Nega stabala i redovni jesenji radovi JKP „Zelenilo-Beograd“ Beoinfo

Objavljeno: 23.10.2020. 18:48 Izmenjeno: 23.10.2020. 18:48

Javno-komunalno preduzeće „Zelenilo- Beograd“ u jesenjem periodu, svake godine, u skladu sa Programom redovnog održavanja stabala u gradu vrši seča suvih grana, orezivanje stabala i izdizanje krošnji stabala.

Period mirovanja vegetacije, od jeseni do proleća, je vreme kada se ovi radovi izvode jer tada stabla najbolje podnose orezivanje, saopšteno je iz ovog preduzeća.

„Zelenilo“, kao preduzeće čija je osnovna delatnost uređenje i održavanje javnih zelenih površina, ima veliku odgovornost prema sugrađanima, njihovoj imovini, ostalim objektima i infrastrukturi u gradu. Zbog toga je obaveza „Zelenila“ da pravovremeno preduzima sve neophodne mere na stablima i da ih održava u stanju u kojem su bezbedna za okolinu, kako bi sugrađani i njihova imovina bili zaštićeni. Na to obavezuje član 15. Odluke o uređenju i održavanju parkova, zelenih i rekreacionih površina u Beogradu.

U planiranju aktivnosti u Preduzeću poslednju reč ima struka. Na rukovodećim mstima u operativi JKP „Zelenilo-Beograd“ rade inženjeri šumarstva i pejzažne arhitekture. Njihova procena je od ključnog značaja za planiranje radova koji će se vršiti na stablima u gradu. Iako se stručnjaci „Zelenila-Beograd“ trude da sačuvaju svako stablo, nekada to nije moguće učiniti po svaku cenu. Ukoliko se ustanovi da su stabla nebezbedna, obolela ili suva ona svakako moraju biti uklonjena kako bi se izbegli nemile posledice eventualnog pada stabla ili grane.

U gradu je drveće izloženo zagađenoj sredini, teškim metalima, zaslanjenom zemljištu, nedostatku prostora za razvoj krošnje ili korena, nedostatku vode, namernim i nenamernom oštećenju debla ili korenovog sistema… Fiziološki oslabljena stabla podložna su napadima insekata ili gljiva koje dalje izazivaju pojavu truleži ili sušenje stabala i vode ka, po okolinu, nebezbednom stablu.

Na „Zelenilu“ je zadatak da, pored ekspanzije urbanizacije i izgradnje objekata u gradu obezbedi kontinuirano povećanje kako površina pod zelenilom, tako i broja stabala. To se čini kontinuiranom sadnjom novih sadnica, i to najkvalitetnijih, koje su dostigle određenu starost u rasadnicima i odmah po sadnji vrše dobar deo svojih funkcija, a pravilnom negom i sa punom zrelošću dostižu maksimum.

Iz godine u godinu broj i kvalitet novih sadnica se povećava. Takvim načinom planiranja i realizacije aktivnosti na sadnji „Zelenilo“ obezbeđuje kvalitet i visoku funkcionalnost zelenila u gradu,  ali i prijatan boravak na gradskim zelenim površinama.

One Response to “Nega stabala i redovni jesenji radovi JKP „Zelenilo-Beograd“”

  1. Душан Вујанић каже:

    Прошле јесени су радници Зеленила посадили три стабла у парку између зграда бр. 69 и 67, у ул. Браће Јерковић. Једно стабло је се успешно примило, док су се остала два осушила. Зато вас молимо да наведена два извадите и посадите друга два.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 31°C

Pretežno oblačno

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 36°C
Min: 24°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana