „Trenutno nas ima više od 60 na licu mesta. Od same dojave smo krenuli sa pretragom terena, autoputa, vozila, okolnih kuća u neposrednoj blizini akcidenta. Evakuisano je ukupno 57 osoba, svi su medicinski zbrinuti, izvršena je trijaža, jedan deo je prevezen u Niš, devetoro u Pirotu, 15 u Nišu. Tu su i dvojica mojih kolega, koji su na sreću bez većih problema-kazao je Stevanović.

Profesor sa Katedre za inženjerstvo zaštite životne sredine Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu Dragan Povrenović izjavio je  da trenutno ne bi trebalo da postoji opasnost po životnu sredinu posle akcidenta sa amonijakom u Pirotu, jer je najveći deo tog jedinjenja razblažen nakon što je dospeo u Nišavu. „Stanovnici su u ovom trenutku sigurno bezbedni, jer je došlo do razbvlaženja amonijaka, ali u momentu kada je došlo do izlivanja povećale su se koncentracije u samoj vodi, a već koncentracije od 0,5 odsto mogu izazvati fatalne posledice po živi svet u reci“, rekao je Povrenović za Tanjug. On je napomenuo da je amonijak ipak brzo razblažen u reci i da ne bi trebalo da predstavlja problem ni za vodoizvorište, ali i da ipak nije poznato kolika je količina ovog jedinjenja iscurela. „Kod Pitrota Nišava ima protok od 15 kubnih metara vode u sekundi, što znači da za minut protekne 1.000 kubika vode, što dalje znači da je pri tim temperaturama moglo da se apsorbuje oko 770 tona amonijaka. Ovde smo imali sreće što je jedna cisterna skliznula i dospela u reku, da se nije širio nekotntrolisano atmosferom, jer je on lakši od vazduha i brzo se širi. Ovde je srećna okolnost prvo što nije došlo do eksplozije, a zatim i što je on razblažen u reci“, istakao je Povrenović. Dodao je kako sada treba pratiti koncentracije amionijaka u Nišavi i biti na oprezu, ali da je siguran kako on ne može da ugrozi vodoizvorište. „Nadam se da je gradski štab reagovao brzo, da su obavljenja merenja i da će nam ona biti predstavljena, jer je to najvažnije, da vidimo čega je i koliko bilo u kom trenutku“, istakao je Povrenović. Naveo je da je reč o klasičnom tehničko-tehnološkom akcidentu, kakav je predviđen procenom rizika koja je urađena u Ministarstvu zaštite životne sredine i da se takve stvari neminovno događaju kada postoji proizvodnja, promet i skladištenje opasnih hemijskih materija. „Amonijak vrlo burno reaguje sa vodom i u velikim količinama se rastvara u vodi, ali zbog toga što je to izrazito egzotermna reakcija, što znači da oslobađa veliku količinu topolote, dolazi do isparavanja amonijaka i vode, tako da amonijak jednim delom ode u vodu, a drugim delom u vazduh. Tako da, beli dim koji se sinoć video iznad Pirota nije samo amonijak, već vodena para“, objasnio je Povrenović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana