Ne teži se rešavanju problema,sile gledaju samo svoje ciljeve tanjug

Objavljeno: 22.09.2022. 10:51 Izmenjeno: 22.09.2022. 11:42

Svedoci smo usložnjavanja globalne geopolitičke situacije rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je  na Generalnoj debati svetskih lidera da nažalost tu niko nikog ne sluša i ne teži stvarnim dogovorima i rešavanju problema, već skoro svi vode računa samo o svojim interesima neretko gazeći principe međunarodnog prava i Povelju UN.

„Za to nije kriv ni generalni sekretar UN Antonio Gutereš ni bilo ko iz UN, već one sile koje ne vode računa ni o čemu osim o zadovoljenju sopstvenih političkih, ekonomskih i na žalost, vojnih ciljeva“, upozorio je Vučić obraćajući se na generalnoj debati svetskih lidera, u okviru 77. zasedanja Generalne skupštine UN.

„Ne ljutite se, zbog ograničenog vremena, danas ću preskočiti teret formalnosti, kurtoazna obraćanja, pozdravljanje pristutnih i odsutnih i govoriti direktno o suštini onoga zbog čega smo se sastali“, rekao je u svom obraćanju Vučić. Naše reči odzvanjaju šuplje i prazno spram stvarnosti sa kojom smo suočeni, dodao je Vučić.

„A ta stvarnost je da ovde zapravo niko nikoga i ne sluša, niko ne teži stvarnim dogovorima i rešavanju problema i skoro svi vode računa samo o zadovoljavanju svojih interesa, neretko gazeći u tom procesu osnovne principe međunarodnog prava , bacajući pod noge Povelju UN i druge dokumente na kojima je ova organizacija zasnovana“, istakao je Vučić.

Predsednik Vučić je naglasio da želi precizno i jasno da iznese pred svetske lidere u UN viđenje Srbije o pet ključnih izazova sa kojima smo danas suočeni, a to su kao prvi, povratak miru i očuvanje globalne stabilnosti, drugi, očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, međunarodno priznatih država, članica ove organizacije, kao ključnog pricipa međunarodnosg javnog prava i odnosa među državama.

Kao treći izazov Vučić je naveo energetsku bezbednost u uslovima globalne krize, kao četvrti finansijsku sigurnost siromašnih i zemalja u razvoju i peti – snabdevenost hranom u uslovima ratom presečenih globalnih linija snabdevanja.

„Naša generalna debata održava se u uslovima narušenog svetskog mira, u meri koja nije viđena još od Drugog svetskog rata i od vremena osnivanja UN. Globalni izazovi sa kojima se suočavamo prete da iz temelja izmene međunarodnu bezbednosnu arhitekturu i ugroze uspostavljeni međunarodno pravni poredak. Ovako složena vremena, zahtevaju puno mudrosti i zajedništva kako bismo sačuvali mir kao apsolutno najznačajniju tekovinu utkanu i u same osnove organizacije UN“, poručio je Vučić.

Dodao je i da globalni uslovi sve češće opominju da princip mirnog rešavanja sporova nema alternativu.

„Ovo načelo aktuelnije je danas više nego ikada i najbolje je opisano u preambuli Povelje UN u kojoj se poziva: „Da budemo tolerantni i da zajedno živimo u miru jedni sa drugima kao dobri susedi“. Odricanje od upotrebe sile i mirno rešavanje sporova stubovi su na kojima se zasniva svetska stabilnost, ali oni moraju biti praćeni principima poput neselektivnog poštovanja Povelje UN, primene obavezujućih rezolucija Saveta bezbednosti UN i osnovnih načela važećeg međunarodnog javnog prava“, istakao je Vučić.

U čemu je razlika između teritorijalnog integriteta Ukrajine i Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je na Generalnoj debati u UN da Srbija traži jasan odgovor na pitanje: u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, koji je grubo narušen.

„Nikada ni od koga nisam dobio racionalan odgovor na to pitanje“, rekao je Vučić u sedištu UN u Njujorku.

Vučić je istakao da Srbija podržava teritorijalni integritet svih država članica UN, uključujići i teritorijalni integiret Ukrajine, ali i da je uprkos tome što nije nogom kročila na tuđu teritoriju NATO 1999. napao kao suverenu zemlju i to bez odluke Saveta bezbednosti UN.

„Srbija nije nogom kročila na tuđu teritoriju, niti ugrozila teritorijalni integritet ma koje suverene države, da bi bilo ko protiv nje intervenisao ili proveo agresiju, onako kako je to učinjeno 1999. godine“, istakao je Vučić.

To što je po završetku oružanog sukoba potpisan sporazum sa NATO čije odredbe su predviđale usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, a kojom je potvrđen i garantovan delimični suverenitet i potpuni teritorijalni integritet Srbije, nije sprečilo mnoge države Zapada da priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti „Kosova“ iznova pogaze teritorijalni integritet Srbije, poručio je Vučić.

Upravo zbog ovakvog iskustva kroz koje je Srbija prošla i još uvek prolazi, naglasio je da je uveren da ima puno pravo da u UN citira reči velikog Martina Lutera Kinga:

„Nepravda učinjena bilo gde je ujedno i pretnja pravdi svuda“ (Injustice anywhere is threat to justice everywhere). Ove reči stoje kao podsećanje, ali i opomena svima nama“, istakao je predsednik Srbije.

Kaže da se Srbija kada je reč o teritorijalnom integritetu svih država članica UN, kao i Ukrajine, ponašala odgovorno i ozbiljno u tom visokom domu.

„Od mnogih govornika čuli smo priče o agresiji i narušavanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, mnogi kažu da je to prvi sukob na tlu Evrope od Grugog svetskog rata. Ali, istina da je prvi put narušen integritet jedne zemlje u Evropi i to, Srbije koja nije izvršila napad na bilo koju drugu suverenu zemlju se uporno prećutkuje“, naveo je Vučić.

Poručio je da Srbija traži jasan odgovor na pitanje, koje već godinama postavlja sagovornicima, liderima mnogih zemalja: u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, koji je grubo narušen.

„A čemu mnogi od vas daju međunarodno priznanje i legitmitet“, konstatovao je Vučić.

Ne potcenjujmo one koji nas vide kao neprijatelje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da nikada ne treba potcenjivati one koji nas bez razloga doživljavaju kao neprijatelje ili u najmanju ruku kao velike protivnike.

Vučić je to konstatovao u intervjuu za Tanjug komentarišući izjavu Aljbina Kurtija za Si-En-En da je Srbija saveznik Rusije i pretnja po bezbednost Balkanu i pitanje koliko ovakve Kurtijeve izjave imaju efekta.

On je dodao da je Kurti izneo bezbroj laži portiv naše zemlje i da se svakako ne mogu podržavati Kurtijeve ideje o nepostojanju Srbije, ni Srba na Kosovu i Metohiji.

„Pošto zgradu UN mogu da vide tako što će da ih uvede neki službenik, a sali ne smeju ni da priđu, onda je bilo važno da se organizuju i za to im naravno Si-En-En i tzv. liberalni mediji daju prostor. Tu je bezbroj laži izrečeno protiv naše zemlje i u nekom ranijem periodu“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je ocenio da je suština u tome da Kurti želi da izigrava ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i da bi mnogo „voleo da bude popularan i poštovan kao Zelenski u zapadnom svetu“.

„Kurti izigrava Zelenskog računajući da je Zapad sigurni pobednik. On provocira želeći sukob što mi moramo da izbegnemo, kao što smo i do sada to pametno činili. Hoćemo li to uspevati u budućnosti ja se nadam da hoćemo. To nije znak naše slabosti, već znak naše snage“, rekao je Vučić i poručio da će Srbija i dalje biti „veoma, veoma čvrsta“ i da neće nikada dozvoliti da se dogodi nešto protiv interesa srpskog naroda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 16°C

Pretežno vedro

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana