Nedimović:Za par dana zatvaranje jedne privremene bolnice Tanjug

Objavljeno: 20.04.2020. 20:10 Izmenjeno: 20.04.2020. 20:10

Ukoliko budemo dobre sreće, očekujem da ćemo za dva, tri dana zatvoriti jednu privremenu bolnicu, izjavio je ministar Branislav Nedimović komentarišući epidemiološku situaciju na jugu i jugoistoku Srbije, ističući da će dati sve od sebe da se prvo zatvori „Čair“ u Nišu.

Nedimović, koji je šef Kriznog štaba za Nišavski i Toplički okrug, kazao je da u odnosu na pre sedam, osam dana, kada su svi mislili da će situacija biti katastrofalna u Nišu, u roku od nekoliko dana stvar je u potpunosti „umirena“.

Kako kaže, katastrofa se posebno očekivala i zbog situacije u Gerontološkom centru u Nišu, gde je do eskalacije došlo kada je oko 200 korisnika centra završilo u Kliničkom centru.

„Nažalost, to je sve ubrzalo čitavu priču i dovelo do udarca na zdravstveni sistem grada Niša, ali posle 48 sati uspeli smo da stvari dovedemo koliko-toliko pod kontrolu i da danas imamo drugu stvar – maksimalna otpuštanja pacijenata na osnovu toga što su izlečeni i iz KC Niš i nekoliko privremenih bolnica i ja očekujem, ako budemo dobre sreće, da za dva tri dana zatvorimo jednu privremenu bolnicu“, kazao je Nedimović za TV Pink.

Prema njegovim rečima, i u ustanovi socijalne zaštite u Blacu, odnosno Trbunju, stvari su stavljene potpuno pod kontrolu, a tamo je uspostavljen karantin u karantinu.

Nedimović kaže da je u vezi te ustanove bila masa dezinformacija, kao što je ta da su svi i korisnici i zaposelni inficirani koronom, a realnost je da je 20 zaposlenih bilo inficirano.

U ustanovi za lica sa posebnim potrebama u Kulini, Nedimović ističe da je stvar maksimalno pod kontrolom.

„Tamo smo isto napravili karantin u karantinu, što konkretno znači da ona lica koja su potencijalno inficirana nalaze se u posebnim delovima, a svi ostali se nalaze u drugim objektima, prati se epidemiološka situacija, stvar je potpuno umirena. Ne očekujem u ta dva mesta nikakvu eskalaciju“, kaže ministar.

Dodaje da je eventualno do problema moglo doći u Domu za stare u Aleksincu i ističe da je tamo urađeno masovno testiranje i da od 190 testova nijedan nije bio pozitivan.

Kada je reč o Toponici, gde se govorilo da u Specijalno-psihijatrijskoj bolnici, koja ima 700 pacijenata, ima oko 70, 80 teško inficiranih.

„Tamo je apsolutno stvar pod kontrolom. Jeste bilo sedam inficiranih – dva pacijenta i pet zaposlenih, ali Gornja Toponica je primer kako epidemiološki treba da postupa svaka zdravsvena institucija koja ima udar i ne može u prvom momentu da računa na podršku“, kazao je Nedimović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 19°C

Grmljavina sa kišom

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 24°C
Min: 15°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana