Nedimović najavio od ponedeljka procenu štete,potom pomoć Tanjug

Objavljeno: 16.06.2018. 13:55 Izmenjeno: 17.06.2018. 15:19

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obišao je danas više sela u opštini Petrovac na Mlavi pogođenoj poplavama i najavio da će se od ponedeljka vršiti procena štete, a da će država u međuvremenu da učini sve da se život u tom delu Srbije vrati u normalne tokove.

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ bk

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obišao je danas više sela u opštini Petrovac na Mlavi pogođenoj poplavama i najavio da će se od ponedeljka vršiti procena štete, a da će država u međuvremenu da učini sve da se život u tom delu Srbije vrati u normalne tokove.

O finansijskoj pomoći, kaže Nedimović, biće reči kada se proceni šteta.

„Sa Kancelarijom za javna ulaganja biće napravljen program kao što je to urađeno u Obrenovcu 2014. i 2015. godine“, rekao je Nedimović novinarima u selu Burovac.

On je kazao da će država staviti u funkciju sve što ima na raspolaganju kako bi pomogla stanovništvu, navodeći da će u tu opštinu biti dopremljene sušilice, kamioni za čišćenje, cisterne sa vodom.

Ministar je razgovarao sa predsednikom opštine Duškom Nedinićem o organizovanju komisija koje će raditi na terenu kako bi se došlo do svakog čoveka.

„Da sledeće nedelje to uradimo i da onda izađemo sa procenama i vidimo kako ćemo pomoći kod objekata infrastrukture i poljoprivrednog zemljišta“, rekao je Nedimović.

Ministar je sa direktorom „Srbija voda“ Goranom Puzovićem i predsednikom opštine Petrovac na Mlavi Duškom Nedinićem obišao i selo Krvije gde je odnet deo puta.

„To moramo da rešimo kako bi se život vratio u normalu“, rekao je Nedimović, koji je sa lokalnim stanovništvom razgovarao na koji način da se i u skorijem roku situacija stabilizuje.

Situacija u Petrovcu na Mlavi je u odnosu na juče, kada su domaćinstva bila gotovo poplavljena, malo bolja, a stanovništvo se bavi saniranjem posledica.

Nakon što se upoznao sa situacijom, Nedimović je rekao da se tu dogodila „jedna mala Tekija“.

Za sedam sati palo je 125 litara vode i taj poplavni talas napravio je veće probleme nego onaj 1984. godine.

Ministar je primetio da je problem akumulacija, napravljena pre 55 godina i da se o njoj, kako je rekao, mora voditi više računa u tekućem održavanju, inače će ona praviti probleme.

„Ovde je blato ljudima ušlo u kuće. Sada sa predsednikom opštine organizujemo da se to što pre iznese i da se ostaci animalnog otpada uklone kako bi se sprečila zaraza“, rekao je ministar.

Struje u ovom kraju ima, voda se obezbeđuje i radi se na tome da život normalno funkcioniše.

Dopis: Preduzeti mere, sprečiti štetu na infrastruktruri

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, uputila je, zbog najavljenih obimnih padavina, dopis preduzećima i agencijama iz svog resora u kojem im nalaže da preduzmu preventivne mere i budu spremni da reaguju u slučaju poplava, kako bi sprečili štetu na saobraćajnoj infrastrukturi.

“Imajući u vidu prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda za naredni period nalažem da se preduzmu sve preventivne mere u cilju otklanjanja mogućih negativnih uticaja najavljenih elementarnih nepogoda. Posebno napominjem da je veoma važno da preduzmete sve plansko-preventivne mere s obzirom da usled elementarnih nepogoda mogu nastupiti oštećenja saobraćajne infrastrukture, kao i objekata u izgradnji”, navodi se u dopisu.

Pismo je upućeno JP “Putevi Srbije”, “Koridorima Srbije”, železničkim preduzećima “Infrastruktura železnica Srbije”, “Srbija kargo”, “Srbija voz”, Direkciji za železnice, Saobraćajnom institutu CIP, Institutu za puteve, Agenciji za bezbednost saobraćaja, kao i Aerodromu Nikola Tesla, kompanijama “Er Srbija” i “JAT Tehnika”, Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije i Kontroli letenja Srbije i Crne Gore – SMATSA, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

Dopis je upućen i lučkim kapetanijama, Agenciji za upravljanje lukama, Direkciji za vodne puteve, Upravi za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu, Upravi za transport opasnog tereta, kao i Građevinskoj direkciji Srbije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slaba kiša

Trenutna temperatura 15°C

Slaba kiša

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana