Neizvesno kada će tela srpskih državljana biti preneta u Srbiju

Objavljeno: 22.02.2016. 08:49 Izmenjeno: 22.02.2016. 08:49

Generalni sekretar Minitarstva spoljnih poslova Veljko Odalović rekao da zbog libijskih „nejasnih procedura“, avion sa telima naših državljana juče nije poleteo put Srbije.

Odalović, koji se nalazi u Tripoliju, rekao da da je predstavnicima tamošnjih vlasti preneo da Srbija očekuje detaljan izveštaj libijskih službi o svemu što se dogodilo pre dva dana, kao i o svim okolnostima otmice.

Odalović je kasno sinoć stigao u Tripoli, gde će obaviti neophodne pripreme i sakupiti dokumentaciju za transport posmrtnih ostataka Slađane Stanković i Jovice Stepića, koji je planiran za danas posle podne ili uveče.

Odalović je jutros za RTS rekao da se razgovara sa vlastima u Tripoliju da bi se obezbedio avion i dobila dozvola da poleti.

„Aerodrom u Tripoliju je pod određenim ograničenjima i moraćemo da u toku prepodneva prevaziđemo taj problem i verujem da ćemo do 12 sati sve te proceduralne stvari završiti da bi u kasnim večernjim satima bili u Beogradu“, objasnio je Odalović.

On je rekao da su istražni organi u Libiji bili na licu mesta i posle istrage o svim okolnostima, ali i o broju stradalih ljudi, kao i o tome da li ima i drugih državljana, dostaviće kompletnu informaciju, kako su obećali.

Da je neizvesno kada će posmrtni ostaci srpskih državljana stići u Srbiji, rekao je ranije danas i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

„Još nismo sigurni kad će avion sa telima naših službenika poleteti, jer i u ovakvim sitaucijama postoje procedure koje su nama nejasne i gde nismo mogli da dobijemo dozvolu da naš avion sleti, ili da libijski poleti zbog sankcija koje postoje protiv te zemlje“, rekao je Dačić novinarima u Ministarstvu spoljnih poslova, nakon upisivanja u knjigu žalosti.

 

Tražimo odgovornost za pogibiju diplomata

Vučić je izjavio i da Srbija traži odgovornost za pogibiju dvoje otetih službenika ambasade u Libiji, istakavši da sve tragične posledice i uzroci moraju biti ispitani.

Vučić je u Londonu o pogibiji srpskih državljana razgovarao sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Hojtom Jiem, od koga je zatražio informacije do kojih su SAD do sada došle.

„Razgovarali smo sa Hojtom o američkim bombama koje su usmrtile naše državljane, naše sugrađane i diplomate, ali šta god bih više o tome rekao, plašim se da bih samo neke ljude više povređivao i da bi ličilo na sticanje političkih poena, a to zaista ne podnosim“, rekao je Vučić za RTS.

Premijer je naveo da već ima dovoljno ljudi koji ne zaslužuju da im neko, bilo ko, bilo šta odgovori, jer jedini način da dobiju poverenje građana to je da „budu nekrofili i da svoj politički život zasnivaju na nečijoj trageđi i nečijoj smrti“.

„O tome neću da govorim. Tražim odgovornost, tražimo da vidimo šta se dogodilo i sve odgovore čini mi se dobijamo“, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da su to stvari „koje se u životu jedne države i jednog naroda na svakodnevnom nivou dešavaju, ali sve tragične posledice, odnosno uzroci, i te kako moraju da budu ispitani“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 11°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 19°C
Min: 8°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana